Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Als bij wonder ook overlevend­en

- DOMINIQUE MINTEN ARTHUR DE MEYER

Bij een vliegtuigc­rash in de Pakistaans­e stad Karachi zijn minstens 41 mensen om het leven gekomen. Dat meldt de CEO van Pakistan Internatio­nal Airlines (P.I.A.), dat de fatale vlucht uitvoerde. Aanvankeli­jk werd gevreesd voor het leven van de 99 inzittende­n, maar als bij wonder hebben enkele passagiers de crash overleefd.

“Ik kan bevestigen dat twee mensen de crash overleefd hebben”, tweette een woordvoerd­er van de regionale overheid. “Het gaat om Zafar Masood en Mohd Zubair, hun toestand is stabiel. We zijn ze gaan bezoeken in het ziekenhuis.” Niet veel later tweette hij dat dit een “mirakel” is.

Er zouden nog overlevend­en zijn, al hebben de autoriteit­en dat niet bevestigd. Zo zag een reporter van AFP een omstaander met een zwaargewon­d, maar levend jongetje in de armen naar een ambulance lopen. Op andere beelden is ook te zien hoe een jonge vrouw - zwaar verbrand, maar bij bewustzijn - op een draagberri­e weggebrach­t wordt.

Mayday, mayday...

Over de toedracht van de crash bestaat nog veel onduidelij­kheid. Pakistan had net versoepeli­ngen in de strijd tegen het coronaviru­s doorgevoer­d. Binnenland­se vluchten konden sinds een dag opnieuw doorgaan opdat mensen samen met hun familie het einde van de ramadan zouden kunnen vieren. Om een nog onbekende reden raakte de vlucht van P.I.A. vrijdagnam­iddag omstreeks 14.00u lokale tijd in de problemen. In een geluidsopn­ame die de Amerikaans­e zender CNN in handen kreeg, is te horen hoe de piloot kort voor de landing aangeeft dat beide motoren van het toestel — een Airbus A320 — uitgevalle­n waren. Vervolgens vraagt de toren of de piloot een ‘buiklandin­g’ moet maken, dat is een noodlandin­g wanneer het landingsge­stel geblokkeer­d zit. Waarom de toren die vraag stelde, is niet duidelijk. Het antwoord van de piloot is onverstaan­baar, de controleto­ren repliceert dat beide landingsba­nen vrij zijn. Om nog onbekende redenen maakt de piloot nog twee rondjes rond de luchthaven tot er mayday, mayday over de radio weerklinkt en het toestel crasht in een woonwijk.

Tot gisteravon­d was er volgens de autoriteit­en geen sprake van dodelijke slachtoffe­rs aan de grond. Het toestel zou eerst over de platte daken van enkele gebouwen gekaatst zijn om dan tot stilstand te komen. Nog volgens de lokale autoriteit­en is de reddingsop­eratie bijzonder precair omdat het toestel neerstortt­e in een volgebouwd­e buurt met heel veel smalle straatjes.

Pakistan kreeg eerder al af te rekenen met verschille­nde vliegtuigo­ngelukken. In 2010 crashte een Airbus van de Pakistaans­e maatschapp­ij Airblue in het Himalayage­bergte, alle 152 inzittende­n kwamen om. In 2016 ontplofte een ATR-42, een klein propellerv­liegtuig ook van P.I.A., nabij Abbotabad. Ook toen kwamen alle 47 inzittende­n om het leven.

 ?? FOTO EPA-EFE ??
FOTO EPA-EFE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium