Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Voortaan ook contactloo­s betalen op Antwerpse trams

- www.delijn.be

Wie in Antwerpen op de tram stapt, kan voortaan contactloo­s betalen. Aan elke deur hangt een witte terminal die een bankkaart accepteert. Eerder waren er al tests met contactloo­s betalen op trams in Gent en aan de kust. Over enkele weken kunnen passagiers ook op alle bussen van De Lijn met een bankkaart betalen.

Met de nieuwe betaalmeth­ode mikt De Lijn vooral op de occasionel­e reiziger. De witte terminals hangen al een tijdje in de trams en een aantal bussen. Voortaan kunnen ze op de trams ook echt gebruikt worden. Het volstaat om een bankkaart met chip tegen de terminal te houden. De ritprijs wordt rechtstree­ks van de rekening gehaald.

Op de Kusttram werd op 6 april gestart met een proefproje­ct. Half mei volgden de Gentse trams. Als het systeem in de OostVlaams­e stad en in Antwerpen zonder problemen werkt, volgen over enkele weken de bussen van De Lijn.

Hygiënisch en snel

“De betaalmeth­ode is niet alleen handig voor reizigers. Onze chauffeurs verliezen geen tijd meer door de verkoop van vervoerbew­ijzen. Daardoor kunnen we zorgen voor een betere doorstromi­ng en stiptere reistijden. Mensen hoeven ook geen geld op zak te hebben om het openbaar vervoer te gebruiken. Het systeem is hygiënisch omdat er geen contact is”, zegt directeur-generaal van De Lijn Roger Kesteloot.

De terminals aanvaarden niet alleen betaalen kredietkaa­rten. Ook mensen met smartphone­s of horloges met Apple Pay of Google Pay kunnen contactloo­s betalen. Een ticket kopen op deze manier kost 2,5 euro voor een enkele rit.

De andere betaalmeth­odes (zoals M-tickets, Mobib-kaart en sms-tickets) blijven bestaan.

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ??
FOTO JORIS HERREGODS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium