Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De 7 hoofdbreke­ns van Ivan Leko

NIEUWE COACH MOET (MINSTENS) TOP VIER HALEN ÉN VOOR MEER SPEKTAKEL ZORGEN

-

Ivan Leko (42) is de nieuwe coach van Antwerp. De Kroaat tekende voor twee jaar en kan zich - als de bekerfinal­e nog plaatsvind­t - meteen onsterfeli­jk maken door zijn ex-club Club Brugge te kloppen en de Great Old een eerste prijs in 28 jaar te bezorgen. Maar daarnaast wacht hem nog een pak uitdaginge­n. BAND MET D’ONOFRIO ONDERHOUDE­N

Het is snel gegaan voor Ivan Leko. Hij heeft niet lang nodig gehad om sportieve baas Luciano D’Onofrio te overtuigen. D’Onofrio wist natuurlijk al voor welk soort voetbal Leko staat, en hoefde niet naar details te vragen. Het was vooral kijken of het karakterie­el klikte en dat bleek het geval. In het wereldje vreesde men dat het moeilijk communicer­en zou zijn tussen de twee, maar ze spreken wel degelijk een gemeenscha­ppelijke taal, namelijk Spaans - Leko speelde ooit nog vier jaar in Malaga. Bovendien heeft hij de voorbije maanden, terwijl hij zonder club zat, zijn kennis van het Frans kunnen bijschaven. Dat komt goed van pas, want de band met D’Onofrio onderhoude­n is cruciaal. Ook daardoor hield Bölöni het drie jaar vol.

OFFENSIEVE INTENTIES WAARMAKEN

Qua passie en emotie past Leko bij het huis. Dat had de Antwerp-top al wel door. Zijn troef was dat hij zich kon presentere­n als een offensief ingestelde coach. Na drie jaar Bölöni, die in de eerste plaats aan de organisati­e dacht, was het daar ook tijd voor. Op offensieve patronen en looplijnen werd er niet zo vaak getraind, en de middenveld­ers en aanvallers klaagden al wel eens over het veelvuldig gebruik van de lange bal. Leko ziet het anders. Zeker in de 3-5-2 die hij in het verleden hanteerde, wist iedereen doorgaans perfect hoe te bewegen en wat te doen. Hij moet nu die reputatie bij Antwerp zien waar te maken, en wat meer spektakel op de mat brengen. Daar hopen ook de fans en bovenal voorzitter Gheysens op.

ACHTERIN AUTOMATISM­EN KWEKEN

Bolat is al weg. Hoedt is er zeker van dat hij vertrekt. Arslanagic wilde nog niet verlengen. De centrale as van Antwerp achterin dreigt helemaal te worden onthoofd. De Iraniër Beiranvand zou - tenzij er nog een betere keeper komt - de nieuwe nummer één kunnen worden, maar spreekt geen Engels. Pius is terug na een zware blessure en Avadongo heeft zich intussen kunnen aanpassen, maar volstaat dat, samen met Batubinsik­a en Seck? Defensieve automatism­en kweken, wordt een prioriteit voor Leko. Aan de hand van het materiaal zal hij moeten beslissen of hij met drie achterin speelt - zoals bij Sint-Truiden en Club Brugge - of met vier - zoals hij bij Al Ain meermaals deed. Het is niet omdat hij offensief voetbal predikt, dat hij niet beseft dat alles begint bij stabilitei­t.

LAMKEL ZÉ EN MBOKANI MANAGEN

Leko heet een veeleisend­e, strenge coach te zijn althans óp het veld, ernaast laat hij zijn troepen relatief vrij. Discipline en concentrat­ie op training zijn voor hem noodzakeli­jk. Wij zijn dus vooral benieuwd hoe hij bepaalde spelers zal aanpakken. Mbokani mocht van Bölöni regelmatig binnen blijven om aparte oefeningen te doen in plaats van aan de groepssess­ie deel te nemen. De spits kreeg een voorkeursb­ehandeling, zo vonden ook veel ploegmaats, maar dat was voor hen geen probleem, want dankzij die aanpak presteerde hij. Afwachten hoe Leko hem managet. En hoe hij Lamkel Zé, die er tijdens de week ook al eens de kantjes van afloopt, zal managen. Of hij diens strapatsen tolereert.

VERTROUWEN VAN REFAELOV HERWINNEN

Leko wordt op de Bosuil herenigd met Alexis de Sart, maar ook met Refaelov, en dat is bijzonder. We weten dat de Israëliër twee jaar geleden bij Club Brugge is moeten vertrekken omdat Leko in zijn 3-5-2 geen plaats voor hem zag - hij speelde amper nog - en het daardoor niet meer klikte tussen de twee. “Ik moest kiezen”, zei Leko daar later over. “We hadden Vormer, Vanaken en Refaelov, en alle drie samen op het middenveld bracht te weinig balans.”

Nu liggen de zaken anders. Refaelov is intussen 34, maar na Mbokani de belangrijk­ste offensieve speler van Antwerp - getuige zijn twaalf goals en vijf assists. Concurrent­ie van een Vanaken heeft hij niet. Miyoshi is er wel, maar moet nog groeien. Leko zou er dus goed aan doen het vertrouwen te herwinnen.

GEDULDIG WACHTEN OP VERSTERKIN­G

Er is een nieuwe trainer, maar er is ook nood aan een pak nieuwe spelers. In theorie heeft Antwerp zelfs geen enkele spits, want Mbokani moet nog verlengen en over de aankoopopt­ie van Gano moet nog worden beslist. Sowieso moet er voorin wat bijkomen - in de punt, maar ook op de flank - net als centraal achterin. En reken maar dat D’Onofrio ook op andere posities uitkijkt naar vers bloed, want het middenveld moet (weldra) worden verjongd. En als Buta niet verlengt, is het beter dat hij vertrekt, geld opbrengt en er een andere rechtsback in de plaats komt. Leko zal geduldig moeten zijn, want D’Onofrio staat bekend voor zijn deadline transfers. En sowieso komt de markt door de coronacris­is wat trager op gang.

(MINSTENS) EVEN GOED DOEN ALS BÖLÖNI

Bölöni heeft de lat hoog gelegd qua resultaten. Onder hem had de ploeg uiteraard dipjes, maar ze eindigde wel twee jaar op rij als vierde - de bekerfinal­e kwam daar dit seizoen nog bovenop. Voorzitter Gheysens hoopt dat Leko die resultaten op z’n minst kan evenaren. Aangezien volgend seizoen de eerste vier ploegen in het klassement play-offs spelen, is de top vier een logische ambitie. Gheysens droomt ook nog altijd van een titel, en heeft nu een trainer die in België al een titel pakte - in 2018, met Club Brugge. Maar of dat volgend seizoen kan, zal dus niet alleen van de coach afhangen, maar vooral ook van de versterkin­g. Dat beseft de grote baas ook wel. Begin augustus het werk van zijn voorganger afmaken en de Beker van België winnen, zou Leko wel al een pak extra krediet opleveren.

Antwerp heeft een nieuwe trainer, maar er is ook nood aan een pak nieuwe spelers. Leko zal wel geduldig moeten zijn, want D’Onofrio staat bekend voor zijn deadline transfers.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium