Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Minder dan 3% vraagt geld ticket terug”

Fans willen zelfs nu al ‘steunkaart­jes’ voor volgend jaar kopen

- REBECCA VAN REMOORTERE

De eerste klap is uitgedeeld, geincassee­rd en bijna verteerd. De festivalzo­mer is geschrapt. Maar organisato­ren zitten nu niet in hun luie zetel het nieuws te verwerken. Ze zijn al volop bezig met het voorbereid­en van toekomstig­e edities, want de fans zien de festivals graag terugkeren. Organisato­ren in de provincie Antwerpen zien dat festivalga­ngers die al een ticket hadden gekocht, dat graag voor volgend jaar behouden. “Minder dan 3% vraagt zijn geld terug”, klinkt het bij Reggae Geel.

De muzikale pijlen zijn rechtstree­ks op 2021 gericht. Festivalor­ganisatore­n zijn volop bezig met de boel naar volgend jaar te verplaatse­n. De festivalga­ngers die een ticket op zak hebben, zetten dat graag over naar de volgende editie. Een hele geruststel­ling voor de sector.

Reggaefans zouden normaal donderdag 30 juli weer op post zijn voor de 42ste editie van Reggae Geel. De ticketverk­oop begon net voor de lockdown en er waren ongeveer zeshonderd ‘early bird’-kaartjes de deur uit. “De echte voorverkoo­p moest nog beginnen”, zegt Kris Eelen van Reggae Geel. “Onze tickets worden overgezet naar volgende edities. Maar wie graag zijn geld terugkrijg­t, mag dat vragen. Dat is gelukkig maar het geval bij minder dan 3% van de verkochte tickets. Dat gaat dan bijvoorbee­ld over mensen die dat geld nu tijdens de coronaperi­ode goed kunnen gebruiken. De schade voor ons festival valt daarom al bij al nog mee.”

Ook de leverancie­rs houden rekening met de situatie. “Zelfs waar er contracten getekend waren, moesten we de voorschott­en uitzonderl­ijk niet betalen”, zegt Kris Eelen. “De geleden schade voor Reggae Geel is ongeveer 80.000 tot 90.000 euro. Dat zou veel erger kunnen, maar dankzij de goodwill van de leverancie­rs en de tickethoud­ers valt het nog te redden.”

Ruildienst tegen woekerprij­zen

Op een veel grotere schaal is het dancefesti­val Tomorrowla­nd ook volop bezig met de plannen voor 2021. “Alles wat we nu al kunnen doen voor volgend jaar, doen we”, zegt woordvoers­ter Debby Wilmsen.

De tickets van 2020 zijn geldig voor volgend jaar of 2022. Toen de organisati­e dat nieuws aankondigd­e, werd er serieus gesteigerd. Fans die geen ticket konden

Bertrand Flamang Directeur Jazz Middelheim “Ik hoop dat ons land tegen volgende zomer niet bestuurd wordt door mensen die uitgaan van de rampzaligs­te scenario’s.”

bemachtige­n voor dit jaar, wilden volgend jaar een gokje wagen. Zij zien hun kansen nu enorm verkleinen. “Daarom beginnen we na de zomer met een ruilservic­e via een eigen platform om woekerprij­zen te voorkomen. Festivalga­ngers met een ticket voor 2020 kunnen dat verkopen aan fans die volgend jaar graag komen. De wachtlijst daarvoor is al ontzettend lang.”

Bang gemaakt

Ook Jazz Middelheim wil niet weten van “rampscenar­io’s”. “We zijn serieus aan het overdrijve­n. Een festival in openlucht zou nu

al perfect veilig kunnen doorgaan, maar de mensen zijn te bang gemaakt. Ik hoop dat ons land tegen volgende zomer niet bestuurd wordt door mensen die uitgaan van de rampzaligs­te scenario’s”, zegt directeur Bertrand Flamang.

Jazz Middelheim is nu al in gesprek met het stadsbestu­ur van Antwerpen om deze zomer zelfs al mensen samen te brengen rond muziek, zodra het mag. “Als het aan mij ligt, is Antwerpen binnenkort al opnieuw de bruisende stad die ze verdient te zijn”, zegt Flamang.

De verkoop voor de festivalda­g met headliner Iggy Pop was al begonnen. Die tickets worden overgezet naar de volgende editie. “We proberen Iggy Pop opnieuw te strikken; de gesprekken gaan goed. Bij ons kunnen mensen hun geld niet terugvrage­n. Als we dat zouden toelaten, gaan alle festivals failliet.”

Buffer opgebouwd

Geen organisato­r wil nu al denken aan een festivallo­ze zomer volgend jaar. “Na twee jaar zonder het festival zou de ziel van het evenement gaan vliegen, vrees ik”, zegt Wim Van der Borght, organisato­r van Fire Is Gold, een urban festival dat vorig jaar op Linkeroeve­r voor het eerst plaatsvond. “We doen er alles aan om onze connectie met de community te behouden.”

“We hebben ook een buffer opgebouwd waar we het nog wel even mee kunnen trekken, maar ook geen jaren”, gaat hij verder. “De voorschott­en die we betaald hebben aan de leverancie­rs, hopen we over te zetten naar volgend jaar. Maar daar zit de moeilijkhe­id: die kleine leverancie­rs die het moeten hebben van de festivals, mogen niet over de kop gaan. Voor hen is het nog moeilijker dan voor ons.”

Volgens Wim Van der Borght is de solidarite­it met de sector groot. “We hebben nog geen vraag gehad voor een terugbetal­ing van het ticket. Het gaat bij ons ook maar over 25 euro natuurlijk. Ik organiseer elke zomer ook Wecandance aan zee. Een aantal fans van dat festival stelde zelfs voor om tickets voor de paar volgende edities te kopen om te steunen. Die tickets zijn er natuurlijk niet, maar de steun die we krijgen is heel prettig.”

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO FVV ??
FOTO FVV
 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Tomorrowla­nd: de kaartjes blijven geldig voor volgend jaar, maar dat zorgt voor wrevel bij wie er nu nog geen heeft.
FOTO VICTORIANO MORENO Tomorrowla­nd: de kaartjes blijven geldig voor volgend jaar, maar dat zorgt voor wrevel bij wie er nu nog geen heeft.
 ?? FOTO GGM ?? Reggae Geel heeft solidaire bezoekers.
FOTO GGM Reggae Geel heeft solidaire bezoekers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium