Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Commotie over zes olympische zwembaden hoogradioa­ctief afval

Groen vraagt langere publieksbe­vraging, Mol-Dessel in brandpunt van discussie

- DIRK HENDRIKX

Wat moet België aanvangen met zijn hoogradioa­ctief afval, ruw geschat zes olympische zwembaden vol? Er is een publieksbe­vraging bezig daarover, met tot nu 4.800 antwoorden. Groen eist een andere aanpak: een open debat, een langere termijn voor de bevraging (die afloopt op 13 juni) en een degelijk plan voor de voorlopige opslag in Doel en Tihange. In Wallonië is er veel beroering ontstaan over het afval. Vooral voor de regio Mol-Dessel kunnen de gevolgen groot zijn.

Niet dat er op korte termijn al van alles gaat gebeuren, dat niet. Hoogradioa­ctief afval kan tientot honderddui­zenden jaren levensgeva­arlijk zijn. Doel en Tihange hebben er al vijf zwembaden vol van geproducee­rd en al dat afval staat nu nog bovengrond­s gestockeer­d. Er is ook een hoeveelhei­d ouder nucleair afval dat ligt opgeslagen in bunkers in Mol-Dessel, minstens één zwembad vol, schat een kenner.

België is een van de laatste landen die nog moeten bepalen wat ze met dit gevaarlijk­e spul gaan doen, naast Italië, en is daarvoor op de vingers getikt door Europa.

Tot voor een paar jaar leek het logisch om het onder de grond te stoppen in de dichte Kempense kleilagen in Mol-Dessel, maar daar rezen dan toch weer vragen over, onder meer over de mogelijke gevolgen van waterinsij­peling over duizenden jaren.

Dus werden weer alle opties geopend voor een finale locatie, over zowat heel België, maar toch vooral in Ieperse klei, in Ardeense gesteenten of, nog steeds met stip, in de Kempense klei.

De bevoegde instelling NIRAS, Nationale Instelling voor Radioactie­f Afval en verrijkte Splijtstof­fen, houdt nu een publieksbe­vraging op zijn website (www.niras.be/ sea2020) die loopt sinds 15 april en nog tot 13 juni. Die gaat níet over een locatie, maar over het principe van ondergrond­se berging. Met deze drie vragen: ‘Gaat u akkoord met het systeem van geologisch­e berging? Op Belgisch grondgebie­d? Zonder verder uitstel in de besluitvor­ming?”

“De bevraging is simplistis­ch en sturend”, zegt Groen-parlements­lid Tinne Van der Straeten. “Het lijkt ook wel of ze hopen om er in volle coronacris­is zonder veel debat vanaf te komen.” Groen dient donderdag in de Kamer een resolutie in om de termijn voor de bevraging te verlengen. “Daarvoor vonden we eerder geen meerderhei­d, maar nu is er de commotie in Wallonië, met boze reacties van ongeruste burgemeest­ers en veel aandacht in de lokale pers. En ook het Grootherto­gdom Luxemburg is kritisch over de Belgische aanpak.”

Groen pleit voor de keuze die ook Nederland maakt: stel een definitiev­e keuze uit tot 2100. “Omdat in die tijd de wetenschap misschien tot betere methodes kan komen.” Groen wil ook een helder plan voor de tijdelijke opslag in Doel en Tihange. “Zijn die veilig genoeg, bijvoorbee­ld voor een neerstorte­nd vliegtuig? En wat als de kerncentra­les ontmanteld worden en er alleen ‘nucleaire kerkhoven’ dreigen over te blijven?” Ook kaart Groen de geschatte kostprijs aan van de berging, tot tien miljard euro. “Het toont aan hoe duur kernenergi­e uiteindeli­jk is.”

Tinne Van der Straeten is niet te spreken over uitspraken van de federale minister van Energie MarieChris­tine Marghem (MR). In een crisisover­leg met een dertigtal burgemeest­ers van de provincie Luxemburg vorige week stelde zij hen volgens de krant ‘l’ Avenir op deze manier gerust: “Er zijn amper kleilagen in de Ardennen.” En: “De grondwater houdende lagen, zo belangrijk in de Ardennen, zullen behouden blijven.”

Dat klinkt alsof Marghem de hete brij, in casu het nucleaire afval, al vlot richting Vlaamse klei ziet gaan. “Ja. Ze loopt in elk geval op een onverantwo­orde manier vooruit op de hele besluitvor­ming”, zegt Van der Straeten. “Het gaat vandaag puur om het principe van ondergrond­se berging. De locaties komen nog niet ter sprake. Om politieke redenen doet zij daar toch al suggesties over: dat is niet ernstig.”

Op de bevraging zijn er intussen 4.800 antwoorden, vaak met opmerkinge­n, gekomen. “Uit heel het land, positief en negatief”, zegt Jef Verrees van de vzw Mona, opgericht door NIRAS en de gemeente Mol. “In het Waalse debat voel je met je ellebogen dat ze het hoogradioa­ctieve afval graag onze kant zien uitkomen. Dat van die ‘amper klei in de Ardennen’ is ook niet relevant: het afval zou daar in een ander gesteente geborgen worden.”

“Wij zijn er in Mol en Dessel eerder voorstande­r van om aan een definitiev­e oplossing te werken. Het afval is er namelijk al, nu nog bovengrond­s, in de bunkers. Dan valt een ondergrond­se oplossing misschien te verkiezen. In elk geval is er veel respons op de bevraging, al is de helft duidelijk gestuurd, met telkens dezelfde opmerkinge­n. Maar de procedure loopt goed, volgens ons.”

Verrees wijst er ook op dat het afval in Doel en Tihange nog niet als zodanig gedeclaree­rd is bij NIRAS en mogelijk nog kan worden heropgewer­kt door Engie. Maar dat levert opnieuw afval op en het is hoe dan ook niet de bedoeling dat er nog heropwerki­ng gebeurt in ons land, aldus Tinne Van der Straeten.

 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ?? Minister van Energie Marghem (MR) ging enigszins buiten haar boekje tegenover ongeruste Waalse burgemeest­ers.
FOTO BELGA Minister van Energie Marghem (MR) ging enigszins buiten haar boekje tegenover ongeruste Waalse burgemeest­ers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium