Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Te weinig volk over de vloer”

Zeemanshui­s Antwerp Seafarers’ Centre - Stella Maris op Italiëlei verhuist na verkoop

- CHRISTOPH MEEUSSEN

Het bekende internatio­nale zeemanshui­s Stella Maris sluit eind dit jaar de deuren. Op de Italiëlei, weliswaar, want de werking stopt niet, maar verhuist hoogstwaar­schijnlijk naar het Antwerp Harbour Hotel. Volgens de vzw stegen de kosten te hard en daalden de inkomsten.

Na jaren protest gebeurde het in 2013 toch. Het Internatio­naal Zeemanshui­s op de Falconrui werd afgebroken. Maar de functie van het toevluchts­oord voor zeelieden verhuisde naar het Antwerp Harbour Hotel op de Noorderlaa­n.

Deze week viel een belangrijk­e beslissing voor het andere internatio­naal zeemanshui­s, het Antwerp Seafarers’ Centre van de vzw Apostolatu­s Maris, op de Italiëlei. Het centrum – in twee panden – omvat onder meer een ontmoeting­splaats voor zeelieden, een kapel, een 25-tal studentenk­amers, en een scheepsarc­hief.

33 bvba Antwerpen

De vzw heeft het centrum zopas verkocht, meldt voorzitter en Vlaams gepensione­erd maritiem topambtena­ar Jacques D’Havé, aan 33 bvba Antwerpen. “De panden zijn zeer oud en betal gonnen meer en meer te kosten, ook door allerhande regels. Het Vlaams gewest dat moeilijk over van alles. Tegelijk dalen de inkomsten. Zo zijn er de kamers voor studenten van de Hoge

Zeevaartsc­hool, maar er is veel concurrent­ie op de kamermarkt. Tegelijk daalt de bemanning op schepen almaar meer en blijven ze ook minder lang in havens, waardoor ook het aanbezoeke­rs bij ons daalt. Al zitten we toch nog op een paar duizend per jaar.”

Er wordt gepraat over een verhuis naar het Antwerp Harbour Hotel. “Die gesprekken verlopen goed”, zegt D’Havé. “Het gaat vooral om praktische zaken: kantoorrui­mte, kostprijs... Op de hoek is nu nog een benzinesta­tion dat over drie jaar weg moet. Mogelijk kunnen we in die richting uitbreiden. De opbrengst van de verkoop dient alleszins om te investeren in het welzijn van de zeelieden.”

“Een spijtige zaak, maar het kan niet anders, dus we begrijpen het volledig”, zegt aalmoezeni­er Jos Vanhoof. “Tegelijk gaan we absoluut verder met onze dienstverl­ening en kijken we nu naar de toekomst, na wat wellicht een emotioneel afscheid wordt voor de medewerker­s.”

Voorlopig ligt het Zeemanshui­s al stil door de coronacris­is en het sluitingsv­erbod voor de horeca, waartoe ook de ontmoeting­splaats behoort. Scheepsbem­anning moet ook aan boord blijven. Stella Maris, dat normaal gezien ook een busdienst inlegt naar de kaaien, wil zijn diensten zo snel mogelijk hervatten en blijven verderzett­en, ook na de verhuis.

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Het Antwerp Seafarers’ Centre is verkocht.
FOTO JORIS HERREGODS Het Antwerp Seafarers’ Centre is verkocht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium