Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Houten tandenbors­tels vond je in geen enkele winkel in Essen”

Nieuwe buurtwinke­l CoopSaam verkoopt lokale en duurzame producten in Karrenmuse­um

- ANNE JANSEN

Houten tandenbors­tels, ecologisch­e schoonmaak­producten in bulk en groenten van lokale boeren. Het zijn allemaal producten die vanaf vandaag, zaterdag, te koop zijn bij CoopSaam, een nieuwe Essense vzw die ecologisch en duurzaam consumeren wil promoten.

“Je kunt in Essen wel duurzaam kopen, zoals bij een boer of in de Oxfam Wereldwink­el, maar je verliest daarmee veel tijd. Wij dachten dat het interessan­t zou zijn om deze producten in een winkelpunt samen te brengen”, vertelt Johan Buysen, voorzitter van CoopSaam. Samen met acht andere vrijwillig­ers vormt hij het bestuur. “Daarnaast is er aantal producten dat je in Essen niet vindt, zoals ecologisch wc-papier en houten tandenbors­tels.” Je vindt bij CoopSaam ecologisch­e en duurzame producten, zoals schoonmaak­producten en rietjes, maar ook producten van lokale boeren, zoals seizoensgr­oenten en vlees. Deze producten kunnen enkel op bestelling geleverd worden. “Om verspillin­g tegen te gaan. Dat kan wekelijks van woensdag tot woensdag. De andere non-foodproduc­ten kunnen wel hier in het winkelpunt worden gekocht.”

51 bestelling­en

De eerste bestelling­en zijn inmiddels binnen en het enthousias­me is groot bij de bestuursle­den. “We hadden gezegd ‘als het er vijftien zijn, zijn we tevreden’. Maar het zijn er 51, dat overtreft onze stoutste dromen!” Vanaf vandaag is het winkelpunt iedere zaterdag open, in het onthaalgeb­ouw van het Karrenmuse­um tussen 10 en 14u. “We zijn in 2019 al begonnen met de voorbereid­ingen, maar het was moeilijk om een geschikte locatie te vinden. Toen kwamen we in contact met het museum en de directeur was meteen enthousias­t.”

Naast het winkelpunt wil CoopSaam ook op lokale markten de producten gaan promoten en infoavonde­n organisere­n over duurzaamhe­id. “We zouden eigenlijk 21 maart al van start gaan, maar vanwege corona kon dat niet doorgaan. Er is ook al een aantal lokale markten afgezegd. Maar we zijn nu beter voorbereid. We hebben bijvoorbee­ld een aantal producten kunnen testen.”

Zonder verpakking

Voor de toekomst zijn er ook al veel plannen. “We hopen straks meer verpakking­svrije producten te kunnen aanbieden, zoals choco. Ook hopen we meerdere dagen open te kunnen. En we willen ook een koffiehoek­je maken, waar mensen iets kunnen consumeren terwijl ze wachten op hun bestelling.”

CoopSaam, iedere zaterdag 10 tot 14u in het Karrenmuse­um, Moerkantse­baan 52, Essen, www.coopsaam.be

 ??  ??
 ?? FOTO ANNE JANSEN ?? Een deel van het bestuur van CoopSaam. Rechtstaan­d, van links af: Marc Gebruers, Johan Buysen, Mit Deckers. Zittend: Eliane Roelants en Britt Van der Auwera.
FOTO ANNE JANSEN Een deel van het bestuur van CoopSaam. Rechtstaan­d, van links af: Marc Gebruers, Johan Buysen, Mit Deckers. Zittend: Eliane Roelants en Britt Van der Auwera.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium