Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik was eerst zó boos, maar nu hebben we toch dat Spelen-gevoel”

Special Olympics Belgium laat G-sporters deelnemen aan virtuele Special Olympics

- BART ROGGEMAN

De warmte deed ze puffen, maar voor de rest niets dan stralende gezichten bij G-sporters Quinten, Sofie, Celine en Tim na het beëindigen van hun ‘challenges’ donderdag. Het viertal nam deel aan de Virtual Games die Special Olympics Belgium donderdag en vrijdag heeft georganise­erd.

Normaal stonden dit weekend de Nationale Spelen van Special Olympics Belgium gepland. Met de honderdste verjaardag van de Olympische Spelen in Antwerpen had het een heuse feestediti­e moeten worden.

“We hadden er zo naar uitgekeken, want het beloofde extra speciaal te worden”, zuchten turnsters Sofie Bruyninckx (23) uit Mortsel en Celine Ramaekers (19) uit Edegem. “Ik was zo boos, maar nu ook heel blij met dit alternatie­f”, lacht Sofie.

Voor de G-sporters zijn de Nationale Spelen een moment waar ze enorm naar uitkijken. Om de teleurstel­ling bij de atleten toch wat te verzachten en hen toch wat beweging te kunnen bieden, besloot Special Olympics Belgium een online editie op poten te zetten. In vijf sportdisci­plines werden de atleten telkens twee challenges voorgescho­teld zoals planking, jongleren met een bal, een evenwichts­oefening of enkele kilometers lopen of fietsen. Die uitdaginge­n werden gelanceerd door topsporter­s Yanina Wickmayer, Fanny Lecluyse, Greg Van Avermaet en Dylan Borlée en

bondscoach Roberto Martínez. “Voor herhaling vatbaar”

“Niet met alle discipline­s zijn we evenveel vertrouwd, maar dat is net het leuke. Het was ook tof om deze uitdaginge­n te krijgen van topsporter­s. Misschien is dit wel een idee dat voor herhaling vatbaar is”, zegt Sofies broer Quinten (25) die als zeiler/snowboarde­r al enkele keren naar de Spelen trok. Net als Tim Roovers (26) uit Wilrijk die als zeiler met zijn team op de jongste Wereldspel­en in Abu Dhabi nog zilver veroverde. “Het doet deugd om weer een keer met anderen te sporten. Ik ging wel wat wandelen en fietsen met mijn

ouders, maar

dat is

toch niet hetzelfde.”

Celine en Sofie beamen dat. “We hadden thuis een kleine airtrack aangeschaf­t zodat ik in de tuin toch wat kon oefenen”, vertelt Celine. “Maar je doet dan alleen wat je kent en leert niet veel bij. Ik was ook heel blij om dankzij deze virtuele spelen toch een keer te kunnen afspreken met Sofie met wie ik turn bij STB in Berchem.”

Sofie nam haar toevlucht tot oefeningen

via de tablet en voor de tv met Blijf in uw kot bewegen van Saartje Vanden

driessche. “Maar dit is toch veel plezanter”, geeft ook zij aan. “En door al die verschille­nde discipline­s ervaar je ook een keer wat andere sporters moeten kunnen. Ook dat was een superleuke ervaring”, voegt Celine er nog aan toe.

“Het geeft ons toch een beetje dat Spelen’-gevoel”, besluiten de vier.

De prestaties van de atleten worden door hun entourage nauwgezet in beeld gebracht en krijgen weerklank op de Facebookpa­gina van Special Olympics Belgium. Peters en meters kwamen de atleten op een aantal plaatsen ook aanmoedige­n. Zo kregen Sofie, Celine, Quinten en Tim het bezoek van fitnesskam­pioen en acteur Henny Seroeyen (Robin uit

De Buurtpolit­ie).

 ??  ??
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Planking, het zo lang mogelijk nabootsen van een plank, was niet iets waar iedereen vertrouwd mee was.
FOTO JORIS HERREGODS Planking, het zo lang mogelijk nabootsen van een plank, was niet iets waar iedereen vertrouwd mee was.
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Evenwichts­oefening, uitgevoerd door Sofie en Celine.
FOTO JORIS HERREGODS Evenwichts­oefening, uitgevoerd door Sofie en Celine.
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Bal omhoog houden.
FOTO JORIS HERREGODS Bal omhoog houden.
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Krachtoefe­ning.
FOTO JORIS HERREGODS Krachtoefe­ning.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium