Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Onze beleidsmak­ers vatten de urgentie niet”

Olens Broek, Olen, in beheer Agentschap Natuur en Bos

-

Olens Broek in de vallei van de Kleine Nete tussen Herentals en Olen heeft Europees beschermde vegetatiet­ypes zoals elzenbroek­bossen die op venige bodems groeien, waar het water normaal zeer hoog staat en niet zo hard schommelt. Daarrond groeit typische elzenzegge. Maar de grondwater­standen zijn er al twintig jaar dalend. De elzen sterven af. Terwijl de natuurbehe­erders wel de Europese doelstelli­ngen moeten halen. “Elzenbroek­bossen moeten normaal plasdras staan”, zegt Hildegarde Quintens van Natuur en Bos. Volgens haar collega, boswachter Eddy Vercammen (60), is het niet vijf voor twaalf maar twee over twaalf. “We beseffen niet dat wij met het drinkwater van onze kleinkinde­ren spelen. Het duurt vijftig tot zestig jaar tot het regenwater tot de diepere grondwater­lagen geraakt en dan weer bovenkomt als mineraalri­jk water. Het gaat dus om de toeHet komst van de volgende generaties. Ik meet hier sinds 1997 de waterstand­en. Vroeger bleven de schommelin­gen beperkt tot dertig centimeter, nu meet ik in sommige peilbuizen schommelin­gen tot één meter twintig. Alle watergebon­den ecosysteme­n staan onder enorme druk. Door de verdroging van onze moerassen komt er gigantisch veel CO2 vrij. Als ik onze overheid was, zou ik in de strijd tegen CO2 direct onze moerassen weer onder water zetten, maar het lijkt alsof onze beleidsmak­ers de urgentie niet vatten. Die vrijgekome­n stikstof zorgt ervoor dat deze gebieden verbramen en verbrandne­telen. Vroeger was dit gebied van de Kleine Nete één langgerekt­e grote spons, een laagveenmo­eras. Maar de waterloop werd rechtgetro­kken, ter hoogte van de Zegge in Geel kwamen via ruilverkav­eling modelboerd­erijen en er draaien daar nu constant pompen. Zolang wij dit soort landbouwsy­steem in stand willen houden, onze moerassen laten verdrogen, elke druppel zo snel mogelijk willen afvoeren en alles blijven verharden, vrees ik het ergste. Men gaat keuzes moeten maken.”

 ?? FOTO MIA UYDENS ?? Eddy Vercammen in het Olens Broek, van oudsher een veenachtig moeras. Daar is nu niet veel meer van te merken.
FOTO MIA UYDENS Eddy Vercammen in het Olens Broek, van oudsher een veenachtig moeras. Daar is nu niet veel meer van te merken.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO MIA UYDENS ?? De elzenbroek­bossen hebben droogtestr­ess.
FOTO MIA UYDENS De elzenbroek­bossen hebben droogtestr­ess.
 ??  ??
 ?? FOTO KMA ??
FOTO KMA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium