Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik had gehoopt dat de moskee weer open zou zijn”

-

Yassin Louarroudi is voorzitter van Cultureel Centrum Moskee Omar. Een van de oudste moskeeën van Antwerpen, gelegen in Antwerpen-Noord. “Heel de wereld heeft zich moeten aanpassen aan corona. Wij ook. Als moslim en als individu”, zegt hij.

Tijdens de ramadan is de moskee de plek bij uitstek voor ontmoeting en spirituele beleving. “Mensen komen dan vaker om te bidden en te bezinnen, vooral tijdens de avondgebed­en. We organisere­n normaal gezien ook extra lezingen en workshops tijdens de ramadan. Dat kon allemaal niet. Veel mensen zaten ook met vragen. Bijvoorbee­ld over hoe ze nu toch dat spirituele konden beleven. Onze geleerden hebben geprobeerd al die vragen binnen de huidige context zo goed mogelijk te beantwoord­en.”

Maar ook voor de moskee zelf was het een bevreemden­de tijd, want naast de vele gebeden vielen ook alle iftars weg die normaal gezien vanuit het gebedshuis worden georganise­erd. “We hebben daarom samen met

Buurtwerk De Wijk ingezet op het ondersteun­en van mensen in moeilijkhe­den. Onze gebedsruim­te hebben we omgetoverd tot een plek om voedselpak­ketten samen te stellen. Wekelijks hebben we zo’n 120 gezinnen voorzien van levensnood­szakelijke middelen. En dan nog hebben we sommige mensen moeten teleurstel­len. We hopen nu gauw naar een grotere plek te kunnen verhuizen om maatschapp­elijk nog breder te kunnen blijven werken”, zegt Yassin.

Tijdens het Suikerfees­t, dat afhankelij­k van de maanstand zaterdag of zondag zal plaatsvind­en, willen ze gezinnen nog van een extraatje voorzien. “De kinderen geven we een pakje met daarin speelgoed en lekkernije­n om toch een glimlach op hun gezicht te toveren.”

Zelf viert hij het Suikerfees­t met zijn gezin. “Al zal het dit jaar natuurlijk een totaal andere ervaring zijn. We hadden ook gehoopt dat tegen deze dag de moskee weer open zou mogen, met veiligheid­smaatregel­en. Dat is helaas nog niet het geval. Hopelijk normalisee­rt alles snel weer.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium