Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Actrice uit ‘Dertigers’ schrijft ondeugende brieven naar lezers

-

De lockdown houdt Dertigersa­ctrice Katrijn Govaert (36) niet tegen om te doen wat ze het liefste doet: verhalen vertellen. Wie daarop intekent, krijgt binnenkort brieven van haar alter ego Catherine, een gegoede dame uit het begin van de negentiend­e eeuw. Op papier, via de post. “Het zijn ondeugende, passionele brieven, uit een periode waarin verleiding en romantiek domineerde­n.”

Ze leest boeken, bakt cakes en maakt lange wandelinge­n. Natuurlijk vindt Katrijn Govaert, bekend van onder meer de langspeelf­ilm Zaak De Zutter en als An uit de populaire Eén-serie Dertigers, het niet fijn om theaterzal­en gesloten te zien en tv-opnames herleid tot een minimum, maar ze kan best overweg met de onthaastin­g die de lockdown met zich meebrengt.

Alleen was er een gemis dat bleef steken: haar liefde voor het vertellen van verhalen, daar kon ze ineens niets meer mee.

“Je ziet hoe iedereen die artistiek bezig is alternatie­ven zoekt. Concerten worden gestreamd, er is theater via WhatsApp. Mensen zeiden me: ‘jij bent een actrice, post wat geestige filmpjes op het internet’. Ik dacht: euh, neen. Ik wou iets dat meer naturel zou aanvoelen. Gelukkig kocht een goede vriendin recent zo’n klassiek schrijfkof­fertje. Met daarin papier en een veer. Dat bood inspiratie”, zegt Govaert.

Hartsvrien­din

Daarom gaat ze wie daarop intekent brieven sturen. “Fluisterbr­ieven van een ondeugende deerne”, zoals ze die zelf noemt. Eén per week, zeven weken lang, tot ze een sluitend geheel vormen. Daarvoor gebruikt ze een alter ego: Catherine, een gegoede jongedame uit het begin van de negentiend­e eeuw. Een periode waarin traagheid, verleiding en romantiek sleutelbeg­rippen waren. “Catherine vindt haar onbezorgde leventje maar saai. Daarom schrijft ze brieven naar haar hartsvrien­din, M. Verzegeld uiteraard, want de inhoud is behoorlijk ondeugend. De romantisch­e, dramatisch­e stijl neemt je mee naar de wereld van Jane Austen, maar de beleveniss­en en fantasieën van Catherine zijn een stuk passionele­r tot zelfs misdadig. Austen zou wellicht blozen”, klinkt het.

Wachten op antwoord

Het schrijven bracht Govaert naar eigen zeggen “even naar een andere wereld”. “Dat ging vlot, ik liet het zelfs door niemand nalezen. Met dank aan de website synoniemen.net, zodat ik van enkele hedendaags­e woorden af kon geraken. (lacht)”

Govaert houdt van de charme en nostalgie die kleven aan brieven schrijven. “Als tiener schreef ik er zelf, naar mijn vriendinne­n. Dan vertelde je over de fuif op vrijdagavo­nd, of wat je dat weekend deed. Het was een vorm van een dagboek bijhouden. Vooral dat soms lange wachten op een antwoord, en je brievenbus in de gaten houden, maakte het speciaal. Dat gevoel hoop ik ook op te roepen: dat de lezers gaan uitkijken naar wat volgt. Ik verstuur die brieven dan ook via de post. Nu nog hopen dat ze vlot aankomen.”

Antwoorden is overigens niet verplicht, maar mag zeker.

Alle info en intekenen via Theaterbox.be/fluisterbr­ieven

 ?? FOTO DIEDERIK VANLEMBEKE ??
FOTO DIEDERIK VANLEMBEKE
 ?? FOTO JAN TORFS ??
FOTO JAN TORFS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium