Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Woonzorgce­ntra waren hier niet op voorbereid”

- SACHA VAN WIELE

Om Antwerpen voor te bereiden op de periode na de coronacris­is en de stad uit te rusten voor nieuw pandemieën, lanceert Open Vld Antwerpen dertien voorstelle­n. “De crisis legde een aantal zaken bloot waaruit we moeten leren”, zeggen covoorzitt­ers Bavo De Mol en Carim Bouzian.

Veel voorstelle­n hebben betrekking op ruimte in de stad.

De Mol: Met de lockdown viel het verkeer in de stad stil en zagen we hoeveel plaats wagens eigenlijk innemen op het openbaar domein. Daarnaast zijn er veel Antwerpena­ars die geen buitenruim­te hebben en voor wie de stad hun tuin is. Uit beide vaststelli­ngen moeten we lessen trekken. Vooral in de dichtbevol­kte wijken waar je niet alleen een armere bevolking hebt, maar ook veel grote gezinnen, moet versneld werk worden gemaakt van meer kwalitatie­f groen en openbare ruimte. De ontwikkeli­ng van de Stuivenber­gsite biedt een opportunit­eit. De ruimte die daar is, moet zo snel mogelijk worden opengestel­d naar de buurtbewon­ers. Bouzian: Daarnaast moet er werk worden gemaakt van het autovrij maken van enkele straten zodat de horeca ruime terrassen kan zetten. Dit kan bijvoorbee­ld tussen bepaalde uren. Er is een versoepeli­ng nodig in het terrassenr­eglement. Als dit succesvol is, kan het misschien worden doorgetrok­ken.

Welke impact van de coronacris­is heeft jullie verrast?

De Mol: Toch het effect op onze lokale economie. We hebben nog nooit meegemaakt dat winkels zo lang de deuren moesten sluiten. Wat positief is, is dat zoveel handelaars zijn overgescha­keld op e-commerce. Daar moet het stadsbestu­ur verder op inzetten. Zorgen dat de winkeliers sterk genoeg staan en kunnen opboksen tegen de internatio­nale spelers.

Bouzian: Ik ben als vrijwillig­er gaan meehelpen in woonzorgce­ntra. Zij waren duidelijk niet voorbereid op deze crisis. Het stoorde mij hoe het zelfbeschi­kkingsrech­t van onze ouderen onder druk kwam te staan. Ouderen mochten de kamer niet uit of werden gewoon opgesloten. Dit is traumatise­rend voor het personeel en voor de bewoners. Bewoners die fit waren, werden op dezelfde lijn gezet als iemand met dementie van 102 jaar.

Is dit kritiek op het beleid van het Zorgbedrij­f?

De Mol: Gelukkig is de eerste reactie om servicefla­ts af te sluiten snel rechtgezet. Het legde wel bloot hoe we naar ouderen kijken. Dit zijn mensen met rechten. De bewoners in de servicefla­ts en woonzorgce­ntra moeten meer inspraak krijgen. Ook de inrichting van de woonzorgce­ntra moet worden herbekeken met kleinere leefgemeen­schappen.

Het coronaviru­s drukte iedereen met de neus op de feiten dat niet alle Antwerpena­ars internetve­rbinding hebben, laat staan een computer.

Bouzian: Om iedereen toegang te geven tot digitale technologi­e stellen we voor om in kwetsbare wijken city beacons te plaatsen. Die zien eruit als reclamepan­elen en zorgen niet alleen voor wifi in de buurt, ze brengen mensen ook digitaal in contact met de stedelijke overheid.

De Mol: De afwezighei­d van internetto­egang was voor een deel van de leerlingen een groot probleem. Voor onderwijs kloppen we bij de hogere overheid aan om van leren op de werkvloer een succes te maken voor die leerlingen die nu in hun zesde middelbaar technisch en beroeps zitten.

Als liberalen zien jullie in deze periode ook het uitgelezen moment om de stedelijke belastinge­n te hervormen.

De Mol: Laten we minstens dit moment gebruiken om eens na te denken over al de belastinge­n die nu worden geïnd. Een deel is nu opgeschort als ondersteun­ing van de Antwerpse ondernemer­s, maar hoe moeten we die belastinge­n heropstart­en? Gebruik de opcentieme­n op de onroerende voorheffin­g om lokale handelsker­nen te ondersteun­en en immense baanwinkel­s te ontraden.

Bouzian: Als we Antwerpen weer willen laten bruisen, ook ’s nacht, is een aanpassing nodig van de forfaitair­e belasting voor danszaken en clubs. Zij betalen nu tussen de 5.585 en 8.920 euro. We weten dat zij in de toekomst minder volk mogen binnen laten en dus minder inkomsten zullen hebben, dus speel daar met deze belasting op in.

Gemeente werkt nu al op afspraak

De coronacris­is heeft het afsprakens­ysteem van de gemeente en de sociale dienst in een stroomvers­nelling gebracht. De invoering, gepland voor september, begint nu al. “Om onveilige situaties te vermijden”, zegt burgemeest­er Jeroen Baert (N-VA). Het systeem moet wachttijde­n vermindere­n. Aan de snelbalie kunt u wel nog vuilniszak­ken kopen, reispaspoo­rten ophalen en pakeerverb­oden regelen zonder afspraak.

afspraken@boom.be

Poldermuse­um blijft dicht

De Veiligheid­sraad besliste dat musea op 18 mei onder strikte voorwaarde­n de deuren opnieuw mochten openen. “Maar de voorwaarde­n die opgelegd worden, zijn niet te organisere­n in het Poldermuse­um. Daarom is er beslist om nog niet te openen”, zegt secretaris Gert Simons.

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Bavo De Mol en Carim Bouzian, covoorzitt­ers van Open Vld Antwerpen.
FOTO VICTORIANO MORENO Bavo De Mol en Carim Bouzian, covoorzitt­ers van Open Vld Antwerpen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium