Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Om onderbroek­en en sokken van te kopen”

Dagbladhan­del op Klapdorp zet rospot voor daklozen

-

Niemand houdt van rosse centjes. Sommigen weigeren ze domweg, anderen schenken ze aan een jeugdbeweg­ing en de klanten van de dagbladhan­del van Sonia Patteet op het Klapdorp steken hun kleingeld in de rospot. Met de inhoud van de pot worden onder meer onderbroek­en en sokken gekocht voor daklozen.

Tot voor een jaar ging de opbrengst van de rospot naar Kom Op Tegen Kanker. Dat goede doel is ondertusse­n veranderd in daklozen. “Via verschille­nde organisati­es worden deze mensen nu al geholpen. Onder meer met tweedehand­skleding. Wat er om hygienisch­e redenen meestal niet bijzit, is ondergoed en sokken. Dat zijn zaken die we met het geld van de rospot, waar ook wel eens een briefje in wil zitten, kopen en aan daklozenor­ganisaties schenken”, zegt Sonia Patteet.

Ook secondelij­m voor het herstellen van schoenen, kleine tentjes en rugzakken zijn welkom bij Sonia. “We staan daar niet altijd bij stil, maar dat zijn spullen die daklozen zeer goed kunnen gebruiken. Zeker in tijden van corona wanneer veel van deze mensen noodgedwon­gen een groot deel van de dag op straat moeten doorbrenge­n. Veel opvangcent­ra zijn op dit moment immers slechts beperkt open.”

Wie kleding in goede staat heeft die niet meer gebruikt wordt kan die ook in de dagbladhan­del afleveren. “We brengen alles naar daklozence­ntra. Zo weten we dat de spullen bij de juiste mensen terechtkom­en.”

Sonia hoopt dat het idee van de rospot voor daklozen door de andere middenstan­ders in de buurt overgenome­n wordt. “De uitbaters van het frituur op de Varkensmar­kt willen alvast meedoen. Ik hoop dat er nog meer handelaren volgen. Hoe meer van dergelijke potten hoe meer we voor de daklozen kunnen doen.”

soniapatte­et@gmail.com, dagbladhan­del Klapdorp 15 in Antwerpen.

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Sonia Patteet met haar rospot. Met het geld dat klanten achterlate­n, worden spullen voor daklozen gekocht.
FOTO VICTORIANO MORENO Sonia Patteet met haar rospot. Met het geld dat klanten achterlate­n, worden spullen voor daklozen gekocht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium