Gazet van Antwerpen Stad en Rand

TikTok-ster Julie Vermeire danst zich door haar studies

-

Een glorieuze mediacarri­ère wenkt voor Julie Vermeire.’ Het was een van de vele lovende commentare­n na haar eindwinst in het Vier-programma Dancing with the Stars. Momenteel zet ze echter alles op alles om in juni af te studeren. Tussendoor leert ze ons leuke TikTok-filmpjes maken op NRJ. Haar aanstekeli­jk enthousias­me werkt duidelijk verslavend. “Eerst wou mijn papa niet meedoen, nu komt hij zelf met ideeën voor dansjes aankloppen”, lacht de dochter van komiek en acteur Jacques Vermeire.

Julie Vermeire (22) heeft de eindmeet van haar studies in zicht. Aan de Thomas More hogeschool in Mechelen zit de winnares van Dancing with the Stars in haar laatste jaar media & entertainm­ent business. Met een diploma op zak gaat ze haar kans wagen op de arbeidsmar­kt, al weet ze nog niet helemaal precies wat ze wil doen. “Ik zie het wel als het zover is. Maar een job in de media spreekt me bijzonder aan.”

Hoe ervaar je de coronacris­is?

Tot maart was ik elke dag van huis. Naar school, met vrienden op pad, iets gaan eten, of dansen. Ik was constant bezig. Ik had het er moeilijk mee toen dat wegviel. Ik moest afkicken van het feit dat ik geen mensen meer kon zien of vastnemen. Ondertusse­n zit ik dagelijks met iedereen te bellen. Maar ik kijk er vooral naar uit om weer normaal te leven. Ondertusse­n houden we ons zorgvuldig aan de regels, zeker omdat mijn papa tot de risicogroe­p behoort.

Ik dacht dat je mediacarri­ère een vliegende start zou nemen na maar het blijft opvallend stil...

Er kwam ontzettend veel reactie, maar ik heb aan iedereen laten weten dat ik eerst mijn studies wil afmaken. Tenslotte zijn dit de laatste loodjes. De focus lag de voorbije maanden dus op school. Leuke dingen in de media lopen toch niet weg. Als ze binnenkort nog steeds met mij willen samenwerke­n, zal ik het aanbod zeker overwegen.

Sommige aanbieding­en zullen toch aanlokkeli­jk geweest zijn?

Ik ga niet ontkennen dat het soms ambetant was. Werken voor televisie is uiteraard leuker dan met je neus in de boeken zitten. Maar ik ga niet halverwege het schooljaar plots mijn visie omgooien. Ik wil echt niet dat diploma mislopen. Ik weet via mijn papa en van Dancing with the Stars dat televisiew­erk niet in een handomdraa­i klaar is. Je kan school en televisie niet combineren en daarom krijgen mijn studies prioriteit.

Hoe verloopt het studeren in coronatijd­en?

Lastig. Ik moet alles van thuis doen en ik had het wat lastig om mezelf aan te passen aan die situatie. Ook voor scholen was dit nieuw en daardoor onwennig. We kregen een reuzegrote berg taken mee en het is niet evident om dat allemaal af te krijgen. Ze sturen documenten door en dan moet je maar je plan trekken. Maar alles thuis doen is niet voor elke student even gemakkelij­k. Ik hoor ook van medestuden­ten dat het lastig is om de focus te bewaren. Er zijn duizend-en-een afleidinge­n.

Zoals constant op je smartphone bezig zijn.

Voor mij is dat een onmisbaar ding, zeker de afgelopen maanden. Het is mijn middel om te communicer­en. Anders moet je thuis zitten zonder dat je eens iets kunt zeggen tegen een ander.

Wat zegt je papa daarover?

Die maakt er geen probleem van. Hij beseft ook dat de tijden veranderd zijn. Alleen tijdens het eten moet de smartphone aan de kant. Bon, ik weet van mezelf dat ik me echt moet verplichte­n om te studeren.

Maar de leerstof is vooral véél. Dat is het struikelbl­ok.

Gelukkig zijn er nog die TikTok-filmpjes. Blijkbaar ben je sinds de finale van blijven dansen?

Klopt. Sindsdien is mijn passie voor dans weer in alle hevigheid opgeborrel­d. Het maakt me gelukkig en tegelijk is al die beweging ook een sportieve bezigheid.

Is dat een dagelijkse bezigheid geworden?

Zeker sinds de quarantain­e. Wat moet een mens anders doen? (lachje) Al die danspasjes leren vraagt wat tijd, maar die heb ik nu in overvloed.

Hoe kwam die populaire muziekapp in je leven?

Dat is nog maar vrij recent. Ik zag een filmpje waarin mensen een dansje deden. Aangezien ik net Dancing with the Stars had gewonnen, wou ik dat ook doen. Ik had meteen tienduizen­den volgers, dus de mensen lijken het wel te appreciëre­n. Daarom steek ik er voldoende tijd in om mijn account te onderhoude­n. Soms maak ik zelf een dansje of ik zoek inspiratie via de pagina met trending video’s, waar ik bepaalde elementen probeer te imiteren.

Op NRJ geef je tips en tricks voor het maken van zo’n filmpje.

Ik merk dat mensen vaak niet weten hoe ze eraan moeten beginnen. Zo zijn er hulpmiddel­en om de beelden te versnellen of effecten toe te voegen. Ik ga het ook hebben over populaire dansaccoun­ts en -trends. Zo besprak ik recent al de Jennifer Lopez challenge – geïnspiree­rd op haar optreden tijdens de pauze van de Super Bowl.

Als TikTok-leek lijkt me zo’n filmpje niet gauw gemaakt.

Het is een intensieve bezigheid waarvoor je best ook fysiek getraind bent. Voor de kijker is zo’n dans evident, maar je moet ook tijd investeren in het bedenken en repeteren. Vooraleer je echt kan filmen, heb je die dans al vaak opnieuw gedaan. En dan is het resultaat soms nog niet helemaal goed.

Je filmpjes zijn een succes, maar als je vader meedoet verviervou­digen de bezoekersa­antallen.

Dat is logisch. Het zijn vooral kinderen die gebruiken maken van TikTok. En laat net die groep grote fan zijn van Marcel, het personage dat mijn vader speelt in de K3-serie, of van DDT van F.C. De Kampioenen. Als ze hem online zien, kijken ze gegarandee­rd.

Ik hoorde dat hij die filmpjes aanvankeli­jk Julie Vermeire

Influencer

“Het is tof om nu zelf in de spotlights te staan. Vroeger gebeurde het vaak dat mensen een foto met mijn vader vroegen en dan kreeg ik dat toestel in mijn handen geduwd. Als papa en ik nu gaan lopen en fietsen, zwaaien ze naar ons beiden.”

“TikTok-filmpjes maken is een intensieve bezigheid waarvoor je best ook fysiek getraind bent. Voor de kijker lijkt zo’n dans evident, maar je moet ook tijd investeren in het bedenken en repeteren.”

niet zag zitten.

Klopt. Ik had hem op een gegeven moment gezegd dat het toffer zou zijn om die filmpjes met zijn tweeën in te blikken. Ik heb echt op hem moeten inpraten. Ondertusse­n is hij al zo’n TikTok-fan geworden dat hij zelf komt vragen om een nieuw filmpje op te nemen. Hij doet zelfs voorstelle­n van dansstijle­n. Onlangs wou hij een salsa doen om er wat Spaanse vibes in te brengen. (lacht)

En zeggen dat hij tijdens niet samen met jou op de dansvloer wou staan.

Maar dat had niks met de zin voor dansen te maken. Hij is zelfs een goede danser. Maar hij wou dat ik centraal stond op de dansvloer. Als hij zijn hoofd laat zien, gaat al gauw alle aandacht naar hem. Om die reden is hij destijds ook maar één keer naar de opnames komen kijken. Hij wil dat ik op eigen houtje carrière maak en daarin begrijpen we elkaar.

Je zei dat die danspassie opnieuw is opgeborrel­d. Was je als kind al zo fervent met dansen bezig?

Ik was in de ban van dansen. Als er muziek te horen was, kon ik niet stil blijven zitten. Een carrière op profession­eel niveau was in al mijn naïviteit perfect bereikbaar. Maar uiteindeli­jk heb ik in die sportveren­iging zelfs niet doorgezet. De dansstudio was te ver en door school had ik niet altijd tijd. Alleszins haalde ik vorig jaar de schade in sneltempo in. Vroeger trainde ik één uur per week en had ik na een jaar één dans geleerd. Met Dancing with the Stars leerde ik elke dag een dans en bestond de rest van de week uit herhalen en werken aan details.

Bekruipt je sinds die overwinnin­g niet de gedachte dat je een carrière als profession­ele danseres had kunnen hebben?

Ik denk dat zoiets te hoog gegrepen zou zijn voor mij. Maar dat idee had ik over die danswedstr­ijd ook. Bij de start dacht ik dat ik twee of hooguit drie weken in de wedstrijd zou blijven. Ik was de minst bekende en vreesde dat ik niet voldoende stemmen zou krijgen. Maar blijkbaar pikte ik de danstips snel op. Dat programma was ook op persoonlij­k vlak een ontdekking­stocht. Ik heb mentaal flinke stappen vooruit gezet. Als ik de beelden van mijn eerste en mijn laatste repetitie vergelijk, is dat een immens verschil.

Na je overwinnin­g liep je stage bij SBS, de holding achter Vier en Vijf. Wat deed je daar?

Ik hielp aan de voorjaarsp­resentatie van de zenders voor de adverteerd­ers. Ik mocht mee brainstorm­en over hoe de show in elkaar ging steken. Het was niet alleen een leerrijke ervaring maar ook een bevestigin­g dat dit de sector is waarin ik profession­eel verder wil.

In vorige interviews verklaarde je er nog niet uit te zijn, over je profession­ele toekomst. Is dat al uitgeklaar­d?

Ik ben meer het type dat het wat op zich laat afkomen. Ik besef ook wel dat ik stilaan op een punt in het leven kom dat ik een bepaalde richting moet inslaan. Maar ik heb nog even tijd. Eerst die school nog afwerken en dan zien we wel. Ik praat er vaak met papa over. Ik kan met twijfels altijd bij hem terecht. Zowel voor als achter de schermen voel ik me thuis in televisiel­and.

Hoe is jullie band?

Zeer hecht. Tenslotte woon ik al meer dan tien jaar fulltime bij hem. We eten altijd samen. Ik kook en hij wast af. We doen samen boodschapp­en… We weten veel van elkaar.

Is het niet de logica zelve om als ‘dochter van’ in de voetsporen van papa te treden?

 ?? FOTO RR ?? Julie Vermeire is een van de populairst­e TikTokkers van het land. En daar worden zelfs de dansmoves van vader Jacques voor ingeschake­ld.
FOTO RR Julie Vermeire is een van de populairst­e TikTokkers van het land. En daar worden zelfs de dansmoves van vader Jacques voor ingeschake­ld.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium