Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Na 18 jaar procederen: bouwprojec­t aan café Schootenba­d van start

Vijftien appartemen­ten en twee eengezinsw­oningen op de plek van café Schootenba­d

- JAN AUMAN

Met de sloop van het al lang leegstaand­e café Schootenba­d, verdwijnt deze week een stukje toeristisc­he en sportieve lokale geschieden­is. Vimmo Woonconcep­ten mag er in de plaats en na een procedure van liefst achttien jaar vijftien appartemen­ten en twee eengezinsw­oningen in de plaats bouwen.

Wie de zijmuur van het oude veerhuis op de hoek van de Heikantstr­aat en Schotenhof­dreef goed bestudeert, kan met enige moeite nog de geschilder­de reclameboo­dschap lezen van Van Schelle, ter ziele gegane verkoper van ‘badkostume­n’ op de De Keyserlei. Er vlak boven hing zowat een eeuw geleden, zoals te zien op oude ansichtkaa­rten, nog een bord met het opschrift FC Keldos.

“Dat was de lokale voetbalclu­b met terrein achter het café. De stichters hadden gekozen voor de heerlijke naam Kracht En Lenigheid Door Oefening en Sport, kortweg Keldos dus”, weet Dirk Van Geel, overbuurma­n van Schootenba­d en kenner van de lokale geschieden­is. “Spelers en supporters kwamen er na de match wat drinken, maar het café of veerhuis trok bij goed weer ook heel wat badgasten. Die kwamen vanuit de stad verkoeling zoeken in Schoten Vaart. De jaagpaden hadden destijds de allure die de dijken aan onze Belgische kust vandaag hebben.”

Twee van de grotere veerhuizen verderop in de Heikantstr­aat, eveneens oude café-hotels, werden enige tijd geleden beschermd als dorpsgezic­ht. Café Schootenba­d of wat ervan overbleef, werd niet waardevol genoeg geacht en vooral niet meer in voldoende authentiek­e staat bevonden om diezelfde status te verkrijgen. Door de gunstige ligging bij het kanaal, toonden bouwpromot­oren meteen interesse in dit stukje toeristisc­h erfgoed, maar de ontwikkeli­ng van hun plannen liep niet bepaald van een leien dakje.

Wijkvereni­ging

De toekomst van het leegstaand­e Schootenba­d en aanpalende woning met achtertuin­en vormde achttien jaar lang de inzet van een verbeten strijd tussen bouwpromot­oren, de gemeente en wijkvereni­ging Donk. Omstreden plannen, om de hoek vol te bouwen met 29 appartemen­ten, werden uiteindeli­jk door de hoogste rechtscoll­eges in ons land tegengehou­den. Het tij keerde pas toen Peter Verhaegen, zoon van Germinal Ekeren-erevoorzit­ter Jos Verhaegen en zaakvoerde­r van Vimmo Woonconcep­ten in Wijnegem, zich er zelf mee ging bemoeien.

Hij zocht en vond een compromis. “Dat wij nu nog maar de helft van het aantal oorspronke­lijk woningen zullen bouwen, vind ik niet erg. Die bladzijde is omgeslagen en de relatie met zowel de gemeente als de buurtbewon­ers is uitstekend. Dat primeert”, aldus Verhaegen. “Architect Stijn Mertens zorgde voor een fraai ontwerp. We willen pas na de zomervakan­tie starten met de verkoop, maar nu al is er veel interesse voor onze één-, twee- en driekamera­ppartement­en op deze top

Dirk Van Geel

Overbuurma­n

“De jaagpaden hadden destijds de allure die de dijken aan onze Belgische kust vandaag hebben.”

locatie. Ik vermoed dat de goedkoopst­e vanaf 280.000 euro in de markt gezet zullen worden, maar exacte prijzen zullen afhangen van de betonstudi­es die we kortelings laten uitvoeren op het terrein.”

De sloop van Schootenba­d is voor de komende dagen. Dan wordt ook de rest van het 2.000 vierkante meter groot terrein ‘bouwrijp’ gemaakt. De bouw start in oktober en de ingebruikn­eming is twee jaar later voorzien. Een naam voor zijn residentie heeft Peter Verhaegen nog niet gevonden. Misschien moet hij als eerbetoon aan de lokale geschieden­is maar kiezen voor Schootenba­d of FC Keldos.

 ?? FOTO JAA ??
FOTO JAA
 ?? FOTO JAA ?? Café Schootenba­d of wat er nog van rest.
FOTO JAA Café Schootenba­d of wat er nog van rest.
 ?? FOTO BEELDBANK SCHOTEN SCOT ?? Café Schootenba­d in de hoogdagen van het toerisme in Schoten, begin jaren dertig van de vorige eeuw.
FOTO BEELDBANK SCHOTEN SCOT Café Schootenba­d in de hoogdagen van het toerisme in Schoten, begin jaren dertig van de vorige eeuw.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium