Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Toch iets speciaals koken, samen met mijn gezin”

-

“Normaal gezien is Eid (het Suikerfees­t,

red.) een happy time”, zegt Abdul Shukuur Furmoli. Hij woont sinds veertien maanden in Merksem en is afkomstig uit Afghanista­n. “Vroeger was ik dokter. Ik begrijp dus al te goed dat we de coronamaat­regelen strikt moeten naleven.”

Hij is volop bezig met Nederlands te leren en hoopt snel een degelijke job te vinden, vertelt Abdul Shukuur. Sinds een goed jaar woont hij samen met zijn vrouw en twee jongste kinderen in België. Zijn twee oudste kinderen zijn het huis uit en wonen niet ver van hem vandaan. “Los van corona is er sowieso al een groot verschil tussen de ramadan in Afghanista­n en de ramadan in België”, zegt Furmoli. “In Afghanista­n duurt het vasten doorgaans zo’n vijftien uur, maar hier gaat de zon veel later onder waardoor we makkelijk negentien uur vasten. Dat is veel moeilijker.”

En corona doet daar nog een schepje bovenop. “Ik ben er wel een beetje droevig om. Zeker wanneer ik denk aan Eid. Dat is een dag die we doorgaans makkelijk met twintig mensen samen vieren. Er wordt gelachen en gevierd, gebabbeld, gedanst en muziek gemaakt. Dat is nu allemaal niet mogelijk.”

Maar hij begrijpt het wel. “We moeten onze levens beschermen. Bidden doe ik nu gewoon thuis. De moskeeën zijn toch gesloten. En in plaats van langs te gaan bij al onze vrienden en familie om elkaar Eid Mubarak (gezegend Suikerfees­t, red.) te wensen, heb ik iedereen gevraagd om dat via de telefoon en WhatsApp te doen.”

Ook hij zal het Suikerfees­t gewoon met zijn gezin vieren. “Thuis. En dan zullen we natuurlijk wel iets speciaals koken. Ik, samen met mijn vrouw en mijn zoon. We gaan onder meer een typisch, feestelijk rijstgerec­ht bereiden met lekker vlees en groentjes.” Online bestelde hij nieuwe kleren. “Want op Eid moeten we er alle- maal goed uitzien. Maar het zal niet het- zelfde zijn.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium