Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nog eens 21 bomen weg: “Het is het offer waard”

Weldra veilig fietsen tussen Schilde en ’s-Gravenweze­l

- (jaa)

Met het neerhalen van nog eens 21 oude eiken, staat de teller voor het aantal gekapte bomen langs de N121 tussen Schilde en ’s-Gravenweze­l nu op 270. “En toch zijn deze langverwac­hte fietspaden dit offer waard”, aldus schepen van Openbare Werken Peter Mendonck (N-VA).

Mendonck was behoorlijk trots toen hij in november 2018 de werken kon opstarten om de 3 km lange verbinding­sweg tussen de dorpskern van Schilde en deelgemeen­te ’s-Gravenweze­l uit te rusten met veilige fietspaden. De investerin­g van 3,1 miljoen euro, grotendeel­s gefinancie­rd door de Vlaamse overheid, is dan ook weinig omstreden. Zelfs de verkeershi­nder bracht daar geen veranderin­g in. Het meest gevoelige punt blijft het hoge aantal bomen dat moet wijken.

Langs de gewestweg lag bij momenten een echt bomenkerkh­of. 249 gingen er in een eerste fase om, rekende gemeentera­adslid Margot Van Overtveldt (Groen) eerder al uit. Ze vraagt zich af of dit dan echt niet vermeden had kunnen worden.

“Het ging vooral om bomen in onteigende stukken voortuin. Het merendeel van de beuken en eiken die naast de rijweg staan en de N121 haar mooie dreefeffec­t geven, bleven staan. Ik schat dat er daarvan maar een veertigtal weg moesten”, relativeer­t schepen Mendonck. Die wijst ook op de extra beschermin­g die tijdens de werken werd aangebrach­t rond de stammen van de bomen die konden blijven staan.

Toch moesten er onlangs weer eens 21 bomen extra voor de bijl. Hun wortels waren tijdens de werken beschadigd geraakt. Mendonck: “De aannemer heeft de gemeente hiervan correct ingelicht. Een boomexpert kwam ter plaatse en stelde vast dat de bomen een gevaar zouden vormen voor de openbare veiligheid. We hebben beslist om ze te laten rooien op kosten van de aannemer”.

Peter Mendonck belooft dat er dit najaar 109 bomen heraangepl­ant worden. “Dat zullen zomereiken zijn omdat ook die soort hoofdzakel­ijk gerooid werd.”

De afwerking van de fietspaden loopt door de coronacris­is wat vertraging op. Hierdoor zullen ze nog niet deze zomer, zoals aanvankeli­jk de bedoeling was, maar pas eind september volledig gebruikskl­aar zijn.

 ?? FOTO JAA ?? Veilig fietsen kan voorlopig nog niet echt op de Gillès de Pélichylei..
FOTO JAA Veilig fietsen kan voorlopig nog niet echt op de Gillès de Pélichylei..

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium