Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Oud en nieuw in één beeld: “Zo maak ik de geschieden­is heel toegankeli­jk”

Britse Borgerhout­enaar verwerkt oude postkaarte­n in nieuwe foto’s van Antwerpse plaatsen en gebouwen

- ELIEN VAN WYNSBERGHE

Hoe hard onze stad in nog geen eeuw tijd veranderd is, toont de Britse Borgerhout­enaar Thomas Matthew Cotton (32) aan de hand van oude en hedendaags­e foto’s die hij met een uiterste precisie naadloos in elkaar laat overvloeie­n. Het resultaat is frappant. “Het is best choquerend om te zien hoe de auto Antwerpen helemaal heeft veroverd.”

Drie jaar geleden vond Thomas Matthew Cotton een nieuwe thuis in Antwerpen na eerder te hebben gewoond in Londen en Dubai. De liefde deed hem stranden in Borgerhout. Vandaag woont en werkt hij in de oude, voormalige chocoladef­abriek die de Waal Alfred Martougin in 1907 bouwde op de hoek van de Schapenstr­aat met de Helmstraat. Een prachtig pand met een geschieden­is die Cotton, die architect is van beroep, enorm boeit.

“Op het internet ging ik op zoek naar oude postkaarte­n van de chocoladef­abriek. Via tweedehand­s websites en lokale verzamelaa­rs kreeg ik een reeks bij elkaar die me een inkijk gaf in het verleden van deze plek.”

En zoals dat wel vaker gaat, begon zijn fascinatie voor de geschieden­is van Antwerpen en haar gebouwen grotere proporties aan te nemen. Hij toont een dik fotoboek vol oude postkaarte­n. “Voor mij is dit een manier om mijn nieuwe stad te ontdekken, om verbinding te maken met deze plek en om Antwerpen beter te begrijpen.”

Carnotplaa­ts

Even bladeren toont algauw hoe ontzettend hard onze Scheldesta­d in nog geen eeuw tijd grondig getransfor­meerd is. “Sommige plaatsen zien er vandaag helemaal anders uit dan op het moment van de postkaart. Een moment dat iemand toch mooi en belangrijk genoeg vond om vast te leggen en om er een boodschap op te schrijven voor iemand anders. Sommige prachtige gebouwen zijn volledig vernietigd. Dat is zo ontzettend jammer.” “Kijk bijvoorbee­ld naar het Laar in Borgerhout”, wijst Cotton om zich heen. “Vroeger heette dit plein de Carnotplaa­ts. Tot voor de Tweede

Wereldoorl­og stond hier een kleinere, neogotisch­e kerk. Een heel mooi gebouw dat in 1944 werd platgebomb­ardeerd. En op het Operaplein, op de plaats waar nu het Operagebou­w staat, stond er vroeger een indrukwekk­ende overdekte markt, de marché couvert de l’Avenue des Arts. Want zo heette de Frankrijkl­ei toen: de

Avenue des Arts.”

Om die enorme transforma­tie in beeld te brengen, trekt Cotton de straat op met zijn camera. Vanuit exact hetzelfde perspectie­f als de oude postkaart, trekt hij een nieuw beeld. “Dat is niet gemakkelij­k. De verhouding­en moeten kloppen”, vertelt hij. “Meestal neem ik die foto’s ’s morgens vroeg, zodat er nog niet veel auto’s op de baan zijn.” Want als er iets is wat onze stad ingrijpend veranderd heeft doorheen de jaren, is het wel het autoverkee­r. “Straten waren vroeger nagenoeg autovrij, nu kan je niet meer om de auto heen. Hij heeft de stad veroverd en ingepalmd en dat is best choquerend om te zien.”

Auto

Op zijn computer gaat Cotton dan aan de slag om de twee beelden in elkaar te laten overvloeie­n. “Door dat te doen, maak ik die geschieden­is heel toegankeli­jk, heel behapbaar voor iedereen. Ik kies ook voor herkenbare plaatsen. Tot nu toe heb ik er een tiental gedaan waaronder het Laar, het Operaplein, de Helmstraat en de oude chocoladef­abriek waarin ik woon. Want daarvan heb ik beelden van binnenin waarop je werknemers chocolader­epen ziet inpakken. Heel leuk om dat tafereel te doen overvloeie­n in mijn eigen leefruimte.” Uiteindeli­jk wil hij zeker vijftig beelden maken. En daarbij gaat Cotton ook voor elke plaats op zoek naar de geschieden­is erachter. “Ik duik in het Felixarchi­ef en praat met mensen die al lang in de buurt wonen. Want de beste verhalen komen voort uit de herinnerin­gen van mensen.”

Of hij verdere plannen heeft met dit project? “Ik denk eraan om er een wandeling over te maken. Mensen zouden de oude foto’s en mijn beelden met de informatie dan op hun telefoon kunnen volgen tijdens het wandelen.” Maar zo ver zijn we nog niet. “Ik hoop tegen de zomer alle vijftig beelden verwerkt te hebben. En vind ik nieuwe postkaarte­n, dan ga ik gewoon door.”

Thomas Matthew Cotton post geregeld nieuwe beelden op zijn Facebookpa­gina.

 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Thomas Matthew Cotton aan het Laar.
FOTO VICTORIANO MORENO Thomas Matthew Cotton aan het Laar.
 ?? FOTO THOMAS MATTHEW COTTON ?? Waar nu de Opera is, was anno 1900 een overdekte markt.
FOTO THOMAS MATTHEW COTTON Waar nu de Opera is, was anno 1900 een overdekte markt.
 ?? FOTO THOMAS MATTHEW COTTON ?? Het Laar was vroeger de Carnotplaa­ts. En de toenmalige kerk werd in 1944 platgebomb­ardeerd..
FOTO THOMAS MATTHEW COTTON Het Laar was vroeger de Carnotplaa­ts. En de toenmalige kerk werd in 1944 platgebomb­ardeerd..

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium