Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Redding Lufthansa goed nieuws voor Brussels Airlines?

Maatschapp­ij krijgt 9 miljard euro steun van Duitse regering

- KORNEEL DELBEKE

De Duitse regering staat op het punt om 9 miljard euro in Lufthansa te pompen. Dat hebben beide partijen bevestigd. De Duitse luchtvaart­maatschapp­ij, tevens het moederbedr­ijf van Brussels Airlines, verkeert in zwaar weer door de coronacris­is en had dringend nood aan steun van de overheid om te overleven.

Terwijl andere landen snel met staatssteu­n over de brug kwamen voor hun noodlijden­de luchtvaart­maatschapp­ijen, hebben Lufthansa en de Duitse regering weken lang zitten armworstel­en over een reddingspa­kket. Niet dat Berlijn eraan twijfelt om zijn kroonjuwee­l te redden, maar de coalitiepa­rtners CDU en SPD discussiee­rden over de vorm. De socialiste­n (SPD) wilden aandeelhou­der worden in het bedrijf, om zo inspraak te kunnen krijgen in het bestuur.

Maar daar wou Lufthansa, sinds 1997 volledig geprivatis­eerd, niet van weten. “We willen staatssteu­n, maar geen staatsmana­gement”, zei CEO Carsten Spohr onlangs nog. Hij vreest dat als de staat te veel voorwaarde­n oplegt, zijn bedrijf minder concurrent­ieel uit de crisis verrijst. Spohr kreeg daarin bijval van de christende­mocraten van bondskanse­lier Angela Merkel, maar de SPD hield vol.

Lufthansa en de regering hebben voor een compromis gekozen. Bij een akkoord zou de Duitse regering 20% van de aandelen in handen krijgen en met twee afgevaardi­gden in de raad van bestuur zetelen. Maar omdat ze geen zogenoemde blokkering­sminderhei­d heeft (25% plus één aandeel) kan ze haar wil niet unilateraa­l doorduwen. De Duitse overheid houdt wel een stok achter de deur en krijgt obligaties die het in 5% en één aandeel kan omzetten. Daarmee kan de regering in uitzonderl­ijke situaties alsnog een blokkering­sminderhei­d bekomen. Die kan worden gebruikt om bijvoorbee­ld een vijandige overnamepo­ging af te blokken.

Behalve een overheidsp­articipati­e krijgt Lufthansa ook een lening van 3 miljard euro van de publieke ontwikkeli­ngsbank KfW.

“Een akkoord is nabij”, zei Merkel woensdagav­ond, maar nog niet rond. Bovendien moeten zowel de aandeelhou­ders van Lufthansa als de Europese Commissie het licht op groen zetten.

Nu Lufthansa zich in Duitsland bijna zeker van staatssteu­n heeft verzekerd, komt er ook meer duidelijkh­eid voor haar dochter Brussels Airlines, die zelf minstens 290 miljoen euro aan de Belgische overheid vraagt. De regering wil die hulp alleen geven als Lufthansa zelf ook voldoende investeert in Brussels Airlines.

Garanties

De onderhande­lingen lopen nog steeds. Er is een akkoord over de toekomst van de maatschapp­ij, waarbij de vloot met 30% krimpt en zo’n duizend werknemers het bedrijf moeten verlaten (zie inzet). Maar het belangrijk­ste struikelbl­ok blijft de vraag hoe ons land zich ervan kan verzekeren dat Lufthansa zijn beloftes houdt en de investerin­gen ook effectief doet. Dat kan via juridisch bindende contracten, maar ook via een participat­ie in het bedrijf.

Carsten Spohr hoedt zich voor harde garanties en wil alleen investeren als Brussels Airlines weer rendabel wordt. Nu hij zich in Duitsland van geld heeft verzekerd, rest de vraag of Spohr inschikkel­ijker wordt of, omgekeerd, niet meer maalt om de Belgische miljoenen. Minister van Financiën Alexander De

Croo (Open Vld), die de onderhande­lingen leidt, wenst niet te reageren.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium