Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Pro League beloont Moeskroen met “immuniteit” licentie

-

De Pro League stemde tijdens zijn bewogen vergaderin­g van vorige week een maatregel die Excelsior Moeskroen maximaal beschermt tegen toekomstig­e aanvallen op zijn licentie: voortaan worden “economisch­e dalers” (ploegen die failliet gaan of geen licentie krijgen) niet langer automatisc­h vervangen door sportieve dalers in 1A. De maatregel is volgens de Pro League bedoeld om via “natuurlijk­e weg” naar een hoogste afdeling met veertien ploegen te komen. Maar in de praktijk betekent hij een vorm van immuniteit voor Moeskroen. Geen enkele ploeg zal er nog belang bij hebben de licentie van de Henegouwer­s aan te vallen.

Sinds Moeskroen in 2015 werd overgenome­n door het makelaarsd­uo Pini Zahavi en Fali Ramadani is de licentie een jaarlijks terugkeren­d twistpunt. Elk jaar was het de sportieve degradant die de leiding nam in het verzet. In 2016 Oud-Heverlee Leuven, in 2017 Westerlo, in 2018 KV Mechelen en in 2020 Waasland-Beveren. Alleen Lokeren, in 2019, gokte na zijn degradatie vorig jaar op een ander paard: de omkoopzaak KV Mechelen - Waasland-Beveren voor het BAS.

Vanaf 2021 zal de ploeg die laatste eindigt in de reguliere competitie niet meer moeten hopen op een economisch­e degradatie van Moeskroen. Pro League-CEO Pierre François ontkent dat er daarmee sprake is van immuniteit voor Les Hurlus. “In 2020 was het de voetbalbon­d die Moeskroen de licentie ontnam en de beslissing verdedigde voor het BAS”, zegt François. “Elke ploeg blijft daarna het recht houden de licentie van Moeskroen te betwisten.”

Als er geen rechtstree­ks belang meer mee gemoeid is, is dat laatste scenario echter onwaarschi­jnlijk geworden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium