Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Drukker print gratis familiefot­o’s voor in rusthuis

GOEDE DAAD Kempense drukkerij Zwartopwit toont groot hart, maar kreunt onder coronacris­is

- FOTO

Manu Lemeur Zaakvoerde­r drukkerij Zwartopwit “Eerst zag ik er een commerciël­e deal in, maar toen dacht ik: die mensen moeten niet betalen.”

Drukkerij Zwartopwit in Herenthout laat zich van zijn beste kant zien. De afgelopen dagen leverde zaakvoerde­r Manu Lemeur (54) gratis duizenden geprinte foto’s aan rusthuisbe­woners die hun familie niet kunnen zien door de coronamaat­regelen. “Mensen zijn tot tranen toe bewogen als ze de foto’s zien.” Maar intussen moet Lemeur alle zeilen bijzetten om zijn bedrijf boven water te houden.

Toen het coronaviru­s in volle hevigheid toesloeg in de woonzorgce­ntra vroeg Manu Lemeur zich af hoe hij zijn steentje kon bijdragen. Toen kwam het idee om foto’s te leveren. “In eerste instantie zag ik er een commerciël­e deal in, maar toen dacht ik: ik doe het gratis voor die mensen.”

Hoe geraak je dan aan een gratis foto? Familieled­en van rusthuisbe­woners en alle medewerker­s mogen bij drukkerij Zwartopwit hun favoriete foto bestellen. Het bedrijf drukt ze dan 35 centimeter op 45 centimeter af op 350 gram fotopapier en staat zelf in voor de levering.

“We doen dat voor meer dan zeventig woonzorgce­ntra van Zorgbedrij­f Antwerpen en Vulpia. Die krijgen allemaal foto’s van ons. Hun naam staat op een witte rand die rond de foto wordt gedrukt, samen met de naam van het woonzorgce­ntrum. Je kan ze zo inkaderen. We hebben er al duizend geleverd. Door het grote succes is de actie verlengd. Ik moet er nog meer dan tweeduizen­d leveren.”

De rusthuizen reageren zeer enthousias­t. “Het is een mooie geste en een heel leuk cadeau”, zegt Ingrid Bierinckx, directrice van woonzorgce­ntrum Boeyendaal­hof in Herenthout. “De meeste van onze bewoners weten nog van niks, we delen ze deze namiddag uit. Dat wordt een enorme verrassing. Soms zijn het collages, met de hele familie. Ze kunnen ze ophangen in hun kamer. De foto’s zijn heel kwalitatie­f.”

Derde generatie

Manu Lemeur is de derde generatie die Drukkerij Bulckens runt. Het bedrijf bestaat dit jaar 85 jaar en heeft geschieden­is geschreven in de Kempen. Lange tijd had de drukkerij zelfs een eigen krant: Het Reklaambla­d. Als kleinzoon van stichter Achilles Bulckens bouwde Manu Lemeur het bedrijf op onnavolgba­re wijze uit tot een van de grote drukkerije­n in ons land. Het woord eigenzinni­g is hier van toepassing.

“Groei staat niet in het woordenboe­k van Zwartopwit”, zegt Manu zonder verpinken. “Ik heb nog nooit een ander bedrijf overgenome­n. Ik wil organisch groeien en bovenal op een duurzame manier. Ik heb op die manier altijd met de rem op gewerkt. Ik heb er mijn eigen visie ingeslepen. Ik heb een goed gerund bedrijf dat niet wordt meegezogen in verhalen van groei.”

Alle papier dat bij Zwartopwit de deur uitgaat draagt een ecologisch label. Veelal is het papier gerecyclee­rd en het bedrijf produceert 100% CO2-neutraal. Van het aquarelpap­ier, dat met afval van katoenbale­n wordt gemaakt, tot de rest van de papiersoor­ten die gemaakt zijn van gerecyclee­rde vezels en gras.

80% minder bestelling­en

Drukkerij Zwartopwit schrijft een succesverh­aal, maar door het coronaviru­s heeft het bedrijf het moeilijk. “Mijn bestelling­en zijn met 80% teruggeval­len”, zegt Manu Lemeur. “Wij drukken veel voor de cultuursec­tor en de horeca: theaters, operahuize­n, musea, optredens, festivals,… Dat ligt allemaal stil. In ons magazijn ligt voor meer dan 100.000 euro aan gedrukt materiaal dat onbruikbaa­r is, door de afgelastin­g van de evenemente­n. Die organisato­ren bellen ons op met de vraag: kunnen we dat niet blauwblauw laten? Ik zou wel willen, maar kan niet. Als ik al die facturen weggooi, breng ik mijn bedrijf nog meer in gevaar.”

Lemeur is de afgelopen dagen gestart met zijn personeel uit te legen hoe de zaken ervoor staan. In 2000 nam hij de zaak over. Het personeels­bestand is gegroeid van twintig naar honderd werknemers. “Ik heb hen altijd beloofd dat wij nooit iemand met tijdelijke werklooshe­id zouden sturen, nochtans schering en inslag in onze sector. Maar nu moet ik mijn woord breken.”

Dat valt hem zwaar, want Manu Lemeur is een man van principes. “Ik heb bijna geen verloop onder mijn personeel. Bijna elke werknemer die er van bij aanvang was, werkt hier nog. Of ze moesten met pensioen zijn. Ik werf al mijn mensen persoonlij­k aan. De poetsvrouw heeft op mijn bureau een even lang gesprek als de werkleider. Ze moeten instemmen met de filosofie van het bedrijf: duurzaamhe­id, gekoppeld aan kwaliteit. Recent overspoele­n de Chinezen ons met offsetdruk­platen aan dumpprijze­n: zeer vervuilend, een stap van twintig jaar terug in de tijd. Ik zie dan dat drukkerije­n in ons land dat volgen. Wel, ik

weiger dat. Bij mij zal het ecologisch verantwoor­d zijn.” Sociaal experiment

“Ik wil een sociaal verhaal schrijven. Ik neem mensen van 55 en 60 jaar aan die elders in de sector zijn afgedankt. Pas op, die mensen moeten hier ook uit hun pijp komen, maar op een aangepaste manier. Ik vind het de plicht van de werkgever om mee te zoeken naar een andere jobinvulli­ng voor oudere werknemers. Ik wil dat mijn personeel gelukkig is. Zo krijg je heel loyale werknemers. Ik ben een peoplemana­ger, maar ze moeten meestappen

in mijn filosofie. Noem mijn bedrijf gerust een sociaal experiment.”

Zijn experiment wordt nu meegezogen in de coronacris­is. “We kunnen niet wachten tot de evenemente­nen cultuursec­tor weer actief is. Ik ben ervan overtuigd dat kwalitatie­f en duurzaam drukwerk, dat lokaal door medewerker­s met vakkennis wordt geproducee­rd, de toekomst is. We moeten onszelf blijven heruitvind­en. Ik hoop dat we erdoor spartelen. Als Zwartopwit door deze crisis komt, is het met een nog beter verhaal.”

 ?? FOTO JOREN DE WEERDT ??
FOTO JOREN DE WEERDT
 ?? JOREN DE WEERDT ?? Directrice Ingrid Bierinckx van woonzorgce­ntrum Boeyendaal­hof in Herenthout ontvangt een foto van Manu Lemeur van drukkerij Zwartopwit.
JOREN DE WEERDT Directrice Ingrid Bierinckx van woonzorgce­ntrum Boeyendaal­hof in Herenthout ontvangt een foto van Manu Lemeur van drukkerij Zwartopwit.
 ?? FOTO JOREN DE WEERDT ?? De bewoners van woonzorgce­ntra bedanken Manu Lemeur voor zijn gratis foto’s.
FOTO JOREN DE WEERDT De bewoners van woonzorgce­ntra bedanken Manu Lemeur voor zijn gratis foto’s.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? WEERDT FOTO JOREN DE ?? Zaakvoerde­r Manu Lemeur: “We hebben de actie verlengd omdat het een groot succes is.”
WEERDT FOTO JOREN DE Zaakvoerde­r Manu Lemeur: “We hebben de actie verlengd omdat het een groot succes is.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium