Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Brouwer wordt 100: “Bompa wil altijd winnen, nu nog”

Pierre Cassimon oudste man van de gemeente

- ERIK VANDEWALLE

Pierre Cassimon mag zich vanaf vandaag de enige 100-jarige man van Kalmthout noemen. De laatste brouwer van de gemeente woont nog altijd in de brouwerij aan het Noordeind. Daar stond al in 1650 een brouwerij.

“100 worden is best aardig maar ik had me mijn eeuwfeest toch anders voorgestel­d. Ik droomde van een groot feest voor familie en vrienden en ook een tweede voor veel volk uit de brouwerswe­reld. Maar dat coronaviru­s haalde alles onderuit”, zegt Pierre Cassimon.

Of zijn bedrijf, nog steeds actief op de grondveste­n van een 17de eeuwse brouwerij, de titel van oudste Vlaamse brouwerij wegkaapt, betwijfelt de stamvader. “Je hebt er ongetwijfe­ld oudere”, geeft hij toe, “maar dit hier is ook niet slecht hé.” Het oudste relict in de brouwerij is geen vat of schouw, wel een lindenboom op de binnenplaa­ts. “Die dateert uit 1830, het jaar van de onafhankel­ijkheid van ons land”, aldus Pierre Cassimon.

Tafelbier

“We brouwden vroeger een licht tafelbier en dat ging aanvankeli­jk in vaten naar de boeren in de streek. Thuis dronken we ook tafelbier bij het eten. Ik schuimde de plaatselij­ke cafés af om bestelling­en op te nemen. Dat was best plezant, maar had ook een andere kant. Omdat ik in de cafés nogal makkelijk een tournée générale gaf en zelf ook meedronk, gebeurde het meer dan eens dat ik beschonken thuis kwam”, gaat Pierre rustig verder.

Toen bierbrouwe­n haast onmogelijk werd door de verouderde installati­es en de opgelegde normen, stopte Pierre met zelf te brouwen. Dat was 1970. Het bottelen van limonade en water was vijf jaar later ook gedaan en begin jaren 80 gooide hij het over een heel andere boeg. In de gebouwen van de oude brouwerij begon hij met een drankencen­trale die nu nog altijd bestaat.

Kleindocht­er Helena Beyers (13) is helemaal weg van de oudste man van Kalmthout. “Bompa is iemand die nog altijd graag wint, zelfs bij gezelschap­sspellen. Die spirit heb ik misschien wel van hem meegekrege­n. Ook ik wil liefst de eerste zijn. Dat geldt zowel op school als op sportief gebied. Van hem leerde ik ook dat het nodig is om hard te werken en je in te zetten om dat te kunnen bereiken”, zegt kleindocht­er Helena.

Dochter Nathalie Cassimon (51): “Ook als honderdjar­ige wil mijn vader zelfstandi­g blijven. Zijn auto staat hier nog altijd in de garage. Weten dat die daar staat, is voldoende. Rijden doet hij niet meer, maar als het moet … Mijn vader houdt van zijn zelfstandi­g zijn. Naar een zorgcentru­m verhuizen is niets voor hem. De coronacris­is maakt het onmogelijk om een groot feest te geven, maar dat doen we later wel.”

 ?? FOTO RR ?? De brouwer in zijn gloriejare­n, bij de oude vaten.
FOTO RR De brouwer in zijn gloriejare­n, bij de oude vaten.
 ?? FOTO RR ?? Met kleindocht­er Helena.
FOTO RR Met kleindocht­er Helena.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium