Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Alle cijfers dalen, behalve besmetting­sgraad

Viroloog Steven Van Gucht maakt zich (nog) geen zorgen

- WERNER ROMMERS

De besmetting­sgraad van het coronaviru­s is de voorbije dagen opvallend gestegen. Toch maakt viroloog Steven Van Gucht zich (nog) geen zorgen. “De andere cijfers tonen een dalende tendens, terwijl verschille­nde maatregele­n toch fors zijn versoepeld.”

Het reproducti­egetal voor Covid-19 – de zogenaamde R-waarde— bedraagt in ons land nu 0,86. En dat is schrikken voor sommigen. Begin deze maand bedroeg dat getal 0,6, waarna het richting 0,7, dan 0,8 en nu dus 0,86 evolueerde. Concreter: waar begin deze maand tien besmette personen nog slechts zes andere mensen besmetten, steken tien besmette personen intussen bijna negen andere mensen aan. Biostatist­ici waarschuwd­en al dat wanneer het cijfer boven de 1 stijgt – niet onmogelijk na de forse afbouw van de maatregele­n de voorbije weken – de regering weinig andere keuze heeft dan enkele versoepeli­ngen weer drastisch terug te schroeven.

Professor virologie Steven Van Gucht (Sciensano) maakt zich voorlopig geen zorgen. “De meeste andere cijfers – bijvoorbee­ld de ziekenhuis­opnames – laten een dalende tendens zien. En zolang het reproducti­egetal onder de 1 blijft, neemt het virus in kracht af, zij het nu misschien iets langzamer.” Al waarschuwt Van Gucht tegelijk om niet te panikeren wanneer het reproducti­egetal straks toch hoger dan 1 zou gaan. “In onder meer Duitsland is dat recent gebeurd. Grote ophef. Maar kort daarna zakte het cijfer weer onder de 1. Alles hangt er vanaf hoelang dat reproducti­egetal hoger dan 1 blijft.”

Informatie­campagne

Of het cijfer bij ons definitief onder de 1 blijft, hangt mee af van hoe goed de bevolking de bestaande maatregele­n blijft naleven. “Maar ook van hoe goed we meewerken met de contact tracers”, beklemtoon­t Van Gucht. Zogenaamde contact tracers komen in actie wanneer iemand besmet blijkt met het coronaviru­s. Ze sporen de mensen op die met die patiënt in nauw contact stonden. Hen wordt vervolgens gevraagd zich twee weken af te zonderen, zodat ze het virus op hun beurt niet verder doorgeven.

“Contact tracing is ontzettend belangrijk om de kracht van deze epidemie verder naar beneden te krijgen”, aldus Van Gucht. “Maar in de praktijk merken we dat besmette mensen zeggen dat ze met heel weinig andere mensen contact hadden. Ofwel klopt dat, ofwel verzwijgt men een aantal contacten. Daarnaast slagen mensen er om verschille­nde redenen niet altijd in om de contact tracers de gegevens van mensen met wie ze in contact kwamen te bezorgen. Daar moeten we echt aan werken.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium