Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Niet welkom op schoolopva­ng: “Hij is niet hygiënisch genoeg”

Sébastien (13) kan pas in september weer naar buitengewo­on onderwijs De Leerexpert

- KRISTIN MATTHYSSEN

Sébastien (13) heeft een zware beperking en volgt buitengewo­on onderwijs bij MFC Mytyl-De Leerexpert. Zijn ouders vangen hem al negen weken op, maar moeten zelf ook weer aan het werk. Vrijdag kregen ze te horen dat Sébastien nog tot 31 augustus niet welkom is in de opvang van de school, omdat hij vaak niest en hoest en geen mondmasker kan dragen. “Wij begrijpen dat dit voor de ouders een kwetsende en frustreren­de situatie is”, zegt Elke Verhaert van Stedelijk Onderwijs Antwerpen, waar De Leerexpert onderdeel van is.

Sébastien is niet mobiel, kan niet praten en niet eten. Hij krijgt sondevoedi­ng. “Ik zeg liever wat hij wél kan, en dat is lachen en goedgezind zijn”, vertellen zijn plusmama Veerle Liekens (41) en papa Jorg Neuhard (45). Ook zijn mama, die hem halftijds opvangt, gaat akkoord dat het probleem wordt aangekaart.

Veerle Liekens is zelf kleuterlei­dster. De voorbije negen weken heeft het gezin zich zo goed en zo kwaad als mogelijk uit de slag getrokken, maar stilaan verdrinken ze. Papa Jorg werkt in de bouw. En Veerle staat op 2 juni als de kleutersch­olen heropenen ook weer voor haar klasje. “De voorbije weken hebben we via veel gepuzzel geprobeerd om ons te beredderen, hoewel ik ook soms op mijn school de opvang moest doen. Maar vanaf 2 juni verandert het hele plaatje. Mijn partner kan onmogelijk thuiswerke­n. Er is wel een beperkte noodopvang in Sébastiens school Mytyl De Leerexpert, maar onze zoon komt niet in aanmerking, omdat hij bij het niezen en hoesten zijn hand niet voor zijn mond houdt en ze hem niet kunnen aanleren om een mondmasker te dragen. Hij is niet hyiënisch genoeg. Maar is er bij kleuters dan zoveel meer social distance? En dat terwijl ook de scholen voor buitengewo­on onderwijs wettelijk verplicht noodopvang moeten voorzien.”

Het is niet alleen de harde boodschap die Veerle en Jorg treft. “Het is ook het gebrek aan communicat­ie. Mails worden beantwoord met ‘we sturen uw vraag door’ en telefonisc­h contact is niet mogelijk, want er wordt nooit opgenomen. In die negen weken kreeg ik één mail en één telefoontj­e van de school. Teleurstel­lend, omdat we hier net over buitengewo­on onderwijs spreken. Sébastien is eigenlijk een grote baby. Hem al die tijd constant opvangen wordt fysiek ook zwaar. Bovendien merk ik dat hij zelf ook

nood heeft om eens wat afwisselin­g in zijn dagen te krijgen.” Veiligheid

Elke Verhaert, woordvoerd­er van het Stedelijk Onderwijs Antwerpen, laat weten dat de directie de reactie van de ouders begrijpt en betreurt dat ze zich onvoldoend­e gesteund voelen. “De school waar Sébastien naartoe gaat, is voor kinderen met een motorische en/of meervoudig­e beperking type 4. Sinds de lockdown heeft de school meteen opvang voorzien voor kinderen van ouders die in de zorg of andere essentiële sectoren werkten, en voor leerlingen met een precaire thuissitua­tie.”

“Helaas is er ook na de gedeelteli­jke heropstart op 2 juni onvoldoend­e ruimte voor iedereen en moeten kinderen aan de voorschrif­ten voldoen. Er zijn enkele leerlingen bij wie we de veiligheid van andere kinderen en van het personeel niet kunnen garanderen. Deze kinderen kunnen we helaas onder de huidige omstandigh­eden niet op school opvangen zolang de huidige richtlijne­n gelden. Welke leerlingen vanaf 2 juni wel in de opvang terechtkun­nen, wordt momenteel bepaald.”

Volgens Elke Verhaert heeft de directie intussen opnieuw contact opgenomen. “Er zat inderdaad ruis op de communicat­ie, hebben we gemerkt, en bij de situatie van Sébastien speelt er kennelijk nog een misverstan­d mee. We zien wat we nog kunnen doen.”

Mama Veerle bevestigt dat er maandagnam­iddag een telefoontj­e van de overkoepel­ende directie kwam, maar dat een concrete oplossing voorlopig uitblijft.

Veerle Liekens Plusmama van Sébastien “Is er bij kleuters dan zoveel meer social distance?”

 ?? FOTO KOEN FASSEUR ?? Zijn ouders vangen Sébastien op, maar moeten zelf weer aan het werk.
FOTO KOEN FASSEUR Zijn ouders vangen Sébastien op, maar moeten zelf weer aan het werk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium