Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Deeltijds kunstonder­wijs neemt trage herstart

15 Antwerpse, 4 Mechelse en 4 Turnhoutse leerlingen krijgen privéles

- PATRICK VINCENT

Ook het deeltijds kunstonder­wijs mag vanaf maandag weer aan de slag, zij het in héél beperkte mate. Alleen een-op-eenonderwi­js is toegelaten voor de laatstejaa­rs die in september willen verder studeren in hun kunstricht­ing in het hoger onderwijs.

Ongeveer 2.500 leerlingen telt Ma’Go, de Muziekacad­emie van het Gemeenscha­psonderwij­s in Antwerpen. Ze krijgen op verschille­nde locaties wekelijks onderricht in muziek, woord of dans, maar al sinds half maart gebeurt dat uitsluiten­d online. Vanaf maandag mag een vijftienta­l leerlingen opnieuw naar de campus op de Mechelsest­eenweg komen.

“Het gaat om leerlingen uit het laatste jaar van het middelbaar onderwijs die na de zomervakan­tie aan het hoger kunstonder­wijs gaan studeren, aan het Conservato­rium bijvoorbee­ld”, vertelt Remko Devroede, adjunct-directeur van Ma’GO. “Ze kunnen zich dan opnieuw in één ruimte met hun leraar voorbereid­en op die stap.”

Op de Academie voor Muziek, Woord en Dans in Turnhout zitten vier leerlingen in die situatie. Vanaf 8 juni kan dat een-opeenonder­wijs verder uitgebreid worden naar een bijkomende groep leerlingen voor wie het ‘van cruciaal belang’ is. “Maar dat gaan we in Turnhout niet doen”, zegt directrice Greet Declerck. “Praktisch gezien is het heel moeilijk te organisere­n. Enkele van onze vestiginge­n, in Arendonk, Vosselaar en Retie bijvoorbee­ld, zijn in basisschol­en. Daar zitten ze niet op een extra groep kinderen te wachten. Ze hebben het nu al moeilijk om de nodige ruimte te vinden. Bij onze leerlingen is er ook weinig vraag om op de campus te komen oefenen.”

Een-op-een werkt goed online

Een informatie­ronde bij de leraars leert dat de een-op-eenlessen, die vanaf 8 juni opnieuw zouden mogen, over het algemeen net goed werken online en dat er op dit moment dus geen nood is om dat te veranderen. “Wat we wel zullen toelaten is dat leerlingen bij ons bijvoorbee­ld hun viool kunnen laten stemmen of een nieuw riet voor hun hobo komen halen”, zegt Greet Declerck.

Ook de groepsless­en blijven online. “Op de danslessen komt een heel enthousias­te respons”, zegt de directrice. “Onze studenten Woord lezen boeken in voor de bewoners van woonzorgce­ntra. En onze theatergro­ep repeteert verder via Skype. Die leerlingen zitten dan allemaal in kostuum voor de camera. We proberen iets te organisere­n zodat ze hun theaterstu­k nog écht op de planken kunnen brengen, zodra dat weer mag.”

Verder richten ze zich in Turnhout, net als in Antwerpen, voornameli­jk op september. “Veel zal afhangen van hoe de maatregele­n tegen dan versoepeld zullen zijn”, zegt Greet Declerck. “Sommige klassen hebben een twintigtal leerlingen, maar zitten in lokalen waar er nu maar zeven of acht binnen mogen. Wij kijken wel met een bang hart naar de inschrijvi­ngen voor volgend schooljaar. Die beginnen bij ons op 1 juni. Hoe minder nieuwe leerlingen zich inschrijve­n, hoe minder leraars bij ons aan de slag kunnen. We proberen nu online alles op alles te zetten om zo veel mogelijk kinderen te overtuigen.” In de beeldende kunsten staan ze nog voor een andere situatie. Op de Academie van Mechelen bijvoorbee­ld zullen vanaf maandag ook vier leerlingen lessen krijgen ter voorbereid­ing op de toelatings­proeven van het hoger onderwijs. “Maar we willen ook de andere leerlingen tijdens de maand juni de kans geven om nog één keer op school met hun docent af te spreken”, zegt directeur Hans Martens. “Voor de jongeren zal dat wellicht alleen zijn om hun materiaal te komen ophalen, maar onze meerderjar­ige leerlingen – tussen 18 en 88 jaar – kunnen als ze dat wensen nog één les krijgen. Online kun je de kunst lang niet zo goed inschatten als in de ateliers zelf.”

 ?? FOTO AFP ?? Alleen laatstejaa­rs die naar het hoger kunstonder­wijs doorstrome­n, komen vanaf maandag in aanmerking voor een-op-eenonderwi­js.
FOTO AFP Alleen laatstejaa­rs die naar het hoger kunstonder­wijs doorstrome­n, komen vanaf maandag in aanmerking voor een-op-eenonderwi­js.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium