Gazet van Antwerpen Stad en Rand

In alle rust terug naar de kust

Gevreesde overrompel­ing tweedeverb­lijvers blijft uit

-

Er waren geen tomates-crevettes, er waren geen vliegers, er waren geen ligstoelen, en tóch was het gisteren een hoogdag voor de Vlaming met een tweede verblijf aan de kust. Eindelijk mochten ze weer binnen, dus deden ze dat ook. Druppelsge­wijs. De grote stormloop bleef uit. “De plantjes leefden nog en er stond nog aperitief. Fantastisc­h.”

“Het leven is niet leuk als je alle dagen doet wat je moet doen. Af en toe moet je eens iets uitsteken wat niet mag.”

Filip (58) uit Heist-op-den-Berg is een tweedeverb­lijver. Hij stak woensdag iets uit wat niet mag: hij reed met zijn Mia, die 57 werd, naar hun stulpje in Middelkerk­e. Nét voor de regering het ook officieel weer toeliet. “Genieten! Pas op, ik ben akkoord met alle maatregele­n die steek houden”, zegt hij. “Hoe meer plekken opengaan, hoe minder volk buitenkomt op dezelfde plaats, toch?”

Bij zijn ochtendfie­tstocht door Westende kwam hij gisteren teamgenote­n tegen: vanop een balkonnetj­e kreeg hij een santé van een koppeltje dat “net gedaan had met poetsen”. Want de tweedeverb­lijver heeft twee maanden stilstand weg te schrobben uit zijn kustkot. “Anderen gaan naar de Malediven, wij komen wekelijks naar hier. Dit is onze investerin­g. Je kunt niet alles hebben.”

Eerste strandwand­eling

Leen (39) uit Mechelen had wel eventjes alles, gisteravon­d. Samen met haar man Kristof (47), kindjes Lio (7), Kato (9) en Jercko (12) en hondje Bo (1) maakte ze haar eerste strandwand­eling in maanden. “Er was niemand. Ik was even alles vergeten. Het was pas daarnet, toen ik terug een mondmasker zag, dat ik dacht: ahja, het zijn deze tijden.”

Els (48) loopt al foto’s nemend met haar gsm naar de zee: dubbel zoveel zeezicht, schade inhalen. “Onze ouders wonen hier”, zeggen zij en haar partner Kurt (52). Het koppel woont in Keerbergen, en heeft al tien jaar een appartemen­tje vlak bij het Oostendse zand. “Als je hier geboren en getogen bent, dan moet je af en toe de zee bij u hebben. Niet iedereen hier is miljonair, hoor.”

Aperitief en gezellighe­id

Dat beamen ook de Limburgse Albina (59) en Nico (61). De marktkrame­rs in textiel en zonnebrill­en staan in zomers textiel en dito zonnebril op de dijk van Middelkerk­e. “Vijf minuten na het nieuws waren we al onderweg. We hebben altijd heel hard gewerkt, en terwijl een ander misschien honderd keer naar het buitenland gaat, komen wij naar hier. Naar onze goeie vrienden, de gezellighe­id, de frisse zeelucht, de strandbar. In de plaats gaan we nu thuis sliptongsk­es maken.”

Hetzelfde verhaal bij Carine (53) en Stefaan (60) uit Roeselare. “Normaal gingen we nu naar Griekenlan­d voor een week. Maar nu het mag, zijn we dan maar terug naar ons appartemen­t gekomen. De plantjes leefden nog en er stond nog aperitief. Fantastisc­h. We zijn allebei verpleegku­ndigen, dus het doet deugd om alles even achter te laten.”

Leen

Mechelse met tweede verblijf in Oostende

“Ik was even alles vergeten op het strand. Het was pas toen ik daarjuist terug een mondmasker zag, dat ik dacht: ahja, het zijn deze tijden.”

 ?? FOTO KURT ??
FOTO KURT
 ?? FOTO KURT DESPLENTER ?? Leen en Kristof uit Mechelen met kindjes Lio, Kato en Jercko en hondje Bo.
FOTO KURT DESPLENTER Leen en Kristof uit Mechelen met kindjes Lio, Kato en Jercko en hondje Bo.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium