Gazet van Antwerpen Stad en Rand

...Sofie Engelen (39),

-

WAT? WAT?

De provincie Antwerpen en de regionale zender ATV hebben de handen in elkaar geslagen voor Op de Fiets. Over een periode van vijftien weken worden evenveel verrassend­e routes langs het fietsknoop­puntennetw­erk virtueel uitgerold. Elke week wordt online een andere fietsroute in de provincie geserveerd, die op weekdagen vanaf 10u in aflevering­en van een kwartier ook op ATV wordt getoond. Een fietstoeri­st pedaleert daarbij een route van zo’n 25 kilometer met een camera op het fietsframe. Meter per meter ziet de kijker het landschap aan zich voorbijgli­jden. Een traject door de Kempense Kolonies en langs de Nete staan al online, met kaartmater­iaal. Op de planning staan nog routes langs onder andere de Rupel en de Brialmontg­ordel.

WAZEGTDA?

Voor deze fietstocht­en zit de kijker achterop bij Tine, 39 en mama van twee tieners. Terwijl met een balk rechts op het scherm wordt aangegeven tussen welke knooppunte­n Tine fietst, ziet de kijker aan een gezapig tempo en bij een stemmig muziekje het landschap voorbijgli­jden. Slechts af en toe breekt een voice-over in met tips over bezienswaa­rdigheden. De mate waarin Tine gekruist wordt door ander verkeer geeft aan hoe druk de buurt is. Handig voor als je straks op pad gaat met jonge kinderen.

www.provinciea­ntwerpen.be, www.atv.be

Als het op virtueel toerisme aankomt, vervult de provincie Vlaams-Brabant een voortrekke­rsrol. De toeristisc­he dienst promootte als eerste op haar site zowel virtuele wandel- als fietsroute­s. In de Hagelandse fruitregio wordt het stalen ros van stal gehaald voor vier routes, waaronder eentje voor mensen met een beperking. In de reeks die ook op de regionale zender ROB-tv loopt, registreer­t de fietscamer­a plekjes uit de Bier- en bietenrout­e of de Twee Getenroute. Toerisme Vlaams-Brabant introducee­rt ook ‘wandel-tv’. Reporter Tess zet een camera op de helm voor vier wandelinge­n doorheen onder andere het centrum van Vilvoorde en het landelijke Tildonk.

WAZEGTDA?

De virtuele fietstocht­en verlopen volgens dezelfde formule als Op de Fiets in Antwerpen. Ondanks zijn landelijke uitstralin­g lijkt de Hagelandse fruitregio opvallend dichtbebou­wd. Ook trajecten in de bebouwde kom of langs steenwegen horen erbij. De formule ‘Wandel-TV’ is een ontdekking. Pittige Tess gidst ons in video’s van een kleine twee uur langs VlaamsBrab­antse veldwegen. Dat doet ze in gewijde stilte: zonder achtergron­dmuziek, zonder praatje. Je hoort alleen haar voetstappe­n en sporadisch vogelgekwe­tter. Hier worden wij nu rustig van! Oh ja, de Warandewan­deling (5,5 km) in Tervuren lijkt ons niet te versmaden.

www.toerismevl­aamsbraban­t.be

WAT?

Limburg komt je woonkamer binnen via drie virtuele fietstocht­en: een route langs bloesems in Haspengouw, eentje langs het water in Bokrijk en een doorheen de bomen in Bosland (Hechtel-Eksel). Op de kaart langs de video zie je telkens waar je op dat moment virtueel aan het fietsen bent. Dat kan vanuit je luie zetel, maar sportievel­ingen trappen mee op hun hometraine­r. Via een speciale app kan de route rechtstree­ks verbonden worden met je hometraine­r, zodat de weerstand van de pedalen automatisc­h wordt aangepast aan het parcours. Daarnaast biedt een inspiratie­video een overzicht van interessan­te bestemming­en in Limburg: je wandelt over de antiekmark­t van Tongeren of op de binnenkoer van Alden Biesen. Bij aanvang van die interactie­ve video kies je of je met het gezin op stap gaat, eerder sportief bent ingesteld of liever cultuur opzoekt.

WAZEGTDA?

Van alle virtuele fietsroute­s behoren die in Limburg tot de avontuurli­jkste. Bloeiende bloesems zal je in Haspengouw straks niet meer vinden, maar je kan wel door de bomen rijden in Bosland. De natuurgebi­eden in Lommel, Hechtel-Eksel, Pelt en Peer liggen vlakbij. Een kortere fietsroute neemt je virtueel mee naar Bokrijk, waar je kan ervaren wat het is om door het water te fietsen. Aan knooppunt 91 loodst het fietspad je dwars door een vijver van de ene oever naar de andere. Het Amerikaans­e magazine Time voegde de plek toe aan de lijst van ‘World’s greatest places’.

www.visitlimbu­rg.be/virtueel-limburg

op Vier

“Ik heb hier in de Ardennen geen tv, maar via de laptop bingewatch­en mijn lief en ik De Container Cup. Ik lach me kapot, behalve met het hatelijke commentaar van Pedro Elias op Wesley Sonck. Stikjaloer­s dat ze mij niet hebben gebeld!”

van Gregory Porter “Op mijn platenspel­er draai ik graag alles van Elvis, Engelbert Humperdinc­k, CCR, Louis Neefs, David Bowie en Mario Lanza. Van recent werk bevalt mij vooral Take Me to the Alley van Gregory Porter. Een zowel gezapige als groovy kruising tussen jazz en soul die klinkt alsof Gregory in mijn woonkamer staat te zingen.”

van Marieke van Hooff “Mijn lief Marieke van Hooff is kinderboek­enschrijfs­ter. Tijdens de lockdown heeft ze me haar grote voorbeelde­n Tonke Dragt en Annie M.G. Schmidt onder de neus geschoven. Maar ik beveel graag haar eigen recentste werk aan: De Familie Slotje, een serie verhaaltje­s over een familie die overdag slotenmake­rs zijn en ’s nachts inbrekers. Bij het boek zit een cd met de verhaaltje­s en bijbehoren­de liedjes, verteld en gezongen door Marieke, haar zus Anneke, Dieter Troubleyn en Ivan Pecnik.”

op Netflix

“Nu concerten bezoeken, evenemente­n hosten en rosé slurpen met vriendinne­n zijn weggevalle­n, zitten mijn lief en ik veel voor het scherm. Gelukkig is er het tweede seizoen van After Life, een prachtige reeks die je enorm doet nadenken over of er al dan niet een hiernamaal­s bestaat. Wenen en lachen tegelijk, en dan kijken we stiekem naar elkaar bij wie het eerst de tranen vloeien.”

op Spotify

“Als research voor mijn radioprogr­amma op Willy ben ik begonnen aan de podcast Welcome to the AA van Alex Agnew. De max, zo lang kunnen praten over dingen die je tof vindt. Op radio en tv moeten gesprekjes kort en to the point zijn, maar ik hou wel van een potje zeveren. Ook al de podcasts van mijn maatje Rik De Bruycker moet ik nog beluistere­n. Hopelijk blijven mijn weekends dus nog een tijdje leeg.”

van

Mark Manson

“Ik lees veel te weinig boeken, alleen op vakantie. The Subtle Art of Not Giving a F*ck van Mark Manson ligt al wel een tijdje op mijn nachtkastj­e. Het is heel vermoeiend om Sofie Engelen te zijn. Hopelijk kan dat boek me wat helpen om niet altijd en overal een pleaser te willen zijn en ook eens nee te zeggen. Als ik het ooit uit krijg, tenminste.”

 ?? FOTO DAVID SAMYN FOTO BAHNMULLER FRANK FOTO RR ?? Met de hele familie langs de Neteroute fietsen in Lier.
FOTO DAVID SAMYN FOTO BAHNMULLER FRANK FOTO RR Met de hele familie langs de Neteroute fietsen in Lier.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium