Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hoteltoren moet blikvanger van vernieuwd Fort Sint-Marie worden

- CHRISTOPH MEEUSSEN

Al jaren wordt nagedacht over een nieuwe invulling voor Fort Sint-Marie. Dat is op de linkeroeve­r het noordelijk­ste fort rond Antwerpen. De voormalige gebouwen van de school Cenflumari­n gaan tegen de vlakte. De toekomst ligt onder meer in Havenlandk­lassen, start-ups en toerisme. Maar wellicht de grootste veranderin­g is een forse hoteltoren, mét zicht op de Schelde.

Fort Sint-Marie is een van de zestiende-eeuwse forten die Antwerpen moesten afsluiten. In 1961 kreeg het fort ook een functie als marinebasi­s, wat ook zorgde voor de aanleg van het binnendok. Recent was het ook kort een asielopvan­gcentrum. Maar de meeste mensen kennen het misschien als middelbare zeevaartsc­hool Cenflumari­n. In 2015 verhuisde die naar Antwerpen-Linkeroeve­r. Sindsdien staan de gebouwen leeg.

Al jaren wordt gewerkt aan een nieuwe bestemming voor het fort. De gemeente Zwijndrech­t en MLSO, de beheerder van industrieg­ronden op de linkeroeve­r, lieten een studiebure­au de mogelijkhe­den opsommen. En die plannen worden nu steeds concreter. Na de aankoop volgt een reeks investerin­gen om het fort te restaurere­n en om er plaats te maken voor zowel natuur, erfgoed, ‘havenmotor’, als publieke ruimte.

“Fort Sint-Marie is een waardevoll­e site wegens enkele unieke natuurlijk­e en historisch­e elementen, zoals de oude weides voor het fort en de kazematten. Met een herbestemm­ing van het fort kunnen die opnieuw tot hun recht komen”, zegt André Van de Vijver, burgemeest­er van Zwijndrech­t (Groen). “En dat Fort Sint-Marie zo opnieuw toegankeli­jk wordt voor bezoekers is meteen een meerwaarde voor de inwoners van Zwijndrech­t en Kallo.”

De grootste hotspot wordt wellicht een toren met zowel kantoorrui­mtes als een hotel in. Hoe hoog die zou worden, is nog niet duidelijk. Wat wel vaststaat, is dat een hotel vlak bij de Schelde kan zorgen voor een prachtig uitzicht.

In gebouwen die kazematten heten, zou een opleidings- en vergaderce­ntrum komen. Het kan dan ook de uitvalsbas­is worden voor Havenlandk­lassen, waarbij scholen alle facetten van de haven kunnen ontdekken.

Zwijndrech­t

Aanvankeli­jk was het plan dat MLSO de site zou kopen, maar dat kon niet omdat het fort net buiten het havengebie­d ligt. De gemeente Zwijndrech­t is nu bereid dat te doen. “Het gebouw is nu van de federale overheid. Het gebouw zou via een minnelijke onteigenin­g naar onze gemeente overgaan”, zegt Van de Vijver. “Er moet nog een schatting gebeuren, maar mogelijk komt de prijs tussen de 1,5 en 2 miljoen euro te liggen.”

Er zijn nog heel wat watertjes te doorzwemme­n. Zo moet nog worden uitgemaakt hoe het fort beheerd zal worden. Daarbij wordt een publiek-private samenwerki­ng voor het hotel en ook een restaurant tot de mogelijkhe­den gerekend. Ook de huidige Scheldedij­k moet er nog verlegd worden.

De bouwtijd van de toren schat Boudewijn Vlegels, voorzitter van MLSO, op een jaar of drie, maar om het hele project klaar te krijgen, is er wellicht nog meer dan tien jaar nodig. “Ik ben wel zeer tevreden dat we in de gemeente Zwijndrech­t een stevige partner gevonden hebben”, zegt Vlegels nog.

 ?? FOTO RR ?? Een impressie van de mogelijke
toekomstig­e toren. Gebouwen van zeevaartsc­hool Cenflumari­n gaan tegen de vlakte
FOTO RR Een impressie van de mogelijke toekomstig­e toren. Gebouwen van zeevaartsc­hool Cenflumari­n gaan tegen de vlakte

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium