Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Niets veranderd in een jaar

- Kris Vanmarseni­lle Hoofdredac­teur brieven@gva.be

Ofwel wordt het een monstercoa­litie met verschille­nde partijen van de meest diverse kleuren zonder N-VA, ofwel stapt N-VA in een regering met aan Franstalig­e kant partijen als PS en Ecolo, een avontuur waaraan Bart De Wever zich eigenlijk onmogelijk kan wagen, zeker niet met de hete adem van Vlaams Belang in zijn nek. Begin in die omstandigh­eden maar eens aan een formatie. Er zijn veel mogelijkhe­den, maar evenveel struikelbl­okken. De onbestuurb­aarheid van dit land is dichterbij dan ooit.”

Dat las u precies een jaar geleden in deze krant. En dag op dag een jaar na de verkiezing­en kunnen we precies hetzelfde schrijven. Die monstercoa­litie heeft nu een naam – Vivaldi – en ze lijkt vandaag misschien iets waarschijn­lijker dan de andere combinatie­s, maar eigenlijk zijn alle opties nog altijd open. Een jaar lang hebben de politieke kopstukken rondjes gedraaid en hebben de commentato­ren alle mogelijke coalities tegen het licht gehouden. Het heeft allemaal tot niets geleid. De kloof tussen PS en N-VA is geen centimeter minder diep geworden. Bart De Wever heeft maandag voor de zoveelste keer gewezen op de onrechtvaa­rdigheid van een coalitie zonder Vlaamse meerderhei­d. Maar ze behoort nog altijd tot de mogelijkhe­den.

Zelfs de grootste maatschapp­elijke en economisch­e crisis in jaren kan aan die situatie voorlopig niets veranderen. Corona is bezig het leven van de gemiddelde Belg ingrijpend te veranderen. Maar op het politieke spel heeft het virus nauwelijks grip. Het mag dan ook niet verbazen dat het vertrouwen van de burger in de politiek tot een historisch dieptepunt is gedaald. In de peilingen winnen de extremisti­sche partijen elke keer stemmen.

Eén ding is misschien wel veranderd. Bijna alle partijen zijn er stilaan van overtuigd dat er moet worden gesleuteld aan de organisati­e van dit land. Maar over hoe dat moet gebeuren lopen de meningen alweer ver uit elkaar. Ook nieuw is dat er nu eindelijk een deadline is: de huidige minderheid­sregering heeft het vertrouwen tot in september. Dan moet er echt wel een nieuwe regering zijn.

Hoewel. Nieuwe verkiezing­en kunnen ook natuurlijk. Of een minderheid­sregering tot 2024. Of … Nee, er is niets veranderd. We zijn gewoon op weg naar een verbeterin­g van ons eigen record regering vormen. Wat een geweldig land is dit toch! We kunnen er maar beter eens om lachen. Alleen weten we dat we dat niet zullen blijven doen. Ooit gaan we allemaal bloeden voor deze patstellin­g. Het gat in de begroting en de enorme kosten van de coronacris­is moeten door iemand worden betaald. En het valt te vrezen dat u en ik dat zullen zijn.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium