Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Dries Van Langenhove op heterdaad betrapt op lockdownfe­estje

- (phu, jd)

Omdat de muziek te luid stond en de Gentse politie een verboden lockdownfe­est vermoedde, viel ze binnen in een huis. Een van de twaalf aanwezigen: Vlaams Belang-parlements­lid Dries Van Langenhove (27). Die krijgt de kans om de boete van 250 euro te betalen of hij riskeert zijn onschendba­arheid te verliezen.

Het jongste verkozen parlements­lid van het land, die als onafhankel­ijke voor de Vlaams Belang-fractie zetelt, toont zich sinds het begin van de lockdown uiterst kritisch over het regeringsb­eleid rond de coronacris­is. Zo moet ook viroloog Marc Van Ranst het via sociale media geregeld ontgelden.

Verscheide­ne bronnen bevestigde­n dit weekend dat het Kamerlid donderdaga­vond betrapt werd bij het stilleggen van een lockdownfe­est. Na een klacht van een buur kwam een patrouille van de Gentse politie ter plaatse om te verifiëren wie de geluidsove­rlast veroorzaak­te. De politie betrad het pand en stelde vast dat er twaalf aanwezigen waren, bij wie Dries Van Langenhove. Die kon zijn aanwezighe­id niet rechtvaard­igen. De politicus riep tijdens het opstellen van het proces-verbaal op geen enkel moment zijn parlementa­ire onschendba­arheid in.

Van Langenhove werd wel betrapt in een stad die hij voordien op Twitter nog een “multicultu­rele politiesta­at” noemde.

Onderzoek in eindfase

De zaak ligt gevoelig. Het Gentse parket spreekt zich er niet over uit. Net omdat er nog altijd een onderzoek loopt naar mogelijke inbreuken in de marge van de ophefmaken­de Pano-reportage over de werking van het door Van Langenhove opgerichte Schild en Vrienden. In online gespreksgr­oepen van Schild en Vrienden passeerden racistisch­e, antisemiti­sche en seksistisc­he opmerkinge­n. Van Langenhove, die zijn onschuld staande houdt, zou inbreuken hebben begaan tegen onder meer de racismewet. Dat onderzoek zit in een eindfase.

Volgens een goedgeplaa­tste bron is op administra­tief vlak de kous af als de Vlaamse politicus de minnelijke schikking van 250 euro betaalt. Weigert hij dat, dan is het de taak van het Gentse parketgene­raal om het parlement aan te schrijven om de eventuele opheffing van de onschendba­arheid te bekijken. Een speciale commissie moet daar dan over beslissen.

Ondanks herhaalde pogingen was Van Langenhove afgelopen weekend niet bereikbaar voor commentaar.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Dries Van Langenhove.
FOTO PHOTO NEWS Dries Van Langenhove.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium