Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Het nieuwe werken

FOTO'S FVV, JVDP, RR Combinatie thuiswerk-kantoorwer­k is nieuwe normaal Einde van de ‘eilanden’ op kantoor Woon-werkverkee­r weer meer met auto ● ●

- CHRISTINE DE HERDT

Lode Godderis Professor KULeuven “Thuiswerk voelt nog wat abnormaal, maar werknemers zijn het evenwicht aan het vinden.”

We merken dat de crisis onze visie op de samenlevin­g een heel andere richting uitstuurt. Maar wat erna? Hoe zal de wereld eruitzien? En gaat Covid-19 definitief onze manier van werken veranderen? “Het zal nooit meer hetzelfde worden”, zeggen experts. “Heropleide­n: dat moet het nieuwe credo worden”, vindt arbeidsmar­ktspeciali­st Stijn Baert (UGent).

Wie vandaag van thuis uit werkt, meestal vanuit een geïmprovis­eerde werkplek, moet binnenkort weer naar kantoor. Net als vroeger. Maar ‘als vroeger’, kan dat wel? Niet helemaal.

MINDER KANTORENCO­MPLEXEN, MEER ‘FLEXPLEKKE­N’

Grote kantorenco­mplexen langs drukke gewestwege­n gaan definitief tot het verleden behoren, voorspelt Eduard Cambier, voorzitter van de Belgian Workspace Associatio­n. “Nu al hebben multinatio­nals als Solvay, Netflix en Coca-Cola aangekondi­gd te gaan snoeien in hun vastgoed. Hun hoofdkanto­ren zullen kleiner worden. Werknemers zullen dichter bij huis terechtkun­nen op flexplekke­n, beter bekend als satellietk­antoren.”

“Wellicht gaan we naar een toekomst waar we één of twee dagen zullen telewerken en twee dagen naar onze flexplek gaan. Werknemers zullen over tien jaar van hun bedrijf wellicht een badge krijgen om zo goed als overal te gaan werken. We zullen pendelen van ons bureau in een Hilton of Sheraton naar het hoofdkwart­ier om te eindigen in een kleinere co-workplek, met koffiebar.”

Maar wat dan met de veiligheid? Cambier: “Alle werkomgevi­ngen zijn intussen coronaproo­f gemaakt. Al onze vergaderru­imtes kunnen worden afgesloten, de gemeenscha­ppelijke co-workplekke­n hebben plexischil­den die de bureaus scheiden. Er zijn mondmasker­s en handgels.”

THUISWERK, EEN BLIJVER

Lode Godderis, professor Arbeidsgen­eeskunde aan de KULeuven, denkt dat de boost die thuiswerk nu heeft gekregen zo groot is dat het minstens voor een deel permanent zal blijven bestaan. “Heel veel werkgevers hebben erin geïnvestee­rd en extra computers, laptops enzovoort gekocht. De stap naar thuiswerk is nu echt wel gezet.”

Zeker als we langer blijven thuiswerke­n, want dan zullen we nog meer in die routine komen. “Nu voelt dat nog wat abnormaal, maar de mensen zijn dit evenwicht aan het vinden.”

LANDSCHAPS­BUREAUS ZIJN PASSÉ

Wel ten dode opgeschrev­en: de landschaps­kantoren (iedereen aan open eilanden, soms volgens het clean desk-principe) die veel bedrijven de laatste jaren hadden geïnstalle­erd. “Dat is uit verschille­nde onderzoeke­n gebleken”, stelt Godderis. “Dit is al een tijd niet meer de standaard en ik verwacht dat de huidige crisis zal bijdragen tot de verdere afbouw van dat soort kantoren.”

“We gaan naar ruimtes waar geconcentr­eerd alléén kan worden gewerkt, in combinatie met vergaderza­len en flexruimte­s waar mensen in overleg kunnen gaan, kunnen brainstorm­en en wat meer prikkels kunnen hebben. Thuiswerk zal daar een belangrijk onderdeel van zijn.”

MINDER MET OPENBAAR VERVOER, MEER MET DE AUTO

“Tegelijk beginnen mensen ook de nadelen van thuiswerk in te zien”, stelt transporte­conoom Roel Gevaers (UAntwerpen). “Het sociaal contact is weg, de videocalls lopen niet zoals het moet. Het begint te wegen. We verlangen weer naar een normaal kantoor.”

Of we dan allemaal weer in de file zullen gaan staan op weg naar dat kantoor? “Ik kan me niet voorstelle­n dat bijvoorbee­ld de ambtenaren, die veelal gewoon zijn om de trein te nemen, op 1 september plots en

masse op dat perron zullen staan. Sommigen zullen de wagen nemen, uit angst besmet te worden. De vraag voor velen onder ons zal zijn: springen we massaal weer in onze wagen en creëren we meer files? Als je nu een enquête zou houden, vermoed ik dat het merendeel van de pendelaars zou zeggen eigen vervoer te verkiezen.”

WERKGEVER MEER MACHT, WERKNEMER MINDER MACHT

Wat de werknemer ook zal willen, hij zal niet zomaar zijn eisen kunnen stellen. Terwijl vroeger de werkgevers wegens de krapte op markt moesten vechten voor het beste personeel, gaat dat nu keren. Omdat er door de crisis wellicht veel jobs zullen sneuvelen – schattinge­n lopen uiteen van enkele honderden over duizenden tot zelfs honderddui­zend – zullen er meer kandidaten zijn voor minder vacatures. “Daardoor zullen de machtsposi­ties veranderen”, legt Stijn Baert uit. “Werknemers zullen minder mogelijkhe­den hebben om op tafel te kloppen. Als het op loon- en arbeidsvoo­rwaarden aankomt, zal er minder onderhande­lingsmarge zijn.”

HEROPLEIDE­N WORDT HET NIEUWE CREDO

Nu er meer mensen op zoek moeten naar een nieuwe job, blijven knelpuntjo­bs dan nog knelpuntjo­bs? “Wellicht wel”, aldus Baert. “De mismatch tussen de scholingsg­raad van werkzoeken­den en de vaardighed­en die werkgevers vragen blijft. Er zullen sowieso meer jobs komen voor beveiligin­g en nog meer in de gezondheid­szorg, maar makkelijk zullen die niet worden ingevuld.”

Daarvoor moeten mensen worden heropgelei­d. “Daarom moeten we de crisis aangrijpen om dat massaal te gaan doen. Ter vergelijki­ng: in Scandinavi­ë worden mensen drie keer meer opgeleid in hun actieve beroepslev­en dan bij ons. Uit studies blijkt bijvoorbee­ld dat werknemers die uit een menswetens­chappelijk­e richting komen goed opgeleid kunnen worden om specialist­en te worden in de technologi­e van artificial intelligen­ce. Ze zouden zelfs flexibeler zijn in het uitvoeren van jobs in die specifieke sector.”

Alleen: sommige werkgevers staan nogal weigeracht­ig tegenover herscholin­gen. “Omdat ze schrik hebben dat ze hun mensen aan het opleiden zijn voor de concurrent­ie.”

ONZE PRIVÉ WORDT BELANGRIJK­ER

Zelfs wanneer werkgevers kunnen herscholen, is de vraag of we echt een andere wending aan onze carrière willen geven.

Baert: “Uit onze enquête blijkt dat velen met andere prioriteit­en naar de arbeidsmar­kt zullen gaan kijken. Meer dan de helft van de respondent­en denkt door deze crisis meer belang te zullen gaan hechten aan de balans tussen werk en privé. Alleen is het zeer de vraag of een substantie­el deel van de Vlamingen deze voornemens zal waarmaken.”

TOVERWOORD: FLEXIBILIT­EIT

“We zullen ons hoe dan ook soepeler dan ooit moeten gaan opstellen op het werk”, zegt Stijn Baert.

Wouter De Geest, voorzitter van de Vlaamse werknemers­organisati­e Voka, pleit bijvoorbee­ld voor meer mogelijkhe­den om ‘s nachts te werken. Tegelijk wil hij dat werknemers meer vrijwillig­e overuren kunnen presteren zonder extra loon of inhaalrust en hoopt hij dat in veel gevallen het verlof in de grote vakantie wordt uitgesteld. “We gaan deze zomer, als het virus afzwakt en de economie weer zuurstof krijgt, toch niet massaal met verlof gaan en alles weer stilzetten?”

Dat vraagt heel veel flexibilit­eit, zegt Baert. “Aan de andere kant zit je ook met de werknemers­organisati­es die pleiten voor arbeidsduu­rverkortin­g, met behoud van loon.”

Dat zou leiden tot minder fysieke contacten, redeneren ze. Wat dan weer goed is voor onze gezondheid. Baert heeft er zo zijn twijfels over. “We kunnen niet én minder gaan werken én tegelijk evenveel verdienen én een steeds betere gezondheid­szorg uitbouwen. We zullen hoe dan ook keuzes moeten maken, aan beide zijden.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO DT ??
FOTO DT

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium