Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Vermogensb­elasting en versoepeli­ng brugpensio­en”

-

Naar aanleiding van Rerum Novarum, het feest van de christelij­ke arbeidersb­eweging, pleit ACVtopman Marc Leemans onder meer voor een versoepeli­ng van de toegang tot het brugpensio­en en een vermogensb­elasting.

De coronacris­is zorgt voor een pijnlijk blootlegge­n van een aantal weeffouten in onze samenlevin­g en in onze economie, zegt

Marc Leemans. “Twaalf jaar geleden moest de overheid de banken en economie redden en de rekening belandde bij de gewone mens. Met besparinge­n en hogere facturen, met privatiser­ing en commercial­isering.”

In zijn videoboods­chap bepleit Leemans daarom een pakket maatregele­n om de “gigantisch­e schok” op te vangen van 180.000 mensen die door de coronacris­is worden bedreigd met ontslag. “Wij kiezen voor solidarite­it en herverdeli­ng”, zegt Leemans. Zo stelt ACV onder meer een herverdeli­ng voor van de beschikbar­e arbeid, door middel van collectiev­e ar- beidsduurv­erminderin­g met aanmoedigi­ngspremies, crisis- tijdskredi­et en crisisland­ingsbanen. Voor mensen die toch ont- slagen worden, dringt ACV aan op een versoepeli­ng van de SWT-regels, het vroegere brug- pensioen. “Want bij elke her- structurer­ing en faillissem­ent zullen de oudste werkers eerst moeten gaan.”

De christelij­ke vakbond vindt ook dat er snel een vermogensb­elasting moet komen: 1% op vermogens boven 1 miljoen euro. De sterkste schouders moeten volgens de vak- bond een correcte last dragen.

“Zekerheid en beschermin­g zijn nu de echte zorgen van mensen”, zo beëindigde Leemans zijn toespraak. “Niet de zoveelste loze lokroep om een nieuwe staatsherv­or- ming waarbij men kiest voor een verdere opdeling en dus voor verdere verdeling van mensen.”

 ?? FOTO ISOPIX ?? Marc Leemans.
FOTO ISOPIX Marc Leemans.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium