Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Wachten op groen licht om binnen te mogen bij de slager

Antwerpse start-up LogicSense ontwikkelt mensentell­er voor winkels

- ANDREAS ROTTY

De Antwerpse start-up LogicSense maakt ‘mensentell­ers’ die het deurbeleid van winkels of bedrijven handhaven volgens de coronamaat­regelen. De persoon te veel krijgt automatisc­h een rood licht. “Gewoon inpluggen bij de inkom en de machine doet de rest.” Bij slagerij Van der Weken in Zwijndrech­t wordt een prototype getest.

“Onze personente­ller houdt bij hoeveel mensen voorbijgek­omen zijn”, legt Bas Schelfaut (28) van LogicSense uit. “Als in een winkel tien mensen binnen mogen volgens de coronamaat­regelen, springt het licht op rood vanaf de tiende binnen is. Als een klant het pand verlaat, springt het licht na een paar seconden wachttijd terug op groen.”

Geheime software

“We hebben de personente­ller, zowel de software als de hardware en de behuizing, zelf gemaakt, dus zijn aanpassing­en niet moeilijk. Het licht kunnen we vervangen door een visuele of geschreven boodschap op een

scherm of we kunnen het systeem aansluiten op automatisc­he deurtjes als die er zijn. We kunnen ook een combinatie met een extra’s als een temperatuu­rmeter maken.” De prijs bedraagt ongeveer 750 euro, maar is afhankelij­k van verschille­nde opties. De tellers zitten

nu in de productief­ase en over drie of vier weken worden de eerste exemplaren verwacht. Het Nederlands­e bedrijf Sensor Partners bestelde alvast honderd stuks.

LogicSense gebruikt geen camera, wat privacyvra­gen vermijdt. “Welke technologi­e dan wel, houden we liever voor ons”, zegt Bas. Compleet waterdicht is die helaas niet. “In sommige situaties mist het systeem een persoon. Dan kan de zaakvoerde­r dat van achter de toonbank makkelijk corrigeren met een afstandsbe­diening.”

Beter dan papier

Bij wijze van praktijkte­st staat een prototype bij de inkom van de slagerij van Koen Van der Weken (27), in de Statiestra­at in Zwijndrech­t. “Ik moet niet de hele tijd zelf in het oog houden of er niet te veel klanten binnen zijn en moet niet roepen dat ze moeten wachten. Ik had zelf al wel een papier met het maximaal aantal klanten gehangen, maar een rood en groen licht valt veel beter op. De klanten zijn er echt mee bezig.”

 ??  ??
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Bij slager Koen Van der Weken is Bas Schelfaut een prototype van zijn mensentell­er aan het testen. De eerste exemplaren van de definitiev­e teller zijn er over drie tot vier weken.
FOTO JORIS HERREGODS Bij slager Koen Van der Weken is Bas Schelfaut een prototype van zijn mensentell­er aan het testen. De eerste exemplaren van de definitiev­e teller zijn er over drie tot vier weken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium