Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hans Van Themsche vraagt enkelband aan

-

Meervoudig moordenaar Hans Van Themsche verschijnt vandaag voor de strafuitvo­eringsrech­tbank. Hij zal er vragen om zijn straf verder te mogen zetten met een enkelband of onder beperkte detentie.

De toen 18-jarige Hans Van Themsche trok veertien jaar geleden op een moordende raid door het centrum van Antwerpen, gewapend met een karabijn. Hij schoot eerst op de Turkse Songül Koç. Even verderop, in de Zwartzuste­rstraat, vermoordde hij de 2-jarige Luna Drowart en haar Malinese au pair Oulematou Niangadou (24). Van Themsche werd overmeeste­rd door de politie en werd in oktober 2007 veroordeel­d tot een levenslang­e gevangenis­straf.

Veertien jaar na de feiten zit Van Themsche, ondertusse­n 32, in de gevangenis van Oudenaarde. Hij zou daar als een ‘modelgevan­gene’ gelden. Sinds 2016 heeft hij het recht de vervroegde vrijlating aan te vragen. Vandaag zal hij dat voor het eerst ook doen, zo bevestigt zijn advocaat Bart Herman aan onze redactie. De strafuitvo­eringsrech­tbank zal moeten oordelen of Hans Van Themsche eventueel in aanmerking komt voor een enkelband of voor beperkte detentie. “Mijn cliënt is nu 32 jaar oud, hij en de maatschapp­ij mogen zich de vraag stellen of hij in aanmerking komt voor een leven buiten de gevangenis”, zegt Herman.

De nabestaand­en, zoals de ouders van de vermoorde peuter Luna, kregen pas gisteren te horen wat er vandaag stond te gebeuren. “We zijn niet op de hoogte gebracht”, zegt Jef Vermassen, die op het proces hun raadsman was. Vader Roman Drowart zou de zitting volgens Vermassen toch willen bijwonen. “Hij wil daar zijn verhaal doen.”

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium