Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Terwijl Orlando de lagere school net visueel moet kunnen afsluiten”

12-jarige met autismespe­ctrumstoor­nis mag dit schooljaar niet meer naar school komen

- KRISTIN MATTHYSSEN

Normaal zou Orlando De Vos (12) uit Viersel afgelopen maandag de school hervat hebben zoals andere kinderen uit het zesde leerjaar. Maar omdat hij les volgt in het buitengewo­on onderwijs en in september in het secundair ook in het buitengewo­on onderwijs start, mag hij niet meer komen. “Terwijl Orlando net nood heeft om zijn lagere school visueel af te sluiten”, zeggen zijn ouders Pascale Sonneville (53) en Marc De Vos (56).

Veiligheid­sraad zette het licht op groen om in het lager onderwijs de leerlingen uit het zesde, het tweede en het eerste leerjaar weer fysiek in de scholen uit te nodigen. Scholen die binnen de drie eerste groepen leerlingen prioriteit­en moeten geven om veiligheid­sredenen, krijgen de raad om voorrang te geven aan het zesde leerjaar omdat die leerlingen voor een mijlpaal staan. Voor het buitengewo­on lager onderwijs mogen er maximum drie leerjaren opgestart worden. Orlando De Vos zit in het zesde leerjaar van GO! de 3master, campus Herentals, een school voor buitengewo­on onderwijs. Hij volgt er al zeven jaar les en keek de voorbije jaren in juni altijd met grote ogen naar het uitzwaaimo­ment voor de kinderen uit het zesde die naar de ‘grote school’ mochten. “Volgend jaar is het mijn beurt!”, zei Orlando vorig jaar al fier.

Zijn ouders Marc en Pascale waren dan ook blij toen ze hoorden dat de zesde leerjaren zouden heropstart­en, waardoor Orlando toch zijn lagerescho­olcarrière nog in schoonheid zou kunnen beëindigen. Hij heeft autismespe­ctrumstoor­nis (ASS), ADHD en de motorische ontwikkeli­ngsstoorni­s dyspraxie.

Grote teleurstel­ling

“De teleurstel­ling bij Orlando

Orlando poseert in het zwembad, met mama Pascale Sonneville (53) en papa Marc De Vos (56). Orlando had erg uitgekeken naar het uitzwaaimo­ment voor de zesdejaars.

was groot toen we vernamen dat hij niet meer hoeft te komen. De school heeft ervoor gekozen om bij de zesdejaars enkel de leerlingen die volgend schooljaar naar een A- of een B-stroom gaan te laten herbeginne­n. Dus kinderen die beroeps of technisch volgen mogen zich wel voorbereid­en op de grote stap. Ook de kinderen uit

OV4 (OV staat voor het type opleidings­vorm) mogen nog komen. Maar kinderen zoals Orlando die onderwijs op maat volgen in OV3,

OV1 of OV2, worden niet meer verwacht. Terwijl hij toch ook recht op een goede voorbereid­ing

voor het middelbaar heeft. Hij vindt het al erg genoeg dat wij hem zonder bezoek via e-mail hebben ingeschrev­en om volgend schooljaar naar buso Kristus Koning in Sint-Job-in-’t-Goor te gaan, vermits er geen opendeurda­gen zijn. Voor iemand als Orlando is het visueel afsluiten van periodes zeer belangrijk.”

Noodopvang?

Pascale Sonneville en Marc De Vos benadrukke­n dat ze de schooldire­ctie van de 3Master absoluut niets verwijten. “Onze zoon is er zeven jaar heel graag

geweest en heel dat team doet vreselijk zijn best. Maar onze kinderen kunnen geen fysieke les meer krijgen, omdat hun leerkracht­en ingezet worden in de noodopvang, en dat begrijpen wij niet. Er staan zo veel parochieza­len en gemeenteli­jke gebouwen leeg. En er zijn zoveel stagiairle­erkrachten of werkzoeken­de kinderverz­orgers. Kunnen die dan door de hogere overheid niet ingeschake­ld worden om de noodopvang te verzorgen? En kunnen de initiatiev­en voor buitenscho­olse opvang de scholen niet wat ontlasten?”, vraagt PasDe cale zich af.

Dat het echt wel knaagt aan Orlando, merken we als we vragen hoe hij het zelf vindt dat hij niet meer in de 3Master zal komen. De jongen die vijf minuten eerder nog stralend aan het zwembad poseerde, klapt dicht. “Ik vind het niet eerlijk dat andere kinderen uit het zesde leerjaar wel naar school mogen. Laat dan niemand komen. Normaal is er een picknick voor de laatstejaa­rs. Eigenlijk wil ik niet naar mijn nieuwe school, ik wil eerst de oude afsluiten.”

Mama Pascale zucht bezorgd. “We merken dat hij er echt mee inzit. Hij is nog drukker dan anders.”

Afsluitmom­ent

Ann Dente, vestingsco­ördinator van GO! de 3master in Herentals, begrijpt de frustratie. “Maar we hebben echt goed nagedacht toen we deze keuzes maakten. In combinatie met de opvang gaat het niet anders. Hopelijk kunnen we alle kinderen uit het zesde leerjaar toch nog op school ontvangen om hun vrienden en leerkracht­en terug te zien op een afsluitmom­ent.” Vrijdagavo­nd raakte bekend dat vanaf 2 juni ook de andere leerjaren van de lagere school weer mogen opstarten, als de scholen het gebolwerkt krijgen. Maar Pascale vreest dat dit voor Orlando niets gaat veranderen. “Het zesde leerjaar was sowieso al heropgesta­rt. Over het buitengewo­on onderwijs wordt alweer weinig gezegd. We kregen bericht dat zijn leerkracht deze zaterdag (vandaag, red.) al zijn spullen komt thuisbreng­en. Zijn papa mag zijn medicatie komen halen. We willen Orlando niet blij maken met een dode mus. Stel dat hij zijn fietsexame­n nog mag afleggen: dat zou hem al blij maken.”

 ?? FOTO KRISTIN MATTHYSSEN ??
FOTO KRISTIN MATTHYSSEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium