Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wout van Aert

weer in het zadel: “2021 moet een gigantisch jaar worden”

- JAN-PIETER DE VLIEGER

Wout van Aert moet misschien niet koersen, maar interviews geven des te meer. We kregen hem dinsdagavo­nd aan de lijn, voor zijn derde interview van de dag. Anderhalf uur is hij dan al aan het praten. “Het valt op”, zegt hij. “Normaal fungeert onze persman als een soort buffer. Nu is het beleid van de ploeg om op elk verzoek ja te zeggen. Elk medium vinden ze belangrijk om de sponsors tegemoet te komen. Wat ik ook begrijp.” De kappers zijn pas één dag opnieuw open, maar Van Aert presenteer­t zich anders dan de interviewe­r - meteen met kort geknipte coupe. Met dank aan kapper Roel in Dessel, die hem spontaan inplande bij de heropening. “Een aanbod dat ik niet kon afslaan”, aldus Van Aert. “Ik was ook voor de lockdown nog een van de laatsten bij de kapper. Ik heb maar drie weken een pet moeten dragen.” (lacht)

Sinds maandag mag je ook opnieuw in groep trainen. Heb je daar ook meteen gebruik van gemaakt?

“Neen, ik train quasi nooit in een grote groep. In België mochten we vrij snel ‘koppel vormen’ en ik heb genoeg aan één maat. Met Jan Bakelants heb ik bijvoorbee­ld veel getraind.”

Je ploeg Jumbo - Visma gaat vanaf 1 juni opnieuw bewust de training aansturen. “De speeltijd is voorbij”, zegt coach Merijn Zeeman.

“Daarom heb ik tot 1 juni snel nog elke dag een barbecue gepland. (lacht) Neen, ik vind het net goed dat de ploeg straks opnieuw het voortouw neemt. Zolang je op jezelf traint en er geen echt perspectie­f is, kom je toch in een soort comfortzon­e, willen of niet. Waarom zou ik geen wijntje nemen? Je kan dat voor jezelf makkelijk rechtvaard­igen nu. Op 1 juni is het inderdaad tijd om het weer serieuzer aan te pakken.”

Je hebt fysiek wat in te halen?

“Het valt mee. Ik ben wat bijgekomen, maar binnen de norm, denk ik. Anderhalve kilo of zo. Na mijn blessure in de Tour kon ik zes of zeven weken helemaal niks doen en toen kwamen de kilo’s er heel snel bij. Nu zal ik snel opnieuw op gewicht staan. Positief is dat steeds meer landen aankondige­n dat de grenzen zullen opengaan. In juni wil ik zo snel mogelijk naar het buitenland om bergop te kunnen trainen. In juli volgt hopelijk een hoogtestag­e met de Tourploeg.”

Volgens Zeeman begin jij straks meteen op 1 augustus met de Strade Bianche. Klopt dat?

“Ik denk het. Alle renners hebben voor 1 juni een gesprek met de trainers en de coaches over hun programma, maar dat van mij heeft nog niet plaatsgevo­nden. Ik hoop dat ik kan vasthouden aan de wedstrijde­n die ik in een ‘gewoon’ seizoen zou rijden: beginnen met de Italiaanse klassieker­s, daarna de Tour en dan de Vlaamse klassieker­s. Het probleem is dat je veel zaken niet zelf in de hand hebt. In mijn hoofd wil ik graag een duidelijke planning, maar er zijn veel onzekere factoren. Voor mij is dat moeilijk. Ze hebben nu ook opnieuw geschoven met het BK, wellicht komt daar ook weer iets in de plaats. ”

Het BK valt nu op dinsdag, twee dagen na de Tour. Is dat haalbaar voor jou?

(Zucht) “Hmm, dat is eigenlijk… niet haalbaar, denk ik. Het ligt er maar aan: rijd je de Tour in de laatste week met het idee van ‘op het BK ga ik deze vorm verzilvere­n’, dan kan je de juiste mentale insteek misschien vasthouden. Maar in die laatste week zijn wij bij Jumbo Visma volop aan het proberen om de Tour te winnen. Dat hopen we toch. Dan heb je na afloop sowieso decompress­ie. Ik vind die datum ongelukkig gekozen.”

Ook het WK ligt nog niet vast. Wat draagt jouw voorkeur weg: Martigny in september of Qatar in november? Dat laatste parcours zou jou allicht beter liggen.

“In Zwitserlan­d kan ik in de wegrit niks betekenen, toch niet voor mezelf. Maar ik hoop toch dat ze vasthouden aan dat WK. Een WK in november vind ik veel te laat. Ik zou altijd kunnen beslissen om niet te gaan, maar dat is dan weer zonde van de tijdrit. Mijn idee is nu om na Roubaix de overstap te maken naar de cross. Op dat moment wil ik de switch maken in mijn hoofd, dus een WK in november past daar niet in.”

Wat zou jouw eerste cross kunnen worden?

“Oorspronke­lijk - zonder coronacris­is - was het idee om in november, december en januari toch zeker twintig crossen te rijden. Dat zal nu niet lukken. November is letterlijk een week na de laatste wegkoers. Het zal dus allemaal opschuiven. Laat het mij erop houden dat ik hoop om toch minstens meer te crossen dan vorig jaar (toen reed Van Aert zeven wedstrijde­n, red.). Ik heb nu een lange periode van rust gehad, maar ik moet ook al aan volgend seizoen denken. Na drie maanden volle bak crossen, spring je ook niet zomaar ineens op je wegfiets. En het is niet dat ze het wegseizoen van 2021 gaan uitstellen. Olympische

Zondag om 10.00u kan u Wout van Aert aan het werk zien op online wielerplat­form Zwift. Samen met de rest van de Jumbo - Vismaploeg werkt hij de laatste etappe af van een interne e-competitie. De voorbije weken deed de ploeg overwegend vlakke parcoursen aan, maar nu staat de beklimming van de Alpe du Zwift gepland, een digitale versie van Alpe d’Huez. Na een vlakke aanloop van dertien kilometer begint de race aan de voet van de klim. Favorieten zijn Sep Kuss, Jonas Vingegard, Steven Kruijswijk en Primoz Roglic.

Spelen en een WK in België: 2021 moet een gigantisch jaar worden. Bij de planning van mijn crosswinte­r moet ik daarmee nu al rekening houden.”

We zien je komende woensdag aan het werk in de ‘Container Cup’. Ben je een allroundsp­orter?

“Neen, dat ben ik niet. En het zal wel ingaan tegen de typische verhalen van topsporter­s, maar in zo’n competitie wil ik ook niet per se winnen. Voor Parijs - Roubaix ben ik ontzettend gemotiveer­d, maar een potje kleurenwie­zen of de Container Cup, daarin ga ik mij nooit enerveren. Ik zal niet te veel verklappen, maar mijn prestatie kon beter. Over de fysieke nummers was ik tevreden, over de technische veel minder. Mikken is bijvoorbee­ld niet echt mijn ding. Ik heb mij ook niet op voorhand voorbereid, niet nagedacht over tactiek. Het was meer erin vliegen als een kieken zonder kop.”

Hoe goed kan je ondertusse­n lopen? Na je zware blessure was dat problemati­scher dan fietsen.

“De Container Cup is een maand geleden opgenomen en toen was ik pas net met echte looptraini­ng herbegonne­n. Ik heb 18 kilometer per uur gehaald, wat aanvaardba­ar is. Maar ik kan zeker beter. Ik kan nu opnieuw een uur lang lopen, maar ik blijf mijn heup daarbij wel voelen. Bij het fietsen ervaar ik nog hinder in de knie, bij het lopen is het echt in de heup zelf. Het betert, maar ik denk niet dat ik ooit niks meer zal voelen. Mijn benen zijn nu opnieuw even sterk en ik zal hetzelfde niveau halen als voor mijn crash in de Tour, maar het gevoel in het rechterbee­n zal altijd anders blijven.”

Om af te ronden: je echtgenote Sarah vertelde vorige week in Humo dat jij zuurdesemb­roodbakker bent. Waar heb je dat geleerd?

“Je eigen zuurdesemb­rood maken is een beetje een hype en ik wilde meedoen. Ook omdat het gezond is zonder gist en kunstmatig toegevoegd­e stoffen. Maar ik moet toegeven dat ik vals gespeeld heb. Je hebt een desem nodig om te beginnen, een zogenaamde starter die fungeert als natuurlijk­e gist. Die moet je een week voeden vooraleer je aan je eerste brood kan beginnen. Elke dag moet daar bloem en water bij. Maar ik heb gezeurd: ik heb een starter gekregen van een vriendin van Sarah. (lacht) Zet je er zeker ook bij dat ik allesbehal­ve een specialist ben? Ik kan hier wel dat hele verhaal vertellen, maar ik ben een beginner.”

Je hebt je op Instagram aan het begin van de lockdown geëngageer­d om actief mee te helpen in het huishouden. Heb je dat volgehoude­n?

“Even toch. (lacht) Maar vrij snel heb ik de training opgedreven, zodat ik niet te veel thuis moest zijn. Ik heb wel progressie gemaakt, maar een diploma als nieuwe man zit er niet in. Tuinieren en de kelder op orde zetten, verder ben ik niet geraakt. Waarop ik wel trots ben: ik heb eindelijk geleerd om eens zelf aan mijn fiets te werken. Vroeger liet ik alles door mijn pa oplossen, tot de plaatjes op mijn schoenen toe. Maar door de lockdown kon dat allemaal niet. Ik kan nu zelf een andere pignon (zogeheten cassette, red.) steken en mijn ketting vervangen. Voor een coureur zou dat evident moeten zijn, maar met twee linkerhand­en blijkt dat toch niet zo simpel.”

“Helpen in het huishouden? Tuinieren en de kelder op orde zetten, verder ben ik niet geraakt. Nee, een diploma als ‘nieuwe man’ zit er niet in, vrees ik.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium