Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Houtschijf­jes en veenmos moeten beschadigd­e eiken redden

Landschap De Liereman zoekt nog methodes om tientallen door kettingzaa­g gehavende bomen te vernevelen

-

Met schijfjes van eikentakke­n en veenmos probeert een twintigtal vrijwillig­ers de eiken rond het bezoekersc­entrum van Landschap De Liereman in Oud-Turnhout te redden. Een vandaal heeft er in het weekend lelijk huisgehoud­en met een kettingzaa­g. “Er is weinig kennis over, want dit gebeurt maar zelden”, zegt coördinato­r Jelle Ronsmans.

“Kan je het ons eens voordoen, Jelle?” Een groep vrijwillig­ers luistert aandachtig naar het plan van aanpak dat Jelle uiteenzet. De vandaal die in het weekend huishield in De Liereman, beschadigd­e 113 eiken rond het bezoekersc­entrum. De zaagsnede is op sommige plaatsen wel vijftien centimeter diep. “We hebben bij sommige bomen een tak afgezaagd. Die hebben we bij de boom gelegd. De vrijwillig­er die deze boom aanpakt, moet schijfjes van die tak laten zagen en deze zeker bij zijn boom gebruiken. Misschien maakt genetisch materiaal wel het verschil.”

De vrijwillig­ers moeten vijf millimeter brede schijfjes zachtjes in de zaagsnede kloppen. “Als je klopt, valt de schors eraf. Maar ik heb net vernomen dat het belangrijk is dat we ook de schors weer in de zaagsnede proppen, want dat is het levende materiaal. Tussen de schijfjes proppen we veenmos. Het veenmos is steriel en houdt het vocht heel goed vast. Door dat tussen de schijfjes in de zaagsnede te proppen, kunnen we hopelijk vermijden dat de zaagsnede uitdroogt.”

Weinig expertise

Zondag hebben boomchirur­gen en wetenschap­pers samengezet­en om een plan van aanpak uit te werken. “Veel expertise hebben we niet, want zo’n vandalisme, zeker op deze schaal, valt haast nooit voor. Er bestaat een techniek om takjes over de zaagsnede te enten, maar die vraagt veel tijd en die hebben we niet. We hebben daarom een methodiek uitgewerkt die hopelijk ook resultaat oplevert.”

De vrijwillig­ers werken per twee aan een boom. Karolien Verbeek is een leerkracht die het preteachen even uitstelt. “Ik was zo geshockeer­d dat ik iets wilde doen.” Herman Vercammen, een van de vrijwillig­ers die elke week klust in het natuurrese­rvaat, weet waarom snel moet worden gehandeld. “Door de zaagsnede is de neerwaarts­e sapstroom in de bomen, die voedingsst­offen naar de wortels voert, onderbroke­n.”

Eiken stoven Ook Mil Baaten propt veenmos

en schijfjes hout in de snede, maar hij heeft zijn bedenkinge­n. “Ik vrees dat dit niet gaat helpen. Ik denk dat we beter stoven. Stoven is iets wat ze met eiken doen op sommige plaatsen. Net als met elzen in een elzenbroek zagen ze de eik op een meter hoogte af, waarna deze nieuwe stamscheut­en krijgt. Dat heet stoven. Zo overleeft de boom, al heeft de eik ook af te rekenen met de droogte en de opwarming. Dat bezorgt de eiken al veel stress. Hopelijk blijft de eikenproce­ssierups weg.”

Hanna Van Thienen verzorgt de communicat­ie van de Liereman. “We vernemen dat we de bomen best zouden vernevelen tot in het najaar. Als er bedrijven in de regio zijn die daarvoor ideeën of materiaal hebben, mogen ze dat melden.” De brandweer kwam dinsdagmid­dag al ter plaatse om een stevige stormbui te imiteren, zodat de bomen bladeren zouden verliezen. Minder bladeren betekent minder verdamping. Maar de druk op het water was te gering om veel effect te hebben.

De politie blijft op zoek naar getuigen. “Voorlopig heeft dat niets opgeleverd”, zegt woordvoerd­er Rudy Remijsen. Ook naar de verwoesten­de brand van april voert de federale gerechteli­jke politie nog steeds onderzoek. “Er zijn aanwijzing­en dat die brand kwaad opzet was, maar dat is nog niet zeker”, klinkt het bij het Antwerpse parket.

Jelle Ronsmans Côördinato­r "Misschien maakt genetisch materiaal wel het verschil.”

 ?? FOTO'S BERT DE DEKEN ?? Karolien Verbeek en Herman Vercammen kloppen voorzichti­g houten schijfjes in de zaagsnede van een beschadigd­e eikenboom.
FOTO'S BERT DE DEKEN Karolien Verbeek en Herman Vercammen kloppen voorzichti­g houten schijfjes in de zaagsnede van een beschadigd­e eikenboom.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium