Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Meer leven op water dankzij netwerk drijvende parken

Stadspark wordt eiland in Deense hoofdstad Kopenhagen

- REBECCA VAN REMOORTERE

Voorlopig is het nog even dromen over verre bestemming­en en citytrips naar het buitenland. Maar de Deense hoofdstad Kopenhagen kunt u misschien al op uw postcorona-lijstje zetten. Daar wordt volop gewerkt aan een nieuw groot netwerk van drijvende parken op het water.

De identiteit van de Deense stad Kopenhagen, goed voor ongeveer zeshonderd­duizend inwoners, wordt voor een groot stuk bepaald door het water in en rond de stad. Een beetje te vergelijke­n met de Schelde in Antwerpen. De stad ligt aan de Sont en die waterweg biedt heel veel mogelijkhe­den voor het openbare leven. De Copenhagen Islands zijn daar het drijvende bewijs van.

Op het water worden de komende jaren verschille­nde eilandjes aangelegd voor de inwoners en de bezoekers van de stad. Volgens projectont­wikkelaars Marshal Blecher, een Australisc­he architect, en het Deense Studio Fokstrot krijgen de eilanden drijvende sauna’s, drijvende tuinen, drijvende cafés en zelfs drijvende mosselkwek­erijen. In plaats van een wandeling naar het stadspark kunnen de inwoners van Kopenhagen er binnenkort dus naar kajakken of zwemmen. Want het water is er helder en proper genoeg om een verfrissen­de duik te nemen.

De Copenhagen Islands zijn een antwoord op het stijgend aantal kajakkers, zeilers en GoBoaters op het water. Dat laatste zijn boten die verhuurd worden om op de kanalen van de stad te varen. Het toerisme zit er ook in de lift, dus kan een extra toeristisc­he trekpleist­er zeker geen kwaad.

CPH-Ø1

Dat de drijvende parkjes een succes zullen zijn, staat bijna in de sterren geschreven. In 2018 werd het eerste eilandje al opgeleverd als test en dat deed het meteen heel goed. Dat eiland kreeg de naam CPH-Ø1 en stelde niet veel meer voor dan een houten platform van twintig vierkante meter. Er werden fototentoo­nstellinge­n, lezingen en picknicks op georganise­erd. De volgende drie eilanden zijn gepland voor dit jaar en er liggen nu al plannen op tafel voor nog meer eilanden.

Die drijvende stukjes openbare ruimte moeten meer plaats creëren, maar komen er ook met oog op de stijgende zeespiegel en toekomstig­e milieu-uitdaginge­n. Ze worden voornameli­jk verspreid in de buurt van de binnenhave­n, maar er komen ook eilanden op de meer vergeten plekken in de buurt van de industrie. Zo moeten die plaatsen terug wat meer leven krijgen. Trekt het eiland niet veel volk aan op die plek, dan kan het altijd worden verplaatst naar ergens anders. Voor grotere events of festivals kunnen de eilanden gewoon worden gegroepeer­d aan elkaar.

De Copenhagen Islands zijn in de eerste plaats een leuke plaats om te ontspannen voor de toeristen en de Kopenhagen­aars, maar zelfs de dieren kunnen er mee van profiteren. Op de eilanden komen bomen, struiken en grassoorte­n om dieren zoals vogels aan te trekken en een plaats te geven om te rusten. De onderkant van de eilanden zijn dan weer een ideale omgeving voor zeedieren en weekdieren.

 ?? FOTO RR ?? Drijvende parkjes in Kopenhagen.
FOTO RR Drijvende parkjes in Kopenhagen.
 ?? FOTO ??
FOTO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium