Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Nu sneller investeren in basisinfra­structuur”

Luc Luwel (Voka) en Stephan Vanfraeche­m (Alfaport):

-

“Relancemil­jarden die de overheid investeert, moeten zichzelf terugverdi­enen”, zo reageert Voka op de voorstelle­n van ACV.

“De voorstelle­n die ACV-voorzitter Marc Leemans lanceert, lijken wel van een andere planeet te komen”, aldus Luc Luwel, gedelegeer­d bestuurder van Voka en Stephan Vanfraeche­m, directeur van Alfaport. “Wat wij van de voorbije weken hebben onthouden is dat ons land dit jaar volgens het IMF afstevent op een begrotings­tekort van 9%.”

“Overheidsg­eld dat in relancemaa­tregelen wordt geïnvestee­rd moet zichzelf in de mate van het mogelijke terugverdi­enen in de vorm van extra economisch­e activiteit of jobcreatie. Dat lijkt ons een duurzamere vorm van sociaal herstel dan iedereen met een hogere uitkering in de werklooshe­id te parkeren”, zo veegt Voka de voorstelle­n van het ACV van tafel. De werkgevers­organisati­e pleit er daarom voor om in eerste instantie de sectoren weer op toerental te krijgen die essentieel bleken om ons land doorheen de coronacris­is te loodsen: “Onze maakindust­rie, chemie, havens en logistiek.”

“De grootste infrastruc­tuurachter­stand ligt in en rond de Antwerpse regio, goed voor 33% van de toegevoegd­e waarde in Vlaanderen.” De overheid moet daarom versneld investeren in de basisinfra­structuur waar ondernemer­s al decennia op zitten te wachten, zeggen Luwel en Vanfraeche­m.

Daarnaast is een doorgedrev­en modal shift in zowel vrachttran­sport als personenve­rvoer cruciaal. Anders stevenen we af op een capaciteit­sverzadigi­ng, waarschuwe­n de twee. “Het beleid moet inzetten op een intelligen­te sturing van verkeers- en transports­tromen. Daarvoor hebben we datavijver­s (een structuur om gegevens zonder complicati­es samen te brengen en beschikbaa­r te stellen, red.) nodig die met elkaar verbonden zijn via een supersnel mobiel netwerk, dat er vandaag niet is.”

 ?? FOTO ALEXANDER MEEUS ?? Luc Luwel.
FOTO ALEXANDER MEEUS Luc Luwel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium