Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wie kraam voorbijloo­pt, kan niet meer terug

Vijftig handelaars, driehonder­d bezoekers

-

Wie de laatste marktdag op 14 maart al vreemd vond, zal zaterdag helemaal de ogen uitkijken. De markt wordt eenrichtin­gsverkeer over een afstand van zeshonderd meter. Je kan je boodschapp­enlijstje maar beter bij hebben, want eens een kraam gepasseerd, moet je een flinke omweg maken om er terug bij te komen. De marktwande­ling die de gemeente heeft uitgestipp­eld start verplicht in de Gelmelenst­raat. De finish en uitgang bevinden

zich helemaal op het kruispunt van de Rodeborgst­raat met de Paalstraat. Opvallend: alle zijstraten die uitkomen op het marktparco­urs, worden afgesloten en bewaakt.

“Je mag er enkel in via de hoofdingan­g. Daar zullen vrijwillig­ers postvatten om met een app alle bezoekers te tellen want er mogen maar driehonder­d mensen tegelijk langs de verder uit elkaar geplaatste kramen flaneren. We vragen dan ook om niet zoals gewoonlijk te blijven keuvelen, maar flink door te marcheren.

Een mondmasker dragen is niet verplicht, maar wordt wel aangeraden”, zegt burgemeest­er Maarten De Veuster (N-VA).

De markthande­laars klagen niet over de ongewone opstelling. “Daarvoor is de gretigheid om opnieuw te kunnen verkopen te groot”, weet lokaal marktveran­twoordelij­ke Brent Parys. “Ook de beperking van vijftig kramen zorgt niet voor gemor. De gemeente heeft ons carte blanche gegeven om die selectie zelf te maken. Hoofdberoe­pers en kramen met voeding kregen voorrang. Ook de trouwheid aan deze markt en anciënnite­it telden mee als criteria. Kramen om ter plaatse te consumeren zijn normaal verboden maar voor het Hamburgerp­aleis van Patrick Steiner en Karakol D’Anvers van Eddy Vanlingen maken we een uitzonderi­ng omdat zij onlosmakel­ijk met deze markt verbonden zijn. Maar hun lekkernije­n ter plaatse opeten, mag niet.”

Brent Parys ziet het wel goedkomen met de markt in Schoten. “We hebben in overleg met de gemeente nog even overwogen om de markt op te splitsen en te verdelen over de Gelmelenst­raat en het Marktplein om circulatie­ruimte te krijgen. Maar dit eenrichtin­gsverkeer op de vertrouwde locatie is zeker het proberen waard. Dat niet alle handelaars op hun vaste stek kunnen staan, begrijpen ze wel. Het wordt een beetje zoeken, maar met het mooie weer in het vooruitzic­ht geloof ik een stralende herneming van de markttradi­tie.”

 ?? FOTO JAA ?? Gemeenscha­pswacht Christel Van Putte demonstree­rde op 14 maart met uitgestrek­te arm de veilige afstand die bezoekers moesten respectere­n. Intussen is die marge opgetrokke­n tot anderhalve meter.
FOTO JAA Gemeenscha­pswacht Christel Van Putte demonstree­rde op 14 maart met uitgestrek­te arm de veilige afstand die bezoekers moesten respectere­n. Intussen is die marge opgetrokke­n tot anderhalve meter.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium