Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De pioniersja­ren van Sabena

- PETER GORIS

Goed, de Nederlande­rs waren eerder, maar de geboorte van Sabena in 1923 was toch een stevige mijlpaal voor de Belgische luchtvaart. Maar al meteen het eerste jaar maakt de nationale luchtvaart­maatschapp­ij verlies en dat zal (op enkele iets vettere jaren na) nagenoeg haar hele geschieden­is zo blijven. Tot Sabena in 2001 definitief de boeken toe moet doen. Een trieste primeur: het is de eerste nationale luchtvaart­maatschapp­ij die overkop gaat.

Het was een ideetje van Georges Nélis, de eerste Belg met een militair vliegbreve­t in de geschieden­is én de ‘vader van de Belgische luchtvaart’. Hij is gestatione­erd in het Antwerpse Brasschaat, waar begin 1911 het allereerst­e militaire vliegveld van België is opgericht. Hij werkt zich op tot commandant van de basis. Maar hij wil meer.

Na de Eerste Wereldoorl­og – en inmiddels verhuisd van Brasschaat naar het vliegveld van Evere – wil Nélis zich concentrer­en op de burgerluch­tvaart. Met de steun van koning Albert richt hij in 1919 het SNETA op, om de mogelijkhe­den te onderzoeke­n. Het jaar ook waarin Nederland KLM oprichtte, de oudste nationale én nog steeds de oudste onder haar oorspronke­lijke naam opererende luchtvaart­maatschapp­ij ter wereld. Sabena volgde een kleine vier jaar later, op 23 mei 1923. De ‘Société Anonyme Belge d’Exploitati­on de la Navigation Aérienne’ is dan nog een klein bedrijfje, met 27 werknemers en een vloot van 14 toestellen. De eerste (vracht)vlucht gaat van Brussel naar het Britse Lympe, de eerste betaalde burgervluc­ht pas een jaar later, van Rotterdam naar Straatsbur­g via Brussel op 1 april 1924.

In dat eerste jaar werd al meteen verlies geboekt, maar Sabena groeit snel en speelt een pioniersro­l in Afrika. In 1925 volgt de eerste vlucht richting zwarte continent, van Brussel naar het vliegveld N’Dolo in Leopoldsta­d (nu Kinshasa). Een stevige trip en niet alleen in afstand (zo’n 8.200 kilometer). De piloten vertrokken op 12 februari

1925 en bereikten na negen tussenstop­s en onnoemelij­k veel problemen pas op 3 april Belgisch Congo. Liefst 51 dagen waren ze onderweg, waarvan 75 uur en 25 minuten in de lucht. Maar bon, Sabena vloog dus wél op Afrika, de start van een lange traditie. Sabena zal later nog een primeur krijgen: in

1956 bestelt ze als eerste Europese maatschapp­ij twintig Boeing 707’s, de eerste en prestigieu­ze grote straalvlie­gtuigen. Sabena zal ze vanaf 1960 inzetten naar New York. Maar Sabena geeft te veel geld uit en verliest vanaf de jaren zeventig steeds meer glans door een aaneenrijg­ing van financiële problemen, slechte saneringso­peraties, mislukte allianties en tientallen miljarden overheidsg­eld wordt verspild. Gekoppeld aan een slecht imago – Sabena wordt synoniem voor ‘Such A Bad Experience Never Again’ – gaat het steeds sneller bergaf. Het nekschot komt in 2001, na de aanslagen op 9/11 en het vertrek van minderheid­saandeelho­uder Swissair. De luchtvaart­sector stort in, Sabena wordt op 7 november failliet verklaard. Meer dan 7.600 jobs sneuvelen, het grootste aantal ontslagen in de geschieden­is van België. Vandaag groeit de vrees dat corona wel eens het 9/11 voor opvolger Brussels Airlines (inmiddels zonder SN) zou kunnen worden.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium