Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nachtwerk voor organisato­ren van zomerkampe­n

“Vijf minuten na de beslissing dat het mocht, ontploften onze mailboxen”

- REBECCA VAN REMOORTERE

Organisato­ren van jeugdkampe­n hebben een weekend van nachten doorwerken achter de rug. Afgelopen vrijdag werd beslist dat de kampen konden doorgaan en geen vijf minuten na die mededeling ontploften de mailboxen bij wijze van spreken. “We hebben afgelopen weekend nachtwerk moeten doen, maar het is eigenlijk alleen maar goed nieuws. Laat maar komen, die inschrijvi­ngen”, aldus de Antwerpse jeugdorgan­isatie Activak. En bij YES-kampen luidt het: “In drie dagen zitten we nu aan evenveel inschrijvi­ngen als normaal in een hele maand.” Nu reizen in het buitenland nog altijd onzeker is, wordt de vraag naar jeugdkampe­n dicht bij huis alleen maar groter.

Groen licht. De jeugdkampe­n mogen deze zomer doorgaan. En dat hebben de organisato­ren van de kampen geweten. Zij hebben een weekend van nachten doorwerken achter de kiezen en zitten nu nog met een overvolle mailbox. “Maar dat is alleen maar goed nieuws. Laat maar komen, die inschrijvi­ngen”, klinkt het bij Activak.

Ze moeten rekening houden met een hele reeks veiligheid­smaatregel­en, maar jongeren mogen deze zomer wel op kamp. Nu het nog altijd onzeker is of we echt op reis mogen gaan, wordt de vraag naar jeugdkampe­n dicht bij huis alleen maar groter.

“Vanaf 13 maart lag onze werking volledig stil. We kregen niet één mail met een inschrijvi­ng voor een kamp. Vijf minuten na de goedkeurin­g op de persconfer­entie van de Nationale Veiligheid­sraad (afgelopen vrijdag,

red.) ontplofte onze mailbox. Gisterenav­ond laat ben ik gaan slapen met nog tweehonder­d ongelezen mails”, zegt Johan Van Nuffel, coördinato­r bij Activak.

De Merksemse organisati­e Activak gaat elke zomer met ongeveer achtduizen­d jongeren op kamp in binnen- en buitenland. “We hebben al twee vergaderin­gen van vijf uur achter de rug met de raad van bestuur en onze vrijwillig­ers over hoe we alles best kunnen aanpakken. Het zal een administra­tieve rompslomp worden om alles in goede banen te leiden, maar we hebben er zin in.”

Tot 150 kilometer van grens

De kampen mogen ook in het buitenland doorgaan, op maximaal 150 kilometer van de Belgische grens. Die beperkte afstand moet het haalbaar houden voor ouders om een kind dat eventueel ziek wordt op te halen.

“We hadden een paar buitenland­se kampen wat verder gepland, zoals een survivalto­cht in Zweden. Die proberen we nu om te bouwen tot een survivalto­cht in eigen land. We hopen zo toch elk kamp te laten doorgaan. Er zijn al veel kampen volzet, maar we hebben nu nog zo’n 1.500 plaatsen. We willen naar een veilige, maar maximale bezetting gaan deze zomer. Laat maar komen, die inschrijvi­ngen”, zegt Johan Van Nuffel van Activak.

Hetzelfde verhaal klinkt bij de YES-kampen. “Bij een klein deel van onze kampen bestaat er nog wat onduidelij­kheid, maar we gaan er wel van uit dat ze mogen doorgaan”, zegt Thomas Opdenacker, zaakvoerde­r bij YES Events. “Vrijdag is ook bij ons het aantal inschrijvi­ngen tot tegen het plafond gegaan. In drie dagen tijd zitten we nu aan evenveel inschrijvi­ngen als normaal in een hele maand. Nu hopen we dat er snel officieel uitsluitse­l komt voor al onze kampen, maar we maken ons niet te veel zorgen.”

Ook bij Kazou, de jeugddiens­t van de Christelij­ke Mutualitei­t (CM), zijn ze in volle voorbereid­ing voor de zomer. Jaarlijks gaan zowat veertigdui­zend kinderen en jongeren op kamp met Kazou. Voor de buitenland­se kampen wordt nu een oplossing gezocht. “We hadden rekening gehouden met het scenario en zochten al alternatie­ven”, zegt Benjamin Vandervoor­t, algemeen secretaris van Kazou. “De plek doet er uiteindeli­jk niet echt toe. Het belangrijk­ste is dat de kinderen en jongeren samen een fijne tijd kunnen beleven, een fijne zomer meemaken.”

Thomas Opdenacker YES-kampen “In drie dagen tijd zitten we nu aan evenveel inschrijvi­ngen als normaal in een hele maand.”

Niet overal al inschrijvi­ngen

Andere organisati­es nemen het zekere voor het onzekere en zetten de inschrijve­n nog even op pauze. Dat doet het Antwerpse Gekkoo bijvoorbee­ld. Gekkoo organiseer­t meer dan honderd kampen en heeft in Antwerpen tien locaties met een speelplein­werking. “We bekijken nu eerst welke aanpassing­en we moeten doen en hoe we de kampen moeten verdelen”, zegt coördinato­r Dries Roelant.

“Naar de speelplein­werking komen niet alle kinderen dagelijks. Maar als een kind slechts een paar keer per week komt, zit het toch al in de bubbel met die groep. We beperken het totale aantal kinderen drastisch, met bubbels van maximaal vijftig personen. We moeten dus eerst kijken hoe we de bubbels willen samenstell­en en hoe we de kampen met en zonder overnachti­ng willen organisere­n”, zegt Dries Roelant. “Daarom gaan we eerst in dialoog met onze vrijwillig­ers. De interesse is wel heel groot en mensen willen graag terug inschrijve­n. We zijn heel blij dat de werking toch kan doorgaan.”

 ?? FOTO HH ?? Ravotten zal kunnen, maar soms met gepaste afstand.
FOTO HH Ravotten zal kunnen, maar soms met gepaste afstand.
 ?? FOTO JOREN DE WEERDT ?? Een zomerkamp, dat is ook spelen met verf.
FOTO JOREN DE WEERDT Een zomerkamp, dat is ook spelen met verf.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium