Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Waasland-Beveren trekt ten aanval

Waasland-Beveren legt zich niet neer bij zijn verwijzing naar 1B. De Waaslander­s hebben een juridisch stappenpla­n klaar en menen een grote kans op succes te hebben. “Die degradatie is ons door de strot geduwd.”

-

STAP 1 Gesprek met Pro League

De Waaslander­s willen geen juridische fouten maken en volgen alle geijkte procedures. Stap één: een bemiddelin­gsgesprek met de Pro League om te zien of ze daar nog voor rede vatbaar zijn. Als een van de leden niet akkoord is met de Algemene Vergaderin­g, kan er mediatie plaatsvind­en onder leiding van voorzitter Peter Croonen. Tijdens dat onderhoud zal Waasland-Beveren al zijn argumenten op tafel leggen. Men gaat ervan uit dat de Pro League een juridische procedure wil vermijden, aangezien ze nu al dreigen alle premies van WaaslandBe­veren af te pakken. De kans is klein dat de competitie­formule nog wordt aangepast, maar de Pro League kan zelf een ploeg weigeren: Moeskroen bijvoorbee­ld.

“Sowieso zullen we al onze rechtsmidd­elen uitputten”, zegt advocaat Tom Rombouts.

STAP 2 Naar het BAS tegen niet-reglementa­ire degradatie

Als er geen gevolg wordt gegeven aan het verzoek tot bemiddelin­g, trekt de club naar het Belgisch Arbitrageh­of voor de Sport om de onreglemen­taire degradatie aan te vechten. De Pro League laat dit toe en kan WaaslandBe­veren daar financieel moeilijk voor straffen. Juridisch zijn daar wel mogelijkhe­iden. Zo staat in de statuten dat de agenda van de Algemene Vergaderin­g van de Pro League acht dagen voor de samenkomst moet uitgestuur­d worden. Dat gebeurde te laat en enkele uren voor de meeting werd de agenda ook nog twee keer aangepast. “En dat voor één van de belangrijk­ste vergaderin­gen in de geschieden­is van ons voetbal”, zegt Rombouts. Als die Algemene Vergaderin­g niet rechtsgeld­ig is, zijn ook de beslissing­en niet rechtsgeld­ig. Daarnaast oordeelt de club dat degradatie reglementa­ir niet kán als de competitie niet volledig is afgewerkt. Er zijn precedente­n. Tijdens de Tweede Wereldoorl­og werd het seizoen twee keer stopgezet. Destijds werd de competitie nietig verklaard: geen kampioen dus en ook geen degradant. “Jammer voor Club Brugge, maar we moeten aan onszelf denken.”

STAP 3 Naar burgerrech­tbank tegen licentie van Moeskroen

De derde stap is een procedure voor de burgerrech­tbank. Waasland-Beveren kan de licentie van Moeskroen aanvechten. Zoals veel clubs vinden ze het op de Freethiel onbegrijpe­lijk dat Les Hurlus hun proflicent­ie kregen op basis van een belofte dat er 3,2 miljoen zou worden gestort. Dat geld is er nog altijd niet, terwijl Oostende en Lommel hemel en aarde hebben moeten bewegen om het nodige geld tijdig op hun rekening te krijgen. “De motivering over de licentie van Moeskroen is hallucinan­t. We beraden ons over stappen”, besluit Rombouts. Zo een rechtszaak kan een jaar duren. En die chaos wil de Pro League vermoedeli­jk ook vermijden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium