Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Rustige barbecue met acht man” was zwembadfee­stje met elf man

Feestje met Dries Van Langenhove stilgelegd na klacht buurman

- PIETER HUYBERECHT­S JEFFREY DUJARDIN

De “rustige barbecue” met acht genodigden waar Dries Van Langenhove (Vlaams Belang) donderdag naar eigen zeggen aanwezig was, was een zwembadfee­stje met elf aanwezigen. De politie legde de bijeenkoms­t stil na een klacht over lawaaihind­er.

De organisato­r van het feestje in de Gentse Wielwaalst­raat wist dat hij mogelijk de regels zou overtreden. En dat hij in coronatijd­en op zijn hoede moest zijn voor pottenkijk­ers omdat er een prominente gast kwam, met name Dries Van Langenhove. Dat bevestigt iemand die ’s middags meehielp met het reinigen van het water en plaatsen van de strandstoe­len. “We hebben die stoelen meters uit elkaar gezet”, vertelt hij. “Want de jongeman in kwestie wilde absoluut gedoe vermijden. Zijn intenties leken nobel.”

Het huis waar het feestje plaatsvond, staat leeg en wordt door de nieuwe eigenaar binnenkort afgebroken. De zoon nodigde enkele vrienden uit om samen te genieten in en rond het zwembad en naast de barbecue. “Ik had niet het gevoel dat er veel volk uitgenodig­d werd”, vertelt de man. “Er stond zeker geen grootse party gepland. Maar ik kan mij voorstelle­n dat iemand als Van Langenhove wel wat volk trekt als de barbecue wordt aangestoke­n en er eventueel gezwommen kan worden. Vermoedeli­jk is er die avond druppelsge­wijs volk gearriveer­d.”

Van Langenhove zegt dat hij niet wist dat er “meer dan vier man” aanwezig zou zijn, toen hij van Opwijk naar Gent reed. “Toen ik dat zag, had ik eigenlijk naar huis moeten gaan. Dat niet doen, was fout, gezien mijn voorbeeldf­unctie.”

Een studente uit de buurt verklaart dat er de hele namiddag lawaai was en dat er laat op de avond meerdere politiecom­bi’s ter plaatse kwamen. Zij situeert de aankomst van de politie na 23.00u. Ze spreekt het federaal parlements­lid daarmee tegen. Die verklaarde gisteren op VTM en op sociale media dat de oproep naar de politie om 19.30u gebeurde. Ook een andere buur spreekt van “rond middernach­t”. Een overbuur verklaart ook dat er zoveel lawaai was dat agenten over de toegangspo­ort moesten kruipen.

“Lockdownfe­estje”

Hun versies lijken die van Dries Van Langenhove, die zelf over “een rustige barbecue” sprak, enigszins tegen te spreken. Volgens onze informatie was het een notaris in de straat die wou gaan slapen, die de politie belde. Het gerecht spreekt van “een melding wegens geluidsove­rlast en elf personen die werden aangetroff­en op een lockdownfe­estje”. Eerder hield Van Langenhove het op “acht aanwezigen”.

“Het waren er acht”, zegt Van Langenhove aan de telefoon, zich druk makend over de discussie over dat exacte aantal en het uitlekken van zijn overtredin­g. “Ik begrijp niet waar het Gentse parket dat haalt.” Over wat de precieze aanleiding was voor de oproep, wil hij niet uitweiden. “Maar het was zeker niet iets substantie­el ergs om 19.30u.” Het Kamerlid heeft het helemaal gehad met de “totaal onnodige” heisa die hem “een dag achtervolg­de”.

Alle elf aanwezigen kregen te horen dat ze een minnelijke boete van 250 euro moeten betalen. Geen moment verschool Van Langenhove zich achter zijn parlementa­ire onschendba­arheid. Hij zegt die boete te aanvaarden. “Ik heb dat uitdrukkel­ijk op het pv laten noteren.”

 ?? FOTO BELGA ?? Dries Van Langenhove moet eerstdaags een boete van 250 euro betalen.
FOTO BELGA Dries Van Langenhove moet eerstdaags een boete van 250 euro betalen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium