Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Blij weerzien met Jos, de gehoornde koffervis

- Mischa bludts

Toen de Zoo halverwege maart werd gesloten – mijn echtgenote en ik konden nog net onder het politielin­t kruipen – was dat voor veel Antwerpena­ars een serieuze domper. Heel wat sinjoren stelden zich ook de vraag waarom een park met dieren in kooien strengere regels kreeg opgelegd dan pakweg het Stadspark of het Rivierenho­f. In afwachting van de heropening trokken we dan maar naar dat groendomei­n in Deurne, waar zich ook fauna bevindt en recent heel wat kuikens uit hun eierschaal kwamen, gaande van kleine ganzen over eendjes en waterkieke­ns tot schattige zwaantjes. Indien u van die laatste pluizige bolletjes een foto wil nemen: hou voldoende afstand want mama en papa zijn heel beschermen­d. Na het eerste gesis wandelt u best weer weg – er volgt waarschijn­lijk geen tweede waarschuwi­ng. Maar in tegenstell­ing tot het gevogelte in het Rivierenho­f kunnen de bewoners van de Zoo zichzelf geen eten geven. Aangezien voederen heel wat geld kost en de Antwerpse dierentuin geen inkomsten had, moest de spaarpot worden opengebrok­en.

Gelukkig kwam het nooit zover als tijdens de Eerste Wereldoorl­og, toen ook de Zoo onderhevig was aan rantsoener­ing. Zo werden ‘minder waardevoll­e dieren’ opgeofferd om onder meer roofvogels een maaltje te geven. En aangezien er geen import uit Afrika was, stierven ook heel wat exotische vogels de hongerdood. Uiteindeli­jk werden ook buffels en antilopen geslacht. Niet om leeuwen en tijgers een diner te geven, maar de Antwerpena­ars zelf. Na de Eerste Wereldoorl­og had de Zoo nog amper 19% van het vooroorlog­se aantal dieren.

Gelukkig is de bevolking sinds het begin van de coronacris­is nog intact. Heel wat dieren vonden de lockdown een aangename rustpauze. Alleen Jos – een gehoornde koffervis die in het koraalrif van de Zoo vertoeft – miste zijn fans enorm. Maar voor hem en alle andere liefhebber­s van de Zoo heb ik goed nieuws: de Antwerpse dierentuin opende maandag opnieuw de deuren, inclusief verplichte mondmasker­s in de gebouwen, social distancing, corona stewards en alom aanwezige handgel. Voorlopig is de Zoo alleen voor abonnees toegankeli­jk, vanaf 1 juni voor het brede publiek. Jos is er alvast helemaal

klaar voor.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium