Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Waarom renners hun programma nog niet kennen

-

Hoe bereidt Remco Evenepoel de Giro voor en welke voorbereid­ingskoerse­n rijdt Wout van Aert voor het Vlaamse voorjaar? Wij vroegen het aan hun teams, maar het antwoord luidde unaniem: we weten het zelf nog niet. Een wedstrijdp­rogramma samenstell­en is post corona een puzzel met extra veel stukjes en voorlopig passen die nog niet in allemaal in elkaar.

Sanremo of Lombardije

Drie weken na de bekendmaki­ng van de WorldTourk­alender blijft het correcties regenen. Niet toevallig komt de vraag tot wijziging uit Italië. De federatie uit de Laars ontpopte zich al meermaals tot de nagel aan de doodskist van de kalenderma­ker door continu vuurtjes te stoken en de Giro niet te willen inkorten naar achttien etappes.

Ditmaal wil Italië de data van zijn twee monumenten Milaan - Sanremo (8 augustus) en de Ronde van Lombardije (31 oktober) wijzigen. Lombardije zou de datum van Sanremo willen inpalmen. Sanremo zou uitwijken naar 22 augustus - de zaterdag voor de Tour. De wijziging houdt steek. Meer dan Milaan Sanremo matcht het parcours en deelnemers­veld van de Ronde van Lombardije met de Strade Bianche (1 augustus). Ook de ploegen keuren dat goed. “Milaan - Sanremo met zijn 300 kilometer als eerste topkoers van de sprinters en klassieke renners lijkt mij geen goed idee. Dat is te lang. Eind augustus is beter, dan zijn de renners beter gerodeerd”, aldus John Lelangue van Lotto Soudal.

Vanuit Italië verwachten ze dat de UCI zijn fiat zal geven, maar officieel is deze wijziging nog niet. De UCI heeft nog tijd tot 9 juni om de knoop door te hakken.

Te weinig voorbereid­ingskoerse­n

Bij Trek - Segafredo hadden ze de programma’s van hun renners vorige week al klaar, maar dat bleek te voortvaren­d. Jasper Stuyven zou zijn seizoen aftrappen in de Ronde van Burgos en in augustus ook nog Londen rijden, maar beide koersen zijn intussen geannuleer­d. Het wegvallen van Burgos (28 juli - 1 augustus) treft veel ploegen. Ook Jumbo Visma en Deceuninck - Quick.Step zouden deze Spaanse rittenkoer­s gebruiken om de WorldTourk­oersen

voor te bereiden, maar moeten nu herschikke­n.

Veel voorbereid­ingskoerse­n blijven er niet meer over. Alleen de Franse koersen La Route d’Occitanie (1-4 augustus) en Tour de l’Ain (7-9 augustus) staan nog paraat.

In de bubbel blijven

Het was een idee van Trek -

Segafredo-manager Luca Guercilena: bepaalde ‘bubbels’ van renners en personeel toewijzen aan eenzelfde wedstrijdp­rogramma dat een geografisc­h geheel vormt. Om op die manier het reizen en de sociale contacten te beperken. Ook Lotto Soudal wil het bij de herstart zo aanpakken.

Het helpt dat de nieuwe kalender met die logica is opgesteld. Koen Pelgrim, trainer bij Deceuninck – Quick.Step wijst op de logische koppeltjes die straks gevormd zullen worden: wie de Tour rijdt, zal die voorbereid­en in de Dauphiné. Wie de Giro rijdt, zal die voorbereid­en in Tirreno - Adriatico. Voor de Vlaamse klassieker­s zal de voorbereid­ing via de Binck Bank Tour lopen. Ploegen proberen in de rennerspro­gramma’s zoveel mogelijk naar sportieve en geografisc­he ‘synergieën’ te zoeken.

Het geschuif dat nu nog altijd gebeurt op de kalender heeft ook met de bubbels te maken: de ploegen zijn ook voorstande­r van Milaan Sanremo op 22 augustus omdat die wedstrijd dan complement­air wordt met de Tour. Van Sanremo naar de Grand Départ in Nice is het hoogstens een uurtje rijden. Veel teams willen in Sanremo en de Tour dezelfde sprinter aan de start.

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium