Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kampioenen­maker

- DAVID VAN DEN BROECK

Al een jaar lang ook in mei/juni 2019 leek Laszlo Bölöni even op weg naar de exit zoemde de naam Ivan Leko (42) rond in DeurneNoor­d. Niet alleen die van Leko natuurlijk. Ook Bernd Storck werd vaak genoemd als mogelijke trainer van Antwerp de Duitser sprak een tijdje geleden met het bestuur. Leko trok vorige zomer, na zijn vertrek bij Club Brugge, naar Al Ain in de Emiraten. Maar sinds de Kroaat daar in december moest vertrekken, waren de geruchten terug. Geen wonder, hij woont op een boogscheut van de Bosuil en woonde er ook een paar wedstrijde­n bij. De geruchten werden de voorbije week contacten. De contacten werden gesprekken. En de gesprekken mondden snel uit in een tweejarig contract.

Er waren wel wat mensen in het wereldje die betwijfeld­en of Leko bij Antwerp zou belanden. Ingegeven door het feit dat zijn Frans niet subliem is en het contact met Luciano D’Onofrio daardoor moeilijker zou verlopen. Het feit dat het bij Club Brugge niet klikte met Refaelov, die nog een jaar onder contract ligt bij Antwerp. Of het feit dat niemand weet hoe het ‘Propere Handen’onderzoek afloopt.

Diezelfde mensen zeiden steevast: “Goeie coach. Ik zou hem pakken.” Begrijpeli­jk. Leko heeft indruk gemaakt in zijn periode bij Club Brugge (20172019), met offensief en vaak ook attractief voetbal. Een ander soort voetbal dan dat van Bölöni daar snakten sommige spelers naar. Leko heeft ook de passie en drive die ze bij Antwerp graag zien. De emoties laaien soms hoog op, maar geen probleem: dat zit in het DNA van de club. Leko kent de competitie uiteraard ook altijd een pluspunt. En last but not least:

Leko heeft al een landstitel op zijn palmares. We hoeven u niet te vertellen dat Paul Gheysens daar waarde aan hecht. De voorzitter droomt ervan een keer kampioen te worden en droomde van een kampioenen­maker. Die heeft hij gevonden.

Leko staat voor een serieuze uitdaging. Bolat is weg, Hoedt is er zeker van dat hij vertrekt, Arslanagic wilde nog niet verlengen. Achterin automatism­en opbouwen, wordt cruciaal. En voorin hangt dan weer heel veel af van wat Mbokani beslist. Met of zonder topschutte­r: een wereld van verschil. Als Mbokani blijft, wordt het interessan­t om zien hoe Leko met hem omgaat. Van Bölöni mocht Dieu bij wijze van spreken doen wat hij wilde, mede daarom dat hij presteerde. Pakt dat ook onder de nieuwe coach? En hoe gaat die om met die andere vedette, Lamkel Zé? En welke spelers krijgt hij er straks nog bij? Verandert hij het systeem opnieuw naar een 352?

Veel vragen, maar één ding is zeker: het wordt nu nog meer uitkijken naar die bekerfinal­e. Moest die begin augustus kunnen plaatsvind­en, dan krijgt Leko meteen een unieke kans. Hij kan Antwerp een eerste prijs sinds 1992 bezorgen én ook al heeft hij er nog veel goeie contacten hij kan meteen ook Club Brugge een hak zetten. Het zou hem nóg meer krediet geven bij de fans, die over het algemeen best blij zijn met hun nieuwe T1.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium