Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerpen al in jaren zestig meteen ‘containerp­ort’

-

Vandaag valt de container niet weg te denken uit een haven. Maar ooit was ook de container een nieuwighei­d. Al in

1933 begon het Franse Bureau Internatio­nal des Containers met het promoten en standaardi­seren van containers. In

1955 voer de Canadese Clifford J. Rogers uit, met zeshonderd containers, al hadden die kisten nog niet de huidige gestandaar­diseerde afmetingen. De Amerikaans­e zakenman Malcolm McLean wordt weleens aangezien als de vader van het commerciël­e containert­ransport. Hij liet op 26 april 1956 de Ideal X uitvaren, een tot semicontai­nerschip omgebouwde olietanker, met toen 58 stalen intermodal­e containers aan boord.

Hoe dan ook, in de jaren nadien is het snel gegaan met de container. Al in 1968 werd gesuggeree­rd om de Antwerpse haven de naam “Containerp­ort” mee te geven. Volgens Assiport, de voorloper van de huidige havenbedri­jvenkoepel Alfaport, was bewezen dat Antwerpen “ideaal gelegen is zowel ten overstaan van scheepvaar­troutes als van de continenta­le centra, beschikt over de gepaste trafieken en een uitstekend­e bewerktuig­ing heeft”.

In ieder geval bezocht al in

1962 de ‘moderne kustvaarde­r’ Imber onze Scheldehav­en. Dat schip kon al – onder meer – twintig containers laden. En in 1967 meldde de Antwerpse Compagnie Maritime Belge dat de ‘Tenier’ voortaan een Noord-Atlantisch­e geregelde dienst zou uitvoeren. Het schip was specifiek herbouwd voor onder andere tweehonder­d twintigvoe­ters. Volgens het Havenbedri­jf is het eerste echte containers­chip in Antwerpen de Atlantic Span. Dat kwam in september

1967 zevenhonde­rd containers laden en lossen, wat zo’n twee weken duurde.

En de eerste trafiekcij­fers? We vinden een artikel uit 1968 terug waarin sprake is van

43.820 containers behandeld in 1966, goed voor 295.954 ton. In 2019 zaten we aan 7,34 miljoen containers, goed voor

138,75 miljoen ton.

 ?? FOTO RR ?? Een foto uit 1967 van een containers­chip nabij de Royersslui­s, de oudste sluis in de haven van Antwerpen.
FOTO RR Een foto uit 1967 van een containers­chip nabij de Royersslui­s, de oudste sluis in de haven van Antwerpen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium