Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vlaams Belang, de afwezige leider

- Dirk Hendrikx Redacteur brieven@gva.be @DirkHendri­kx

In een dubbelgesp­rek in deze krant komen de opiniemake­rs Bart Maddens, politicolo­og en Vlaamsnati­onalist, en Alain Gerlache, voormalig RTBfjourna­list, vanuit twee zeer verschille­nde werelden tot dezelfde conclusie: er is nood aan nieuwe verkiezing­en. Dat is ontluister­end, één jaar nadat we verkiezing­en hebben gehad. Ze geven allebei dezelfde redenen: de partijen zijn er niet uitgeraakt en de wereld is intussen fundamente­el veranderd. De politieke partijen moeten zich aanpassen aan een samenlevin­g met corona en een sociaal-economisch­e crisis die niemand ooit heeft meegemaakt en het zou goed zijn dat ze hun oplossinge­n aan de kiezer voorleggen.

De kans dat het effectief zo ver komt is nog groot ook. De PS en de MR gaven al een inkijk in hun prioriteit­en en die staan lijnrecht tegenover mekaar (hogere uitkeringe­n versus lagere belastinge­n bijvoorbee­ld). En dan zitten we nog maar aan één kant van de taalgrens. Neem er de andere kant bij en de struikelst­enen en breekpunte­n zijn niet meer bij te houden. Ook kersvers Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert zou in een eventueel akkoord de PS tot forse slokken water bij hun wijn moeten kunnen bewegen om niet meteen zijn geloofwaar­digheid te verliezen. Hoe graag Alexander De Croo ook premier wil worden. Twee partijen doen nooit mee in de gesprekken over het federale bestuur: het Vlaams Belang en de PVDA. En jawel, laat dat nu net de twee partijen zijn die in de nieuwste opiniepeil­ing van De Standaard en de VRT (weliswaar afgenomen in april) goed scoren. Vooral dan het Vlaams Belang, dat met 24% opnieuw eindigt als grootste Vlaamse partij, voor de tot 20% teruggezak­te N-VA. Een troost voor de N-VA: het Vlaams Belang heeft al op 28% gestaan (vlak voor de coronacris­is), de traditione­le partijen blijven op verre achterstan­d en als ze hun stemmen samentelle­n zouden de twee Vlaams-nationalis­tische partijen met 44% in theorie al een heel nipte meerderhei­d kunnen halen bij de zetelverde­ling.

Het communauta­ire is wel wat naar de achtergron­d verschoven door de medische en economisch­e crisis, zo constatere­n ook Maddens en Gerlache. En kiezers van N-VA en Vlaams Belang hebben vaak heel andere motieven dan communauta­ire. Maar de Vlaamse Leeuw wappert bij beide partijen altijd ergens op de achtergron­d. Het zou goed zijn, mocht het tot een nieuwe campagne komen, dat daar een grondig debat over wordt gevoerd, een debat dat verder gaat dan “er is te veel versnipper­ing”. Als de kiezer de kaarten uitdeelt, kunnen de consequent­ies maar beter glashelder zijn.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium