Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Preud’homme is de grootste meneer die ik ooit ben tegengekom­en”

Stijn Vreven:

- PIETER VANLOMMEL

anders had kunnen zijn.

Vreven: “Als Wilfried Van Moer langer bondscoach was geweest, dan wel. In die tijd speelde het communauta­ire aspect nog een grote rol bij de nationale ploeg. Je kon de groep zo in twee indelen: de Walen en de Vlamingen. Robert Waseige zou altijd voor Régis Genaux gekozen hebben.”

Peters: “Door één foutje is je carrière bij de Duivels gefnuikt, Stijn.”

Vreven: (Knikt) “In de EK-kwalificat­iematch tegen Bulgarije miste ik mijn controle en kwam er een voorzet. Daniël Van Buyten was niet bij de pinken en de Bulgaren scoorden. Die goal is mij toen danig aangewreve­n. Ik had in België niet de status om ermee weg te komen.”

En dat voor iemand die in Nederland zelfs de bijnaam ‘de Indiaan’ had gekregen.

Vreven: “Tja, dat is een eigen leven gaan leiden toen een journalist me thuis kwam opzoeken en enkele indianenat­tributen zag staan.”

Peters: “Een dag later stond er te lezen dat Stijn Vreven in een tipi woonde. ‘De Indiaan’ was geboren. Maar geef toe, Stijn: je was toch gefascinee­rd door indianen?”

Vreven: “Dat wel, ja. Ik wilde in die tijd ook dolgraag naar Canada trekken.”

Peters: “Dat indianenve­rhaal kwam een paar jaar geleden opnieuw boven toen NAC carnaval ging vieren. Het thema: indianen. Stijn was een halve god in Breda en Cyriel Dessers twijfelde of het wel een goed idee was om met de coach te spotten. Gevolg: de spelers hielden het bij een bescheiden pluimpje in hun haar. Maar wie kwam daar helemaal verkleed als een opperhoofd aandraven? Jawel, Stijn Vreven.”

Nog even terug naar Utrecht: je popularite­it ging er zó ver dat je zelfs oneerbare voorstelle­n kreeg van vrouwen?

(Vreven knikt bevestigen­d) Peters: “Er hing zelfs een spandoek in het stadion waarop stond: Stijn, wanneer maakt je vriendin het uit?”

Dat moet niet leuk geweest zijn voor haar.

Vreven: “Zeker niet. Als vrouwen met me op de foto wilden, duwden ze Tanja grofweg aan de kant. Zo ging dat eraan toe in

Nederland. Terwijl Tanja mijn hele proces had meegemaakt, van een nobody tot een zogenaamde cultheld. Ik heb veel aan haar te danken.”

Peters: “Tanja is zelf ooit aerobic-sessies komen geven toen Stijn bij AA Gent speelde, toen Johan Boskamp er trainer was. ‘Klasse, Tan!’ riep Boskamp, terwijl de spelers er helemaal niets van bakten.”

Vreven: “Ajax was met die aerobics begonnen en plots werd het een hype. Gelukkig was die ook snel weer overgewaai­d, want voetballer­s en lenigheid gaan niet goed samen.”

Peters: “Het was ook Tanja die mee aan de onderhande­ltafel schoof toen Stijn met Roland Duchâtelet zijn transfer naar STVV ging onderhande­len. Zij was er om te vermijden dat Stijn met zich zou laten sollen.”

Het verbaast me dat zo een onzekere persoon nu de baas kan spelen over een spelersgro­ep met 25 ego’s.

Vreven: “Er is een verschil tussen een goede coach zijn en opkomen voor je eigenbelan­g. Als trainer ben ik 19 uur per dag bezig met mijn club en ga ik tot het uiterste voor mijn spelers. Maar mezelf verkopen, dat blijft een probleem.”

De mentale spelletjes die je graag speelt, komen ook aan bod. Al werd die mentale oorlogsvoe­ring je niet altijd in dank afgenomen.

Vreven: “Ik ben zo persona non grata geworden bij KV Mechelen, een club die me na aan het hart ligt (KV was zijn allereerst­e club als profvoetba­ller, red.). Met Beerschot waren we vorig seizoen in de achtervolg­ing op het ongenaakba­ar geachte KV Mechelen en dus wendde ik met

“Michel Preud’homme is de grootste meneer die ik ooit ben tegengekom­en”, vertelt Stijn Vreven in het boek. “Wat een persoonlij­kheid. Toen hij tot beste keeper van de wereld werd verkozen in 1994, zei hij tegen de pers dat hij die titel te danken had aan onder anderen Glen De Boeck en Stijn Vreven. We speelden toen samen bij KV Mechelen. Wij waren broekjes, hij was een cultheld. Twee maanden voor het WK bleven we na de training een halfuur ballen trappen. Michel wilde dat zo. Een echt competitie­beest. Als je in het eerste interview dat je geeft, nadat je pas verkozen bent tot beste keeper van de wereld, aan twee jonge spelers denkt... Dan ben je een grote meneer. Klasse.” mijn paars hart alle middelen aan om de kloof te verkleinen. Dat werd me niet in dank afgenomen. Terwijl ik net hetzelfde zou hebben gedaan als coach van KV Mechelen.”

Peters: “Als speler van Vitesse is die winnaarsme­ntaliteit jou ook fataal geworden.”

Vreven: “We werden vijfde, maar ik werd geslachtof­ferd omdat ik niet kon aanvaarden dat er meer in de groep zat. Ik sprak dat ook openlijk uit, waarop trainer Edward Sturing een stemming in de spelersgro­ep organiseer­de over mijn lot. Daar maakte hij een inschattin­gsfout, want ik overleefde die stemming. Maar het kwaad was geschied. Een paar weken later trok ik naar Cyprus (naar Omonia Nicosia, red.).”

Vind je jezelf beter als trainer dan als speler?

Vreven: “Ja. Nochtans heeft een coach het moeilijkst­e beroep ter wereld. Je moet van dertig individuen een geheel zien te maken. Als het goed gaat, is het dankzij de spelers. Gaat het slecht, dan is het de schuld van de coach. Je bent de pispaal.”

Een van de conclusies uit het boek is dat Stijn Vreven niet met onrecht om kan.

Vreven: “Mijn ontslag bij Beerschot heb ik nog steeds niet verwerkt, omdat ik vind dat me toen onrecht is aangedaan. Daar speelden andere machten. De spelers stonden nog achter me, maar het publiek niet.”

Peters: “Een paar weken na zijn ontslag had ik op tv gezegd dat Beerschot tegen OH Leuven de beste helft van het seizoen had gespeeld. Een dag later kwam ik Stijn briesend tegen. Het duurde anderhalf uur voor ik had losgepeute­rd wat er scheelde.” Vreven: “Ook met mijn ontslag bij Waasland-Beveren heb ik het moeilijk gehad. Daar haalden we de twaalfde plaats, het beste resultaat sinds de fusie. Toch werd ik ontslagen in het tweede seizoen, toen we maar één plek lager stonden dan het seizoen ervoor.”

Van welke coach heb je zelf het meest opgestoken?

Vreven: “Op tactisch vlak van Sollied. Looplijnen, passlijnen, shadow games, daar was hij een meester in. Ook Boskamp heeft me veel bijgebrach­t. Hij leerde me wat een no-nonsenseaa­npak is. Slaan en zalven, met maar één doel voor ogen: spelers beter maken.”

Wat brengt de toekomst?

Vreven: “Ik heb een goed gesprek gehad met een buitenland­se club. We zullen zien wat het wordt. Je moet bij de technisch directeur op een goed blaadje staan, bij de raad van beheer… Tegenwoord­ig komt er meer bij kijken dan wat je kan als coach.”

‘Stijn Vreven: pure haat, pure liefde’ is uitgegeven door Willems Uitgevers en is online al te koop (20 euro). Eind deze maand ligt het boek ook in de winkelrekk­en.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium